Last news in Fakti

17 Април, 2024 04:48 2 109 17

На първо четене: Лондон спря цигарите за родените след 2009 г.

  • цигари-
  • забрана-
  • великобритания

Британският парламент прие законопроекта с 383 гласа "за" срещу 67 "против"

Законодателната инициатива на британския премиер Риши Сунак да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г. да си купуват цигари, беше приета на първо четене в британския парламент, въпреки че няколко негови съпартийци гласуваха против, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Намерението на Сунак да наложи едни от най-строгите правила в света срещу пушенето предизвика бурно недоволство сред някои представители на неговата Консервативна партия, в това число и от страна на бившите министър-председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които смятат, че държавата не бива да се меси в личния живот на хората.

Британският парламент прие законопроекта с 383 гласа "за" срещу 67 "против". Това означава, че сега той отива за разглеждане на второ четене, като между двете четения в него могат да бъдат внасяни изменения.

При вота в пленарна зала депутатите имаха право да гласуват по съвест, без да се съобразяват с партийна дисциплина. По-рано тази година Нова Зеландия се отказа от подобен закон, след като новата коалиция, която дойде на власт там, го отмени, преди да влезе в сила.

Но обстоятелството, че срещу плана на Сунак гласуваха няколко консерватори, включително министърът на бизнеса и търговията Кеми Бейдънок, беше поредната неприятна изненада за премиера, който още отпреди това беше подложен на критики в собствената си партия по редица въпроси, като се започне от климатичните промени и се стигне до отбранителната политика, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът е една от знаковите инициативи на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори, които според социологическите проучвания ще спечели опозиционната Лейбъристка партия.

Законът за тютюневите изделия и вейп устройствата (Tobacco and Vapes Bill) е предназначен да забрани на децата, родени след 2009 г. някога изобщо да могат да си купят цигари, но не и да криминализира този навик.

Сунак заяви, че с приемането му ще бъде "премахната една от най-големите напълно предотвратими заплахи за човешкото здраве".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    21 0 Отговор
    Снимката е много хубава.
  • 2 хммм

    25 0 Отговор
    Ти ли ще им казваш по колко да пушат? Африканско мекере.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    Индийски зет е той... Принц!...Светец дори...
  • 6 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "че наще са силно миризливи":

    Не... Къпе се по 3 пъти на ден.
  • 7 Ей няма да

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    закачате Рикша Бунак иначе ще се возите със свещени крави.
  • 8 Стига с тоя "КАТ" бре

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "че наще са силно миризливи":

    Татко ти КАТаджия ли е? Кат?????
  • 9 Калоян

    20 0 Отговор
    ,,Проклятието на индианците" в действие.
    Индианците ви научиха да пушите.Самите те са пушили само на съвещание за вземане на важни решения като прекратяване на военни действия (лулата на мира) или определяне на границите на ловните полета.
    Днес се водят битки за правото на децата да пушат.
    --
    Сунак заяви, че с приемането му ще бъде "премахната една от най-големите напълно предотвратими заплахи за човешкото здраве"
    ---
    Ми хайде,приемете закон за забрана на тютюневата индустрия да погледаме малко шоу дали властта или този вид индустрия е по-силна!.
  • 10 Ха ха ха

    15 3 Отговор
    Това им е демокрацията, това им е и управията. Как са заблуждавали света толкова време, че при този строй е хубаво и демократично.Имаш права на свобода,свободно слово, свободна информация и т.н. само и единствено ако това съвпада с официалното мнение, техните интереси, политкоректността и другите безумия с които са омотали простия зомбиран народ.
  • 11 ХАХАХА

    20 1 Отговор
    Значи смяната на пола по хирургически път не убива ,пушенето на марихуана също ,за алкохола да не говорим , най опасни са цигарите !
  • 12 Механик

    9 0 Отговор
    А марихуана може ли да си купуват?
    п.п.
    Вчера това ми направи впечаление докато разглеждах в нета за лускозни цигари. Всеки сайт който продава цигари изисква от мен да потвърдя, че съм на възраст над 21 години. Докато сайтовете където се продава канабис и продукти от него, не изисква никакви потвърждения.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Умирам от смях

    3 0 Отговор
    Малко като ром е излязъл премиера на тази снимка
  • 16 Кажи честно!

    5 1 Отговор
    Супер. Сега като ходя с два сака цигари в Лондонистан вместо по 10 паунда ще ги давам по 20. Браво, Риши!!! Браво, Сунак!!!
  • 17 За протокола

    5 0 Отговор
    Глупави, безсмислени и популистки решения.
    Сухият режим в Америка не проработи, няма да проработи и това.
    Отделно, че проблемът с пушенето е много по-малко социално, а и здравно значим в сравнение с употребата на алкохол. Но алкохола никой не го пипа по много причини, но главните са:
    - От алкохола държавата печели много, което значи, че парите са над здравето и всичко друго
    - С алкохола народът получава много повече зрелиша и по-лесно се държи в подчинение. Помним, когато в Русия вдигаха всички цени, но само цената на водката не пипаха. Не е случайно.
Новини по държави: