Last news in Fakti

16 Април, 2024 13:47 1 234 12

Руски агент беше заловен от украинското контраразузнаване в Херсонска област

  • руски агент-
  • заловен-
  • украйна-
  • русия-
  • контраразузнаване-
  • херсонска област

Агентът се е представял за таксиметров шофьор, за да събира разузнавателни данни

Руски агент беше заловен от украинското контраразузнаване в Херсонска област - 1
Снимка: Shutterstock

Според информация от пресцентъра на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), служители на агенцията са задържали агент на руското военно разузнаване, който се представял за таксиметров шофьор. Той е обвинен в шпионаж върху граждански и военни обекти в южната Херсонска област, информират Укринформ и БТА.

"На първо място, виновникът е проследявал местата, където имало най-голяма концентрация на личен състав и бойна техника на украинските въоръжени сили, както и местоположението на укрепленията. За да събира разузнавателна информация, руският агент се е представял за таксиметров шофьор и е обикалял града със собствения си автомобил, в който е инсталирал скрито видеозаписващо устройство", се казва в доклада на службата.

Освен това той се опитвал да получава нужната за дейността си информация чрез изграждащи доверието разговори с пътниците. Украинските военни дори използвали услугите му от време на време.

Заподозреният изпращал получената информация на руските сили чрез мобилно приложение, за да могат те да подготвят целенасочени удари по града, използвайки артилерия и безпилотни летателни апарати камикадзе.

Служители на СБУ разкриват предварително плановете на агента и ги осуетяват. Същевременно са били предприети обширни мерки за обезпечаване на сигурността на украинските военни и официални представители на регионална военна администрация.

Това е станало възможно благодарение на разкриването на руския агент още в началния етап на неговата разузнавателна дейност. След това всяка негова стъпка е била документирана и той е бил задържан при изпълнение на мисията си, се казва в текста.

По-специално, по време на разследването СБУ е научило за участието на заподозрения в заговор за убийството на Олександър Прокудин, губернатор на Херсонска област. Установено е, че руските сили са се опитали да насочат управляем дрон към автомобила на Прокудин въз основа на координатите и съветите на вербуваното лице. Благодарение на СБУ безпилотният летателен апарат е бил неутрализиран, се уточнява в доклада.

Според разследването задържаният е 55-годишен местен жител, който е работил за руските специални служби чрез свой познат - бивш местен жител, избягал в Русия след пълномащабната инвазия, който започнал работа за руското военно разузнаване. СБУ вече е установила самоличността му.

Заподозреният е задържан под стража и е заплашен от доживотен затвор за извършването на държавна измяна при военно положение. Предприемат се всеобхватни мерки за наказателно преследване на неговия съучастник, който се укрива в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аууууу

    17 7 Отговор
    каква велика новина само,фанали са некой техен да оди на фронта и измислили приказката за руския шпионин
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    14 8 Отговор
    ХВАНАХА НЯКОЙ КОЙТО НЕ ИСКА ДА ИДЕ НА ФРОНТА И ГО НАПРАВИХА РУСКИ ШПИОНИН

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 В.В.П.

    3 6 Отговор
    Има много такива д Окропистан.Никой не иска да мреза Зелю Фашиста.Тия методи са сталинистки..
  • 6 Българин

    7 6 Отговор
    Рассия има най-великото разузнаване, а пък шпионите и ги ловят като 😂
  • 7 Ксаниба

    7 4 Отговор
    в бандерия всеки се осмелил да каже истината за жужака дрогиран и нацизъма и убйствата на цивилни от азив е руски шпионин и диверсант!!!!
  • 8 Въйййаа

    5 4 Отговор
    Добре че са арестували само един.
    Ако трябваше да арестуват повече ще трябва да арестуват половината остатъчна усръйнъ
  • 9 копейката

    2 5 Отговор
    Оставете го да виси една седмица с краката нагоре и ще се оправи.
  • 10 Сандо

    1 1 Отговор
    Русия залови украински агент,който е организирал скорошния атентат срещу агента на руските служби.Всичко си е разказал миличкия,сега го чака доживотен престой зад Полярния кръг.
  • 11 боуу

    3 1 Отговор
    Тук копейките са повече отколкото пресъхнал гьол с попови лъжички.

    Коментиран от #12

  • 12 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "боуу":

    Какво да правим,ако гьола ви е пресъхнал?Ще трябва да минете на други грантчета в друг гьол.Лошото за вас е,че винаги сте в някакъв гьол и нямате дори и мисъл да излезете от него явно ви харесва да живеете в кал и мръсотия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания