Last news in Fakti

22 Април, 2024 05:28 1 061 7

Привърженици на Болсонаро благодариха на Илон Мъск ВИДЕО

  • болсанаро-
  • илон мъск-
  • бразилия

Предприемачът отказа да блокира акаунти в "Екс" на почитатели на бившия бразилски президент

Привърженици на Болсонаро благодариха на Илон Мъск ВИДЕО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди демонстранти, подкрепящи крайнодесния бивш президент на Бразилия Жаир Болсонаро, изразиха благодарността си към Илон Мъск заради отказа му да премахне акаунти в социалната мрежа "Екс", които според Върховния съд на страната разпространяват дезинформация в полза на лидера им, предаде Ройтерс.

"Бразилия благодари на Илон Мъск", гласеше един гигантски надпис на английски език на митинга, който се състоя в неделя на край плажа Копакабана в Рио де Жанейро.

В момента срещу Мъск, който се обяви за решителен защитник на свободата на словото, се води разследване във връзка с разпространявани от поддръжници на Болсонаро фалшиви новини. Мъск заяви, че социалната мрежа "Екс" няма да се съобрази със заповедта на Върховния съд на Бразилия да премахне определени акаунти, обвинени в разпространение на дезинформация.

В края на 2022 година милиардерът, който е главен изпълнителен директор на компаниите "Тесла" и "Спейс Екс", стана и собственик на въпросната социална мрежа, известна по това време като "Туитър".

Мъск обвини съдия Александър де Мораеш, че потиска свободата на словото и нарушава конституцията на Бразилия, а също така посъветва потребителите на "Екс" да използват Ви Пи Ен или виртуални частни мрежи, ако бъде спрян достъпът до платформата.

Това стана повод Мораеш да включи Мъск в текущото разследване и да започне ново разследване за възпрепятстване, подстрекателство и престъпен заговор.

Няколко оратори на вчерашния митинг в Копакабана похвалиха Мъск.

"Тук виждате хора, които обичат свободата, които няма да се предадат и няма да клекнат пред диктатори. Хора, които са готови да дадат живота си за свободата", каза Густаво Гайер, конгресмен, подкрепящ Болсонаро.

От своя страна бившият президент похвали Мъск за проявения "кураж" пред това, което нарече цензура от страна на Мораеш.

"Той е човек, който наистина защитава истинската свобода за всички нас", каза Болсонаро, който е разследван за множество престъпления - от подпомагане на усилията за отмяна на резултатите от изборите през 2022 година до заговор за преврат срещу левия му наследник Луиз Инасио Лула да Силва.

Бразилия е важен пазар за компаниите от сектора на социалните медии, отбелязва Ройтерс. Около 40 милиона бразилци, които възлизат на 18% от населението на страната, влизат в "Екс" поне веднъж месечно, сочат данни на компанията за пазарни проучвания "Имаркетър".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: