Last news in Fakti

21 Април, 2024 09:17 3 001 14

Напрежение между Южна Корея и Япония

  • южна корея-
  • япония-
  • светилище-
  • посещение-
  • напрежение

Южна Корея протестира пред Япония във връзка с предложението на Кишида за светилището Ясукуни

Напрежение между Южна Корея и Япония - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Република Корея съжалява, че японският министър-председател Фумио Кишида е изпратил дарение на светилището Ясукуни, което се смята за символ на японския милитаризъм в азиатските страни. Това заяви южнокорейското министерство на външните работи.

"Правителството изразява разочарование и съжаление, че представители на японското ръководство отново са изпратили почит към или са посетили светилището Ясукуни, което възхвалява агресивните войни от миналото на Япония и увековечава имената на военнопрестъпници", каза Сеул.

„Призоваваме отговорните в Япония да гледат обективно на историята, да демонстрират чрез действия опити за осмисляне на миналото и искрено покаяние. Това ще бъде важна основа за развитието на ориентирани към бъдещето двустранни отношения“, отбелязва в изявление официалният представител на ведомството.

Кишида изпрати дарение до шинтоисткия храм Ясукуни, разположен в Токио. Той изпрати клонче от японското вечнозелено дърво сакаки, украсено с панделки. Министърът на икономическото възстановяване Йошитака Шиндо на свой ред посети храма лично.

Последният път, когато премиерът на Япония посети светилището Ясукуни беше през декември 2013 г. - тогава го направи Шиндзо Абе, което предизвика критики в азиатските страни, предимно в Китай и Южна Корея. Храмът съдържа списъци с имената на всички японци, загинали по бойните полета от средата на 19 век. Този списък включва и военнопрестъпници, екзекутирани след предаването на Токио през Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 плевен

    20 4 Отговор
    Тук често ни представят Северна и Южна Корея като два антипода. А кое е общото между тях? На първо място омразата към Япония. Чак после идват огромните армии /четвърта и пета в света/, тоталитарното мислене и т.н..

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 стоян

    22 4 Отговор
    Интересното е че този храм на загиналите японски войници с имената им се намира в Япония а корейците и китайците протестирали защо японците поднасят цветя на своите деди загинали във войните в храм намиращ се в Япония
  • 5 несъм съгласен с корейците!

    15 5 Отговор
    съвсем нормално е един народ да си уважава историята ! а не като продажните немци да се съдят когато някой спомене хитлер…
  • 6 Mисля

    10 3 Отговор
    Къде е почитателят на ,,славната ,, японска армия, Александър Йорданов?
    Да се поучи!
  • 7 Нищо странно

    13 3 Отговор
    Днес фашизмът се завръща пак по целия свят. И особено, където е бил силно развит, пак силно се възражда. В Германия вече уж "избраните " започнаха да преследват с държавните органи опозицията. А също официални лица да обиждат избирателите, че били "неправилно" избирали. Трябвало само тях да изберат. А АзГ били "крайно десни", следователно "никой не трябва да ги избира"!
  • 8 Госあ

    13 4 Отговор
    Китай (като баща на всички), Корея (цялата) и Япония би трябвало да се обединят и да представляват единия полюс, а Европа ( включая и Русия разбира се) да представляват другия полюс. Така между двата полюса ще съществува хармония и разнообразие, а престъпниците , проститутките и чифудите ще заемат полагащото им се статукво както преди ВСВ - на мизерници и скитници.
  • 9 Общото

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "плевен":

    между Япония и Южна Корея е , продължаващата тенденция Япония да приема най - много чуждестранни туристи от Южна Корея , а най - предпочитаната дестинация в чужбина за японските туристи е Южна Корея .Кей - Поп “звездите” целогодишно правят концерти и най-много печелят от японските им фенове. А що се отнася до КНДР , не признава държава Южна Корея . Използва се понятието “ окупирана южна част на Корейския полуостров .
  • 10 Киро

    3 3 Отговор
    Смях,тези американски марионетки се зъбят един срещу друг, това са агресорите ,личният интерес над всичко !!!
  • 11 Имперската армия

    1 1 Отговор
    Що за глупост - да не си почитат умрелите герои ли?!?!
    Юнаците трябва много повече да се притесняват от ракетния дебелак Чун и ухилената панда - людоед Си!
  • 12 Митак

    1 0 Отговор
    Големият майтап е,че японците всъщност са корейски рибари добрали се до островите,а и корейците и японците са китайци.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: