Last news in Fakti

16 Април, 2024 14:25 2 398 26

Иран срещу Израел: Защо аятолах Хаменей не иска ескалация

  • иран-
  • израел-
  • аятолах али хаменей-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас

В списъка на възможните цели на израелската армия влизат най-вече съоръжения на Революционната гвардия и съоръжения, свързани с ядрената програма на Техеран

Иран срещу Израел: Защо аятолах Хаменей не иска ескалация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей е загрижен преди всичко за едно нещо: съществуването на Ислямската република. Нападението срещу Израел може да застраши делото на живота му.

Иран нападна Израел. Но тази война срещу заклетия враг на Ислямската република дори не е най-важното за Техеран. За религиозния режим в Иран най-важното е оцеляването му. И Израел добре го знае. Това пише в началото на анализа си Улрих Пик в германската обществена медия АРД.

Аятолах Али Хаменей държи властта вече от 35 години. Този мюсюлмански теолог с разклатено здраве е на 84 години и желае само едно нещо: преди да умре да може да предаде в благонадеждни ръце делото на своя живот - Ислямската република. Най-добри шансове да го наследи сякаш има синът му Мойтаба.

Но дали желанието на "върховния революционен водач" наистина ще се осъществи засега не е ясно. Откакто през есента на 2022 г. в страната избухнаха масови протести заради смъртта на кюрдката Джина Махса Амини, вече ясно се вижда, че за да запазят властта аятоласите прилагат насилие срещу собственото си население, което мечтае да сложи край на Ислямската република.

Хората в Иран не искат война

Тъкмо поради това вътрешнополитическо настроение Техеран досега не се намесваше във войната в Близкия изток, пише АРД. Защото аятолах Хаменей достатъчно добре знае, че населението няма да подкрепи пряко включване във войната и това допълнително ще разклати стабилността на страната. Не е чудно, че "революционният водач" през цялото време отклонява идеята за активно иранско участие в бойните действия, а парите и оръжието, с които подкрепя Хизбула, са инвестиция в това ислямистите да се сражават с Израел.

На 1 април обаче иранското посолство в сирийската столица Дамаск беше ударено, а Техеран обвини Израел. Така Иран се оказа в цугцванг, пише АРД. Точно там, където в резултат от ливанската гражданска война през 1982 г. възникна Хизбула, на 1 април 2024 г. загинаха седмина представители на иранската Революционна гвардия, сред които и двама бригадни генерали. От 7 октомври миналата година досега вече 18 души от Революционната гвардия са били убити, навярно в резултат от израелски нападения, а това принуди аятолах Хаменей да прибегне към нападение. Макар и не дотам по свое желание.

Преобладава мнението, че иранското нападение срещу Израел беше извършено не толкова поради вътрешното убеждение на Хаменей, колкото за да се опази имиджът му като лидер на една могъща регионална сила – това се потвърждава и от съобщенията, които Ислямската република излъчи малко по-късно. Например още през нощта на атаките се каза, че случаят може да се разглежда като приключен, припомня АРД. Никой не коментира дали акцията е била успешна.

Притеснения от контраатака

Но сега Хаменей едва ли ще намери покой и ще успее просто да насочи вниманието си към други въпроси. Той е принуден да се опасява от съответния израелски военен отговор. Точно както стана след нападението на Хамас на 7 октомври 2023 г.: израелският премиер Нетаняху може с основание да каже, че страната му е била нападната и има правото да се отбранява.

Ако Израел нанесе ответен удар, може да се очаква, че той ще бъде много прецизен, пише АРД. В списъка на възможните цели влизат най-вече съоръжения на Революционната гвардия и съоръжения, свързани с ядрената програма на Иран. Навярно ще бъдат положени всички усилия цивилните жертви да се ограничат до минимум.

Израел вече от много време обяснява, че целта му е не да унищожи Иран, а да свали режима на аятоласите. Така Израел се опитва да се съюзи и с мнозинството хора в Иран. А за аятолах Хаменей и за неговото най-ценно житейско постижение това е повече от предизвикателство, пише в анализа на АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пророк

    8 4 Отговор
    Всичко се случва както каза баба Ванга, 2024 третата световна започва от от земите на Персия
  • 2 КОТ ар АК

    6 9 Отговор
    защото ЯО може да опърли брадата и на най-праведния АЯТОЛАХ ,АЛЛАХ-МАЛЛАХ
  • 3 Хората в

    11 2 Отговор
    Иран мразят евреите 5 поколение там е на принципа или или така че.мир няма как да има между двете общества войната неизбежна ако не сега след година

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ....

    7 11 Отговор
    такива глупаци са тези ирански аятоласи...вчера изстрелял ракети и дронове, а не искали ескалация... промити мозъци.
  • 6 Аййййй

    11 8 Отговор
    Ти да видиш.Миналата седмица в и.с.р.а.е.л с стотици протестиращи търсиха пла.з.мо.ди я. Нетаняху за Линч ама къде го....Тъй че Дрънкайте си лъжите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Герджиков

    5 10 Отговор
    Ядрен удар по Иран


    Ядрен удар северна Корея


    Торнадо да опустоши София

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Какво

    12 6 Отговор
    Да пишат спонсорирани от американски фондове медии. "Добрите" сили се опитаха да разклатят нещата отвътре в Иран, номерът не мина опитаха отвън , иран отвърна. Сега пак шантажи на световната общественост и опит за ескалация, хипнотизирайки света с повтарянето на мантрата, че всички останали са агресори и диктатори само сащ и тези, които те сочат за съюзници са онеправдани и жертви на насилие, срещу което трябва да се борят убивайки с "добри" бомби и ракети "злите" народи, които "не обичат сащ".
  • 10 Хлъц

    8 4 Отговор
    Търсят вариант,да качат на стола някой от породата на онзи- от седемдесетте години.шах Мохамед Реза Пахлави.Тогавашен Иран,беше златното море,от където точеха дирктно,милиони барели нефт, през тръбопровод до морския бряг.Газ в изобилие- точеха го шелчо и тексашчо.Десетилетия точене на милиарди зелено,при тогавашните смешни ( за днешно време) борсови цени за барел.Шахчето го носеха на ръце.Мултимилиатдер за онова време.Един от най богатите хора в света.А обикновените хора караха на шепв фурми и паница ориз.Такъв им трябва,и изведнъж Иран ще стане най верен приятел и най " облагодетелствана нация за фаш.Някой помни ли,че през 90- те и ние попаднахме там"- най облагодетелствена нация"

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Много запознат

    5 5 Отговор
    Защото ще му опърлят брадата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 УКРАЙНА🇺🇦

    5 6 Отговор
    На този идиот ще му фърчи брадата

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Зеленски

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Марш на фронта, уклонист.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Какви са тия смешни авторчета

    4 4 Отговор
    народа на Иран не искал война с израел.
    Влезте където се сетите в нета и проверете. Народа им беше излязнал със знамена на иран и скандираха в подкрепа на удара срещу Израел
  • 19 Сила

    7 4 Отговор
    Абе хора, става въпрос за Власт и Пари...... Чалмата се притеснява за синчето си, иска то да го наследи и да продължи династията им...... Това е!!! Кви еврей, кви палестинци, ква религия!!!!! ВЛАСТ И ПАРИ, за това е целия зор!!!
  • 20 Алооо журналистите

    4 5 Отговор
    Израел нападна Иран като бомбардира иранското посолство, а не както вие го пишете шушумиги такива. Вземете се в ръце и си вършете работата съвестно защото това което правите може да го прави и ИИ. Много бързо ще станете безработни.

    Коментиран от #26

  • 21 Лицемерна работа

    5 2 Отговор
    Уж набожни хора, уж вярата не знам си какво, ама тънат аятоласите в лукс за сметка на обикновените хора. С две думи пак диктатура, само че теократична! От един шах, та на аятолах!
  • 22 Ха ха ха ха

    2 3 Отговор
    И в правото на какво Исраел се меси в делата на чужда държава?! Те имат "право" да обстрелват, бомбардират, сменят режими и да избиват хора и отгоре на това трябва да ги подкрепят останалите държави?! Доста нагло, да не кажем престъпно от страна на моше. Въпрос на време е да настъпят мотиката.
  • 23 Глупости

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хлъц":

    Точно заради несъгласието на шаха да дава за без пари природните си богатства, хазарските банкерчета му спретнаха преврат и дотътраха от францата аятолах хомейни, който превърна държавата от светска в крайно религиозен шериат, забули жените, но не даде на алчните моше, това, което искаха безплатно. От тогава Иран е враг, обрисуван с какви ли не ужасии от разочарованите, измамени. И не драскай глупости за глада по северно корейски образец, както го описвате професионалните с0р0с0р0би. Такова нещо въобще не го е имало. Особено по времето на шаха. Има много материали по темата и това от историческа гледна точка е съвсем скоро, и много от съвременниците са все още живи. Вашите господари постъпват винаги по един и същ начин във всяка точка на света, където нещата не са по техният колонизаторски тертип. Насилие, смърт и грабеж. И всичко това в името на демонкрациата и техните "цивилизационни" ценУсти.
  • 24 Баш нашенец

    4 2 Отговор
    Като толкова те е грижа за ислямската република, не се бъркай в работите на Изравл! Първо прилагай думата справедливост в твойта страна, после се напъвай да оправиш Израел (ако можеш).
  • 25 Тити

    2 0 Отговор
    Израелците не пропускат.
  • 26 така де

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Алооо журналистите":

    израел изстреля ракети по телефони на терористи В сградата се оказаха генерали на среща с терористи на хамас Не са стреляли специално по посолство То и путин затова не ще да се среща с лидери на хамас И като му застанат пред канцеларийката той бега в бункера