Last news in Fakti

18 Април, 2024 06:41 2 794 10

Вашингтон връща петролните ограничения за Венецуела

  • сащ-
  • венецуела-
  • петрол

Лицензът на Каракас изтича днес и няма да бъде подновен

Вашингтон връща петролните ограничения за Венецуела - 1
Снимка: YouTube

Американското правителство заяви, че няма да поднови петролния лиценз на Венецуела, чийто срок изтича днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като уточни, че разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна.

Агенцията посочва, че по този начин администрацията на президента Джо Байдън е взела решение за повторно налагане на наказателни мерки в отговор на неизпълнението на предизборните ангажименти от страна на президента Николас Мадуро. Той се стреми към трети мандат на изборите на 28 юли тази година.

През октомври американското финансово министерство разреши за срок от шест месеца производството и износа на венецуелски суров петрол, газ и гориво, доставките на стоки и услуги, нови инвестиции и плащания към "Петролеос де Венесуела" с някои ограничения за бизнес партньори.

Само няколко часа преди изтичането на срока министерството на финансите на САЩ обяви, че е издало заместващ лиценз, с който на компаниите в петролния и в газовия сектор в страната се дава 45-дневен срок "да прекратят дейността си".

През последните месеци Вашингтон многократно заплашваше да да възстанови енергийните санкции, ако Мадуро не изпълни обещанията си, в резултат от които американските наказателни мерки бяха частично облекчени. Роля изигра и подкрепеното от САЩ споразумение за изборите между правителството и венецуелската опозиция.

Широкообхватните санкции върху петролната индустрия на Венецуела бяха наложени за първи път от президентската администрация на Доналд Тръмп през 2019 г. след победата на Мадуро на изборите, която САЩ и други западни правителства не признаха.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    58 4 Отговор
    Змията хапе най-лошо, преди да умре. Хегемонът, в предсмъртният си гърч, една камара поразии ще направи.
  • 2 Пешо

    75 4 Отговор
    Защо 1 страна дава лицензи на компании в друга страна. Сащ дали са ни дали лицензии за чушкопеци на нас?

    Коментиран от #7

  • 3 Минаващ

    81 3 Отговор
    Ето един класически пример за намеса в изборите на съседна страна.
    Не ни харесваш, тогава получаваш санкции, защото ние сме за демокрацията.
  • 4 Нах

    56 2 Отговор
    Пореден пример как САЩ се отнасят с тези които не искат да им играят по свирката.Това малко като наще европейци с тавана на руският петрол.Как даваш разрешение за нещо което не е твое и не зависи от теб .??!!
  • 5 дончичо

    20 2 Отговор
    Нищо лично,просто много пари,даже не е ббизнес
  • 6 Абе тоя Вашингтон световен полицаи

    28 2 Отговор
    се изживява!!!!
    Ама и неговия край се наближава
    Сега да ви кажа знаете ли че и у нас БГ
    00ОТГОВОР
    мутрите ще се гърмят вече с дронове?!
    Лежиш си на диванчето и пращаш дроннчето на гости на някоя мутра върху колата му за милиони.....може и в къщи зад големите огради дето се чувстват сигурни
    Мане какво трепване ще пада
    Така че бягайте за мрежа и монтирайте на покрива на джипката
  • 7 Кресна

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Защото 29365 бензиностанции е Сащ са руско-венецуелски и петрола на Венецуела влизаше в 6 рафинерии на територията на Сащ и от там по тези бензиностанции .Сега с тази забрана ,Сащ ще купува както при наказанията суров петрол отново през руска страна само ,но същия петрол необработен ,като руски и ще го вкарва вече като обработен американски .Фирмата Петрогаз е собственост на Венецуела у Русия 55% Венецуела и 45% Русия (Роснефт )
  • 8 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    21 1 Отговор
    Който не си дава природните богатства на ФАЩ, задължително получава САНКЦИИ...
  • 9 Мек Член за нато

    9 0 Отговор
    УСА си прдадоха петрола от резерва за 70$ а сега трябва спешно да го запълват на 90$ и нагоре.Еееегати и умниците.
  • 10 Горски

    1 0 Отговор
    Много преди Доналд Тръмп да дойде на власт, САЩ наложи всякакви ограничения на Венецуела. После като я окъсаха краварите за нефт-взеха, че пуснаха Венецуела. Мадуро нищо не им е обещавал.