Last news in Fakti

16 Април, 2024 17:35 746 3

Очаква се среща между полския президент Анджей Дуда и Доналд Тръмп в Ню Йорк

  • ню йорк-
  • доналд тръмп-
  • анджей дуда-
  • среща-
  • сащ-
  • полша

Националистът Дуда, чийто мандат изтича през 2025 г., беше един от предпочитаните международни партньори на Тръмп по времето, когато той беше президент

Очаква се среща между полския президент Анджей Дуда и Доналд Тръмп в Ню Йорк - 1
Снимкa: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда ще се срещне с Доналд Тръмп по време на посещението си в Ню Йорк тази седмица, съобщиха днес полските медии, цитирани от Ройтерс. Срещата ще се проведе в момент, когато европейските лидери се подготвят за възможността Тръмп да се върне в Белия дом.

Националистът Дуда, чийто мандат изтича през 2025 г., беше един от предпочитаните международни партньори на Тръмп по времето, когато той беше президент. Високопоставен сътрудник на полския държавен глава каза, че двамата поддържат контакт.

Таблоидът „Факт“ и информационния портал WP.pl цитираха източници, според които неформалната среща ще се проведе по време на посещението на полският лидер в Ню Йорк, където е планирано той да се срещне с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Полското президентство засега не е коментирало.

Тръмп, който вчера беше изправен пред съда в Ню Йорк по обвинения за плащания за мълчание, е в близка надпревара с президента Джо Байдън преди изборите през ноември.

Много европейски лидери са неспокойни от това, че той може да спечели нов мандат, което означава отслабване на американската подкрепа за полския съсед Украйна и НАТО.

Полша е твърд съюзник на Украйна и Дуда, както и либералният премиер Доналд Туск призоваха американските законодатели да одобрят пакета от военна помощ за Киев на стойност 60 милиона долара.

Докато Туск и Дуда са силно разединени по множество вътрешни въпроси, те са обединени относно значимостта на продължаващата подкрепа за Украйна.

Яцек Сивиера, ръководител на полското Бюро за национална сигурност, каза пред частната телевизия ТВН24, че среща между Дуда и Тръмп не е в официалния график, но че би било грешка да се изключи.

Премиерът националист на Унгария Виктор Орбан се срещна с Тръмп през март, като каза след това, че той му е казал, че няма да даде пари, за да помогне на Украйна да се бори с Русия, ако стане отново президент на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мддаа

    1 0 Отговор
    Двама разумни мъже. Само те знаят, че Украйна ще е най-добре като цяла част от Русия.

    Коментиран от #3

  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    60 милиона долара са комисионните на гнусния хазар Еленски
  • 3 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "мддаа":

    Двамата най-разумни в лудницата.