Last news in Fakti

21 Април, 2024 17:46 690 10

В Страната на баските избират парламент

Близо 1.8 милиона души имат право на глас

В Страната на баските избират парламент - 1

В Испания в Страната на баските се провеждат регионални парламентарни избори. Близо 1 милион и 800 хиляди души са призовани да дават своя глас в 729 избирателни секции. Социолозите дават преднина на партията „Да съберем баската държава“. Ако прогнозите им излязат верни, това ще сложи край на дългогодишната хегемония на Националистическата баска партия.

Остават броени часове до края на изборния ден, но политолозите вече се надпреварват да обясняват, че е без значение кой ще е първи по брой спечелени гласове, защото това най-вероятно няма да му гарантира правото да управлява Страната на баските. По-важното според тях е кой с кого ще се съюзи, за да застане начело на местното регионално правителство, съобщава БНР.

От 1986 година насам единственият път, когато Националистическата баска партия не е управлявала, е когато начело застана социалистът Лопез, подкрепен от Народната партия. Осъзнавайки несигурността и виждайки мобилизирания електорат на „Да съберем баската държава“, Националистическата баска партия призова хората да заложат на "опита, стабилността, управлението и строгостта" и да не поемат рискове с "лабораторните експерименти на другите".

От своя страна „Да съберем баската държава“ заложи в тази кампания повече на социалните въпроси, отколкото на идентичността и независимостта, макар и да не се отказва от нея, и успя да привлече на своя страна много млади хора. Самите политически лидери са от поколение, което не е свързано с ЕТА и въпреки, че на предишните избори първоначално имаше в листите си хора, които бяха асоциирани с престъпления, след отстраняването им, успяха да върнат доверието в себе си, въпреки, че никога не осъдиха тероризма, но поискаха прошка от жертвите.

Според тях "смяната на цикъла е неудържима" и дори и да не спечелят сега, ще дойде и това време. На трето място според социолозите са социалистите, а след тях е Народната партия, която на предишните избори беше в коалиция с „Гражданите“, а сега се явява сама и се стреми да обере гласовете и на крайнодясната „Вокс“.

Каквито и да са резултатите обаче, спечелилият кандидат за премиер няма как да не се съобрази с факта, че подкрепата за независимостта на Страната на баските спада и вече е едва 20 %, тъй като суверенитетът и национализмът не са сред основните грижи на баското общество.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: