Last news in Fakti

16 Април, 2024 22:15 1 721 14

На Ел Ниньо ли се дължат климатичните аномалии?

  • климатични промени-
  • ел ниньо-
  • аномалия-
  • климат-
  • природа-
  • време-
  • жега

2023 бе най-горещата година в историята на човечеството

На Ел Ниньо ли се дължат климатичните аномалии? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От юни 2023 климатичният феномен Ел Ниньо води до температурни рекорди и природни катастрофи: наводнения в Калифорния, суша по Амазонка, горски пожари и избелване на коралите в Австралия. Водата в Панамския канал, ключова корабоплавателна артерия, спада заради сушата. Миналата година се стигна до задръстване на до 200 кораба по шлюзовете, а транспортните компании трябваше да пренасочат съдовете си, разказва АРД.

Ел Ниньо е естествен феномен, който настъпва на няколко години и предизвиква екстремни състояния на времето. Но заради промените в климата изходната ситуация вече е друга: природната сила се натъква на непознато до момента температурно ниво и нагорещените океани директно повлияват на времето. Какво означава всичко това за бъдещето?

Феномен с глобални отражения

Ел Ниньо обърква времето в големи части от света, тъй като променя фактори, които го формират: пасатите отслабват и край бреговете на Южна Америка се натрупва топла вода. Това влияе на теченията в атмосферата, които на свой ред променят схемата на валежите в големи части на земята.

Така в някои региони се стига до поройни валежи, наводнения и урагани, докато другаде се възцарява огромна суша: Зимбабве, Замбия и Малави обявиха извънредно положение, припомня АРД. Положението се изостри и в други африкански държави, тъй като екстремното време затруднява достъпа и отглеждането на храни. Ел Ниньо се появява на всеки три до седем години. Но и до днес не е окончателно ясно от какво е предизвикан феноменът, отбелязва германската обществено-правна медия.

Климатологът Ралф Шибел и неговият екип от института "Макс Планк" обикалят с изследователска яхта по маршрут между Панама и Галапагоските острови, за да проучват ролята на океаните в климатичната система и отраженията на затоплянето на земята. Те искат да установят до каква степен Ел Ниньо се изостря заради промените в климата: "Събираме биологически, химически и физически данни като например концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата и в океана, за да разберем по какъв начин е свързано всичко това", обяснява Шибел пред АРД.

Природните сили в процеса на климатични промени

Типичният Ел Ниньо продължава между една и две години, след което времето отново се нормализира. Но прогнозите за климата в бъдеще предполагат различни сценарии, а някои от тях са тревожни: "Би било катастрофа, ако се установи един вид траен Ел Ниньо. Ако системата попадне в състояние, от което вече не може да излезе", казва пред АРД метеорологът Моджиб Латиф. За да установи дали предстои траен Ел Ниньо, екипът на Ралф Шибел се занимава с изследвания на микропланктон. Тези организми съществуват от милиони години и биха могли - подобно на пръстените на дърветата и ледените ядра - да предоставят сведения какъв е бил климатът на Земята по-рано и да дадат индикации какво ще е бъдещото развитие на климата. "Най-старият вид, който днес се намира в океана, е на 25 милиона години - т.е. можем да реконструираме директно последните 25 милиона години", обяснява пред АРД Шибел.

Преди три милиона години, по време на плиоцена, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е била толкова висока, колкото е днес, а глобалната средна температура е била с три градуса по-висока. Това е температурен сценарий, който може да настъпи в края на века. Смята се, че в продължение на хилядолетия е имало постоянен Ел Ниньо, който е предизвикал екстремни климатични събития в световен мащаб - включително по европейските географски ширини. А колкото по-високи са температурите, толкова повече нараства морското равнище. През плиоцена например то е било с 20 метро по-високо, отколкото е днес, посочва АРД. При тези условия в наши дни редица крайбрежни градове биха били погълнати от водата, докато субтропични региони биха се превърнали в пустини заради жегата и биха станали необитаеми.

Какво може да се очаква?

В Панама последствията от промените в климата вече са факт: островът Гарди Сугдуб в Карибско море трябваше да бъде евакуиран заради нарастващото морско равнище, припомня АРД. Увеличаващите се температури превръщат освен това океаните в един вид "бързовар", от който се изпарява все повече вода. Резултатът е, че ураганите стават все по-силни. "През последните 25 години преживяхме тук осем от най-силните урагани от началото на измерванията. Същевременно имахме последователно трите най-сушави години. Такова нещо никога не е било", казва за АРД климатологът Стивън Патън.

Актуалният Ел Ниньо е интензивен, но вероятно ще се окаже от най-кратките - метеоролозите предполагат, че до лятото ще приключи. Оттам нататък ситуацията би могла да се успокои. Някои модели обаче още отсега прогнозират обрат към Ла Ниня. Тази фаза се определя като "студена", тъй като горните водни слоеве в източната част на Тихия океан в тропиците изстиват ненормално, пише АРД, позовавайки се на Германската метеорологична служба. Дотогава обаче могат да се очакват рекордни горещини. А застудяването, което ще настъпи след тях, не бива да подвежда, че измененията в климата не напредват.

Теса Глушке SWR | Биляна Михайлова редактор


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леон

    6 0 Отговор
    Природа
  • 2 Кентъки Фроузън Китчен

    12 1 Отговор
    Дойче Зеле никога не поднася истината, за сметка на това се кланя на всеки GENдър.
  • 3 Путя

    4 3 Отговор
    Пръцн@@х в Окрайна и целия свят пощуря а още не съм изкарал тополите за да се стоплите още по добре
  • 4 Велев

    9 1 Отговор
    Кой разумен човек би повярвал на написаното от дойче зеле. За мен това са 100% спекулации. Тези са си майкопродавци.
  • 5 Хмм

    7 1 Отговор
    Познавам го тоя Ел Ниньо. Това е Николайчо от съседния блок. Викаме му още Ей, Ниньо ! И вярно е феноменален. Пие каса бира без да ходи по малка нужда.
  • 6 Ел Пасо

    11 4 Отговор
    Ел Ниньо е най-малкият ни проблем. В България има 3 феномена Ел Бойко, Ел Шиши и Ел Кирчо-кокорчо. И 3-те са вредни и пагубни. Надявам се след 9 юни някои от тях да отидат на островите а другите да напълнят затворите. Иначе климатичните промени идват и си отиват а нашите 3 феномена изчезване нямат. Време е да ги накараме принудително да си отидат.

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Хохо Бохо

    5 0 Отговор
    Бла бла бла....

    Ел Ниньо е естествен феномен и нищо не може да промени.
    Би имало промени, ако изчезне.
  • 8 Що забрави

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ел Пасо":

    Ел Копейчо, Ел зелено чорапче, Ел Курнела, Ел Малинчо, Ел Чалгарчо......
  • 9 Имате забрана- да коментирате

    0 0 Отговор
    На ниски данъци очаквах да се дължи.... Ще ги вдигнат и слънцето няма да пече толкова силно.... На Сашко Шоршов ще има ли въглероден отпечатък за самолетите, или само за плебса се очаква....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хи Хи Хии

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ел Пасо":

    Така като гледам, май че пак ше си останеш само с надеждите..... говеждите !!!!
  • 12 Ел мозък

    3 0 Отговор
    Ел Ниньо и Ла Ниня ги е имало от много десетки години от както човечеството е забелязало и описало този феномен. Сегашната ситуация няма нищо общо с това. 2023 сме счупили рекордите от преди. Това лято 2024 ще счупим рекордите от 2023, другото лято ще счупим рекордите от 2024. Дължи се на Ел Лакомия, Ел Тъпизъм и Ел Боклук от страна на големите корпорации които само ги интересува печалбата.
  • 13 редник

    2 0 Отговор
    /Преди три милиона години, по време на плиоцена, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е била толкова висока, колкото е днес, а глобалната средна температура е била с три градуса по-висока./

    Тогава голяма част от сушата е била покрита от буйна растителност, която е намалила СО2 и не е имало хора да я изсичат...
  • 14 Аааа

    1 0 Отговор
    Така ли му викат вече на ХААРП ?