Last news in Fakti

18 Април, 2024 06:06 1 152 24

Брюксел и Прага поискаха санкции за руска намеса в изборите за ЕП

  • европейски избори-
  • русия-
  • санкции

Белгия и Чехия излязоха с отворено писмо до лидерите на ЕС

Брюксел и Прага поискаха санкции за руска намеса в изборите за ЕП - 1
Снимка: ЕП

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като поясни, че това двете страни са направили в отворено писмо до лидерите на ЕС.

Писмото с дата 16 април е подписано от министър-председателите на двете страни - Александер де Кро на Белгия и Петър Фиала на Чехия, и е адресирано до председателите на Европейската комисия (Урсула фон дер Лайен), на Европейския парламент (Роберта Мецола) и на Европейския съвет (Шарл Мишел).

Двамата лидери заявяват, че вече са налице примери за проруска дезинформация и намеса в някои страни от ЕС. Белгийските служби за сигурност са засекли мрежа на влияние в Белгия, която включва парични преводи, направени и в Чехия.

Мрежата има за цел да скрепи сътрудничеството между проруските политици в европарламента и да допринесе за избора на повече техни съмишленици. Мисията е да се осигурят "хора на действащи позиции в Европейския парламент", отбелязва Ройтерс.

Наред с други държави от ЕС Белгия е започнала криминално разследване по случая, докато Чехия е наложила санкции на физически лица.

"Сега е точният момент да въведем нов ограничителен режим, с който да противодейства на злонамерените руски действия", се казва в отвореното писмо на Де Кро и Фиала.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния от Софето

    21 0 Отговор
    В новата концепция за външната политика на Руската федерация пише за „настъпателна информационна кампания“ и други мерки, обхващащи „военнополитическата, търговско-икономическата и информационно-психологическата сфера“ срещу „коалицията от враждебни страни“ начело със САЩ.
    "Трябва да продължим да коригираме подхода си към отношенията с неприятелски настроени държави. Важно е да се създаде механизъм за намиране на уязвими точки в тяхната външна и вътрешна политика, за да се разработят практически стъпки за отслабване на опонентите на Русия", се казва в документа./Вашингтон пост🤗

    Коментиран от #7

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    43 8 Отговор
    Треперят.......страх ги е.....
  • 3 Еврофашата трепери

    56 6 Отговор
    Трепери яко от страх. Ама то вече половината европейци разбраха, тези на къде ни водят! Към цифровия концлагер. За това треперят. Да не би пред вратата му, раята да се усети и да ги стъпка...
  • 4 Механик

    56 4 Отговор
    Начи вече ще налагаме санкции (предварително), заради ЕВЕНТУЛНОТО вмешателство в БЪДЕЩИ (несъстояли се още) избори?
    Вярно Европа почва да прилича на страна от антиутопична книга.
    Но народите блеят и купуват агнешко по 35 лв/кг. в очкаване на Велик Ден.

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Ха-ха-ха

    41 4 Отговор
    Страх ги е че ще загубят властта и им се привиждат призраци. Дали така наречените демократи разбират в какво се превърна ЕС. Няма ли да се съпротивляват.
  • 6 Ами, ако не

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Стане колективно спасяване, ще се наложи да се спасяваме поединично! Българите никога не са предпочитали да се обединяват, но днешният враг е много силен и коварен. Не знам, как ще можем да се отървем?
  • 7 Минаващ

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния от Софето":

    Нещо по-различно от политиката на САЩ и страните от ЕС?
    Всички се борят с дезинформацията на отсрещаната страна.
  • 8 Българин 🇧🇬

    30 4 Отговор
    Турция не само се меси в европейските избори , Ами и назначава свои кандидати чрез уж "български" натовски партии ! Докога Брюксел ще квичи срещу Русия и ще се прави сляп за турската намеса ?

