Last news in Fakti

21 Април, 2024 20:11 1 266 16

Нетаняху: Ще се боря срещу всякакви санкции за армейския батальон

  • израел-
  • сащ-
  • бенямин нетаняху

Израелските военни части са упреквани заради предполагаеми нарушения на правата на човека

Нетаняху: Ще се боря срещу всякакви санкции за армейския батальон  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес заяви, че ще се бори срещу налагане на санкции на израелски военни части заради предполагаеми нарушения на правата на човека, след като медиите съобщиха, че Вашингтон планира подобна стъпка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В събота новинарският сайт Axios съобщи, че Вашингтон планира да наложи санкции на израелския батальон "Нецах Йехуда", който е действал в окупирания Западен бряг, въпреки че израелските военни заявиха, че не знаят за подобни мерки.

В петък САЩ обявиха нова серия от санкции, свързани с израелските заселници на Западния бряг, в последен знак за нарастващото разочарование на САЩ от политиката на Нетаняху, чието коалиционно правителство разчита на партиите на заселниците.

"Ако някой си мисли, че може да наложи санкции на единица от ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) - аз ще се боря с това с всички сили", гласи изявление на Нетаняху.

Държавният департамент отказа коментар извън забележките, направени в петък от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който заяви, че е взел "решения" относно обвиненията, че Израел е нарушил набор от американски закони, които забраняват предоставянето на военна помощ на лица или сили за сигурност, които извършват груби

Инцидентите, които са били предмет на обвиненията, са се случили на Западния бряг предимно преди войната на Израел с "Хамас" в Газа, започнала на 7 октомври, посочва Pro Publica. Преди войната в Газа насилието се е увеличило на Западния бряг - земя, която палестинците искат да превърнат в своя държава, и оттогава то се увеличава с честите израелски набези, палестински улични нападения и безчинства на заселници в палестинските села.

През 2022 г. командирът на батальона "Нецах Йехуда" беше порицан и двама офицери бяха уволнени заради смъртта на възрастен палестинец с американски паспорт, който войниците от подразделението са задържали на Западния бряг - инцидент, който предизвика загриженост във Вашингтон.

"Зюддойче цайтунг" пише, че се твърди, че палестинец на име Омар Асад е оказал съпротива при проверки на израелски контролно-пропускателен пункт пред селото си в окупирания Западен бряг. Войници от батальона "Нецах Йехуда" завързали 78-годишния мъж и по-късно го оставили да лежи на земята в ледената нощ. Той е намерен мъртъв няколко часа по-късно, съобщават Axios и Times of Israel.

През последните години имаше и няколко други инцидента, някои от тях заснети на видео, при които войници от "Нецах Йехуда" са обвинени в малтретиране на задържани палестинци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост варварин

    23 3 Отговор
    Това вашето е тероризъм
  • 2 моли се

    12 5 Отговор
    щото не знаеш какво идва за вас...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Поршебик

    5 18 Отговор
    Защо да са нарушени правата на човека ? Нимя приравнявате палестинци с хора ?? Пълен смях !! Тая паплач е напаст !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истината

    11 1 Отговор
    Чичо Адолф толкова ни липсваш!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Горски

    7 0 Отговор
    Палестина е била Британска колония с национално знаме - британското и валута "палестински паунд" в периода 1927-1948. После са предложили територията да се раздели с идеята да се създадат две държави - Израел и Палестина. Обаче се признава само Израел за държава, а Палестина е прецакана. И от тогава вече 75 години мъка, страдание, кръвопролития, милиони загинали. Защо?

    Коментиран от #12

  • 12 Давид

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Горски":

    Османската имерия губи контрола над географската област Палестина след ПСВ. ОН дава мандат на Англия за управление на областта, както и на Франция да управлява териториите на днешните Сирия и Ливан. През 20-те години на 20 век британците основават Ирак и Трансйордания, а Франция - Сирия и Ливан. През ноември 1947 ООН приема резолюция за създаване на еврейска и арабска държава. Това е препоръка, а не заповед. Евреите приемат резолюцията, арабите я отхвърлят. На 15 май 1948 г Давид Бен Гурион обявява формирането на държавата Израел. В същия ден няколко арабски армии нападат Израел. Арабите, водени от сляпа омраза, сами се прецакват. Правят го и досега по същата причина. Конфликтът не е нито за земя, нито за религия. Целта и на Фатах, и на Хамас е унищожение на Израел.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.