Last news in Fakti

18 Април, 2024 05:37 1 029 5

Започва предизборната кампания за парламентарния вот на 8 май в РСМ

  • северна македония-
  • избори

Същия ден ще се проведе и вторият кръг на президентските избори

Започва предизборната кампания за парламентарния вот на 8 май в РСМ - 1
Снимка: bTV

Според изборното законодателство в Република Северна Македония днес официално започва предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори в страната, които ще се състоят заедно с втория кръг на президентските избори на 8 май, предаде БТА.

Вчера представители на 10 от 17 партии и коалиции, които ще участват в изборите, подписаха Кодекс за провеждане на честни и демократични избори, а представителите на две политически партии отказаха да го подпишат. Причините, според изявленията на Стевчо Якимовски от ГРОМ и председателя на партия Демократи Йорго Огненовски, е в начина на финансиране на кампаниите на политическите партии, който облагодетелства най-големите партии, както и смесването на кампаниите, при което председателите на партии, издигнали кандидат президенти, участват в президентската кампания, която започна на 4 април.

На 12 април Държавната избирателна комисия определи реда на кандидатските листи в бюлетината за изборите за нов парламент в страната. Съгласно предишното си решение, политическите партии и коалиции, които са издигнали кандидат-президенти, запазват в бюлетината за парламентарните избори номера, под който в бюлетината за президентските избори са вписани техните кандидати. Така първа ще бъде "Коалиция за европейско бъдеще", водена от СДСМ, втора е коалиция "Вашата Македония" начело с ВМРО-ДПМНЕ, под номер три коалиция "Смели за Македония" начело с ГРОМ, четвърта е коалиция "Европейски фронт", водена от най-голямата албанска партия ДСИ, пета - Левица, шеста е коалицията от албански политически партии „Заслужава си”, седмо поред е Движение ЗНАМ. Под номер осем в бюлетината е коалицията Обединена Македония, девета - Нова алтернатива на кмета на Скопие Данела Арсовска, десета е партия Авая, единадесети са от Европейско гражданско движение, дванадесети - "Трета македонска ера", тринадесета - "Вашата партия", четиринадесета - "Родина Македония", петнадесета партия "Десна", чийто председател Люпчо Палевски, който е заподозрян за двойно убийство в страната, беше сменен преди изборите, под номер 16 в листата са партия Демократи и последна е Лейбъристката партия.

Съгласно друго решение на Държавната избирателна комисия, поради припокриването на предизборните кампании за президентски и парламентарни избори, в деня за размисъл за президентските избори кампанията за парламентарните няма да бъде прекъсвана.

За парламентарни избори Северна Македония е разделена на шест избирателни района и от всеки от тях в парламента влизат по 20 депутати, като по така наречения модел на Д’Онт се изчислява коя партия колко места ще получи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    3 3 Отговор
    Заедно Назад! Дано не го изберат този лешпер.
  • 2 В зомбиБългария

    2 4 Отговор
    Някакви избори? И тези са повярвали, че някъде по света имало демокрация???
  • 3 Ден

    6 2 Отговор
    балканската окрайна хахахах създадена от запада нарочно!
  • 4 я казаф

    4 1 Отговор
    Тези индивиди от рсм имат манталитета на бългаите от 90 те години,диви и завистливи комплексари

    Коментиран от #5

  • 5 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "я казаф":

    Вашиот менталитет е сега различен....
Новини по държави: