Last news in Fakti

22 Април, 2024 06:59 1 394 13

Историческа визита: Ердоган пристига в Ирак, посещава Кюрдистан

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • ирак-
  • кюрдистан

Турският президент ще се срещне с иракския министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани и президента Абдел Латиф Рашид в Багдад

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети съседен Ирак за първото си държавно посещение от години насам, като се очаква дневният ред да бъде насочен към въпросите, свързани с водата, петрола и регионалната сигурност, предаде dariknews.bg.

Предвидено е Ердоган да се срещне с иракския министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани и президента Абдел Латиф Рашид в Багдад, след което да посети официални лица в Арбил, столицата на автономния иракски регион Кюрдистан в Северен Ирак.

"Ирак и Турция имат обща история и сходства, интереси и възможности, но и проблеми", заяви Судани по време на събитие в Атлантическия съвет в рамките на неотдавнашното си посещение във Вашингтон.

"Водата и сигурността ще бъдат на първо място в дневния ред", каза той за предстоящата среща с Ердоган, който за последен път посети Ирак през 2011 г.
Пътуването идва в момент, когато напрежението в региона се покачва, подхранвано от войната между Израел и Хамас в ивицата Газа и нападенията между Израел и Иран.

Фархад Алаалдин, съветник на Судани по въпросите на външните работи, заяви пред АФП, че основните теми, които Ердоган ще обсъди с иракските официални лица, включват "инвестиции, търговия... аспекти на сигурността на сътрудничеството между двете страни, управление на водите и водните ресурси".

Алаалдин очаква по време на посещението да бъдат подписани няколко меморандума за разбирателство.

Споделянето на водните ресурси е основен спорен въпрос, като Багдад силно критикува изградените от Турция язовири нагоре по течението на общите за двете страни реки Тигър и Ефрат, които задълбочиха недостига на вода в Ирак.

Ердоган заяви, че въпросът за водата ще бъде "една от най-важните точки" на посещението му след "исканията", отправени от иракската страна.

"Ще положим усилия да ги разрешим, това е и тяхното желание", каза той.

Износът на иракски петрол е друга точка на напрежение, тъй като основен тръбопровод е спрян за повече от година заради правни спорове и технически проблеми.
Преди това износът се осъществяваше самостоятелно от автономния регион Кюрдистан, без одобрението или надзора на централната администрация в Багдад, през турското пристанище Джейхан.

Според оценка на Асоциацията на петролната индустрия на Кюрдистан, която представлява международните петролни компании, работещи в региона, спрените продажби на петрол представляват повече от 14 млрд. долара пропуснати приходи за Ирак.

Маджид ал-Ладжмауи, посланик на Ирак в Турция, се надява на "напредък по въпросите, свързани с водата и енергетиката, както и в процеса на възобновяване на износа на иракски петрол през Турция", се казва в изявление, публикувано от иракското външно министерство.

Посланикът очаква и подписването на "стратегическо рамково споразумение" в областта на сигурността, икономиката и развитието.

В дневния ред е включен и проект за пътища и железопътни линии на стойност 17 млрд. долара, известен като "Пътят на развитието", който се очаква да затвърди икономическите връзки между двете съседни държави.

Простиращ се на 1200 км през Ирак, той има за цел до 2030 г. да свърже северната граница с Турция с Персийския залив на юг.

Регионалната сигурност е друга тема, която се очаква да бъде обсъдена по време на срещите на Ердоган в Ирак.

В продължение на десетилетия Турция действа от няколко десетки военни бази в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въстание срещу турската държава и е считана за "терористична" организация от Анкара и западните ѝ съюзници.

И Багдад, и кюрдското регионално правителство са обвинявани, че толерират военните действия на Турция, за да запазят тесните си икономически връзки.
Но операциите, които понякога се провеждат дълбоко в иракска територия, редовно обтягат двустранните връзки, докато Анкара се стреми към засилено сътрудничество с Багдад в борбата си срещу ПКК.

Въпреки това в телевизионно интервю през март иракският министър на отбраната Табет ал-Абаси изключи възможността за "съвместни военни операции" между Багдад и Анкара.