    Коментиран от #11

  • 9 Само преди 38 г

    41 2 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    В нашето село имаше над 18 000 овце. Днес няма нито хора, нито овце. Училището е буренясало.
    Тогава овчото месо беше 2,80 лева/кг. Коляха се по 2-3 агнета на къща и се печеха във фурна. Ама ако случайно нямаш, то съседите ти, ти даваха 1-2 кг да си празнуваш и ти празника. Беше, беше...
    Сега се ядат банани на Великден! А селата изчезнаха...
  • 10 Факт е

    48 2 Отговор
    То и САЩ бяха въвели санкции за уж намеса на Русия в изборите , когато спечели Тръмп, но след няколко години имаше доклад, че НЯМАШЕ НИКАКВА намеса, а санкциите са останали.

    Наложително санкции за земетресение, за рязко промяна на времето, за бури, наводнения ... ,за некадърност управление, защото само Русия е виновна, че подлогите вземат неадекватни
    решения и ограбват населението.
    Параноята ги тресе и време е да бъдат заменени с адекватни и психически здрави хора.
  • 11 Ама те турците

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин 🇧🇬":

    Са много навътре вече в съюза. В Германия техни поколения твърдо вярват на Ердоган.
  • 12 Зеленски :

    22 2 Отговор
    Урсула,Мишел- какви избори ,какви 5 евро.За по сигурно ги отменете.Знаете,че народите на ЕС ви вярват,както укрите на мен.
  • 13 Коментар

    26 2 Отговор
    Е,как парични преводи като има санкции?Нещо май послъгват в статията...Ясно е какво ще става.Който не им е угоден ще го обяват за "проруски".Няма да им стане номера.
  • 14 ДУПКИ В МОЗЪЦИТЕ ИМ ОТ КОВИДА.

    23 3 Отговор
    ТЕЯ ФАНТАЗЬОРИ ТОТАЛНО ИЗПЕРКАХА. ЧУЙ ТЕ ГИ ЗА КАКВО СА ПОИСКАЛИ САНКЦИИ ТОЗИ ПЪТ ЗА Р.
    ТЕЗИ ХОРИЦА СА УМОПОМРАЧЕНИ . ВЕЧЕ ГИ СЪЖАЛЯВАМ . НЯМА КАКВО ДА КОМЕНТИРАМ ОСВЕН ЗДРАВОСЛОВНОТО ИМ СЪСТОЯНИЕ !! САНКЦИИ ЗА ПРОПАГАНДА ,ХА,ХА,ХА ???? ТОГАВА ВИЕ СТЕ №1 ЗА САНКЦИИ!!
  • 15 Ццц

    23 3 Отговор
    Според мен Брюксел трябва да наложи санкции на Русия и заради гражданската война в САЩ. Мисля, че Путин е виновен за отцепването на 11-те щата през 1861 г. и тя се дължи на руска намеса. Отделно Путин е виновен за Троянската война и за нехуманното отношение на Ахил към Хектор. Мисля, че е редно да държим отговорна Русия и за това, че санкциите почти фалираха Германия и ЕС. Никак не е чесно, че не руснаците фалираха, а обратно. Според мен има руска намеса и в тази работа. Иначе щяха да измислят нещо по-умно от санкции, които не работят, но те си приемат още.
  • 16 Мите

    17 3 Отговор
    Абсолютна Параноя!
  • 17 ЕС,НАТО се борят за световно величие САЩ

    16 2 Отговор
    САЩ си е купил подлоги навсякъде, долър-вярност!!!
  • 18 факуса

    11 2 Отговор
    хи хи ще спасяват акушерката,всички дет не са с тях са проруски агенти,айде връщайте светата инквизиция,демонократи,чешките пудели много се нахъсаха ама ще реват скоро
  • 19 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 1 Отговор
    ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА
  • 20 копейката

    4 1 Отговор
    Пиешу Волгата само ще ги оправи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор
    ЕсеС надминава SS, санкции срещу ЕВЕНТУАЛНИ
    МОЖЕ БИ
    ВЕРОЯТНИ
    НАМЕСИ ❗❗❗
  • 23 гост

    7 1 Отговор
    Да се чудиш-да се смееш или да плачеш
  • 24 Тия

    1 0 Отговор
    Параноици, тотално изперкаха..