Той заяви, че те ще създадат "координационен разузнавателен център в подходящо време и място".

Алаалдин, съветник на иракския министър-председател, заяви, че въпросите на сигурността ще бъдат "силно застъпени по време на това посещение".

"Ще има някакво споразумение... и може би договорености за охрана на границите между Ирак и Турция, където няма да има нападения и въоръжени групировки, които да проникват по границата от двете страни", каза той.

"Това е нещо, което ще бъде обсъдено, но точните детайли трябва да бъдат уточнени".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 грузинското помаче

    7 16 Отговор
    отива да види има ли още кюрди за убиване
  • 2 Бедна държава!

    4 21 Отговор
    Загиваща Турция ще търси помощ и от Кюрдистан!

    Коментиран от #5

  • 3 Дам

    1 12 Отговор
    Ще дава независимост и държава на кюрдите ли, просто питам.

    Коментиран от #10

  • 4 Очертава се

    2 7 Отговор
    Още една локална война. Огънчето бавно се придвижва към балканите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Цар на войната

    2 3 Отговор
    Много е важно да се поддържа огъня ,който носи печалби на производители на скъпи железа като Локхид Мартин. Ратеон вече си осигуриха производство на патриоти след утилизацията им в Украйна. Сега е ред на ф16 и ф35. Едновременно ще балансират високата раждаемост с висока смъртност и ще запишат с пръст пробойната от 34 трилиона ,която бавно и сигурно ги дърпа към дъното. Важно то е ,че Байдън държи обществото в зоната на комфорта. Въпросът и докога. Нищо не е вечно ,Джо . Дори ти.
  • 7 Българските турци

    13 0 Отговор
    1200-километровите железопътни и пътни проекти с добавени паралелно към тях енергийни и комуникационни трасета, които ще започнат от Басра на Персийския залив и ще се простират до турската граница за да се интегрира с действащата инфраструктура на Република Турция ! Проектът се планира да бъде разработен успоредно с изграждането на Fav Port-най голямото пристанище в региона което се строи на Персийския залив и ще завърши през 2028 година ! Има за цел да засили регионалната свързаност, като минава през важни градове като Насирие, Дивание, Наджаф, Хиле, Кербала , Багдад, Саладин (Тикрит), Бейчи, и Мосул в Ирак !... Страните членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив като Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ) също предлагат своята подкрепа за този проект. Тези страни също работят по свои собствени проекти и за интегрирането на тези проекти с проекта на "Пътя на развитието" за да може допълнително да улесни транспорта до Европа.

    Коментиран от #9

  • 8 Такааа

    15 1 Отговор
    И най важното за което не пишете турския аскер ще влезе 30 -40 км дълбочина на иракска територия и ще обяви санитарна зона без терористи защото иракската армия е безсилна да опази тази Северна територия
  • 9 Българските турци

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българските турци":

    България и българите спат и чакат някой пак наготово да им поднесат облагите от това главоломно развитие на вълната от блага и просперитет издигащ се от Изток !...
    Всякаш от българските санкции зависи успехът на западното ембарго или човката на България ще напълни гушата на руснаците ?!...Никога ли няма да усетите как за пореден път ще измамят България ?!... Украинците ви хвалят, че уж никой не може да заобиколи България , която уж уверено се освобождава от руска зависимост ... а гърците явно отклоняват ВЕКТОРА опрял на турско- българската граница към своя територия и ви "лъскат" с фалшиви суперлативи за инфраструктура, транспорт и енергетика без дори да се мъчат да прикриват иронията на лицемерието си !... Нямате нужда да "въртите опашка" пред портите на някви посолства или да се хвалите с оръжие или с войска !... Достатъчно е да имате достойнство и прав гръбнак !...Точно тези морални ценности , заедно с една изградена и добре поддържана индустриална и транспортна инфраструктура в територията на вашата България са достатъчни , за да се съобразяват с Вас и всички да Ви уважават както трябва !!!...
  • 10 Турчин

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дам":

    Иди и му задай този въпрос в Анкара, щом си толкова любопитен.
    Преди да съдите Турция и турците, първо се погледнете вие в огледалото...
    Горещо ви го препоръчвам...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания