Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Април, 2024 13:26 1 479 40

Киев е против номинирането на путинов олигарх за Нобелова награда за мир

  • нобелова награда-
  • украйна-
  • върховна рада-
  • владимир путин-
  • рубен варданян

18 депутати от Върховната рада на Украйна настояват да се отхвърли кандидатурата бившия премиер на непризнатия регион Карабах Рубен Варданян

Да се отхвърли кандидатурата на руския олигарх и бивш премиер на непризнатия регион Карабах Рубен Варданян за Нобеловата награда за мир за 2024 г. За това призовават в колективното си писмо 18 депутати на Върховната рада на Украйна, които са публикували копието на подписания от тях документ на 21 април 2024 г. на официалните си страници във Facebook.

Путиновият “миротворец”

Реакцията на Киев идва след като на 8 април 2024 г. руският олигарх от арменски произход е номиниран за Нобелова награда за мир поради "разработването на мирни инициативи". Най-вероятно се предполага, че е имал роля в подготовката на Мирното споразумение между Армения и Азербайджан след като Баку си е върнал контрол върху Карабах.

Същевременно новината с номинирането му идва на фона на продължаващата подготовката на украинската армия, с подкрепата на ЕС, Великобритания и САЩ, да отблъсне поредното настъпление на руските войски.

"Смятаме за неприемливо и абсурдна гротеска да се номинира за награда за мир човек, който подкрепя тероризма и сепаратизма, замесен в корупционни скандали, спонсорира руската агресия в постсъветските територии и е враг на Украйна", гласи писмото на украинските народни представители.

Според украински и международни медии депутатите имат основания за подобни характеристики по повод Рубен Варданян. През 2019 г. 22 украински депутати инициираха включването на Варданян в санкционните списъци в качеството му на "съратник на Кремъл".

Три години по-късно, през 2022 г., 46 членове на Конгреса на САЩ добавят Варданян към проектосписъка със санкции, заедно с главния пропагандист на московския режим - тв водещата и ръководителка на медийния холдинг RT Маргарита Симонян.

Също през 2022 г., с личен указ на президента на Украйна Володимир Зеленски, Варданян е добавен в санкционните списъци на Киев със следната формулировка: "Висше ръководство на системнообразуваща руска компания, която е замесена в...подкрепа на действия, които подкопават или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна"

И накрая, през 2023 г. СБУ добавя Рубен Варданян към базата данни “Миротворец”, в която се отбелязва, че Варданян подлежи на "незабавно задържане и предаване на правоохранителните органи на Украйна или страните от НАТО".

"Днес е в "Миротворец" - утре в списъка на номинираните за Нобеловата награда. Абсурд!", коментира във Facebook страницата си депутатът от управляващата в Украйна партия "Слуга на народа" Володимир Ватрас.

"Понякога си мисля, че светът се побърква. Онази година - Дон дон, тази година Варданян, може би и Путин ще номинирате за Нобелова награда за мир? Сюрреализъм...", иронизира и народната представителка от “Слуга на народа” Анна Скороход.

“Няма как престъпник да служи за каузата на Мира”

Авторите на колективното писмо подчертават, че предложилите номинацията на Варданян за най-престижната награда на планетата са руски агенти за влияние.

За това, че става дума за операция по изпирането на репутацията на "човека на Путин", който потенциално би могъл да се конкурира с премиера на Армения Никол Пашинян, свидетелства и "изстрелването" на новината в медийното пространство от руските първоизточници - “Спутник” и РБК. Т.нар. "информационна агенция" “Спутник” е един от основните рупори на кремълската пропаганда извън Руската федерация.

Руският медиен холдинг РБК пък е собственост на магната Григорий Берьозкин, който е в санкционните списъци на ЕС, Великобритания, Канада и Австралия като "приближен" на руския президент, "пряко допринесъл за безсмислената война на Владимир Путин срещу Украйна и отговорен за болката и страданията на народа на Украйна".

Не е чудно, че в писмото си депутатите от Върховната рада на Украйна обобщават: "Призоваваме Нобеловия комитет да отхвърли номинацията на пособниците на Варданян, тъй като е невъзможно да служиш на каузата на Мира, бидейки доказан престъпник".

Към настоящия момент Нобеловият комитет не е реагирал по никакъв начин на писмото на украинските депутати.

Припомняме, че близкият съратник на руския президент Владимир Путин, Рубен Варданян, е обявен от властите в Киев за "съучастник в престъпленията на руските власти срещу Украйна".

Самият Варданян е известен с това, че е управлявал руската финансова компания "Тройка диалог". Според разследването на Международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) чрез тази кoмпания тайно са били превеждани пари на близки приятели на Путин.

Между 2006 г. и 2013 г. през сметките на офшорните мрежи на Варданян са преминали над 4,6 млрд. долара. През 2020 г. водещият руски опозиционер Алексей Навални (1976 - 2024), убит в затвора от Кремълския режим, обвини Варданян в получаване на подкуп в размер на около 50 млн. долара.

Киев е против номинирането на путинов олигарх за Нобелова награда за мир

Киев е против номинирането на путинов олигарх за Нобелова награда за мир


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българин

    3 19 Отговор
    Воронеж пламнал нещо 😂😂😂
  • 3 Град Козлодуй

    3 34 Отговор
    Путин нападна Украйна Свобода за Украйна
    Войната е Кървав Бизнес

    Коментиран от #26

  • 4 Много бе,18 хохохоля

    29 4 Отговор
    Я веднага дайте наградата на световния комик. Той е N1.:))
  • 5 Ъххх

    30 3 Отговор
    Те тез укри вечно недоволни, вечно мрънкат, вечно криви. Не може да им се угоди

    Коментиран от #13

  • 6 Укроподлога

    25 2 Отговор
    Кой ги пита укрохазарските маймуни нагли, на всяка манджа мерудия станаха !
  • 7 Соваж бейби

    18 2 Отговор
    А аа уеш, много нагли както винаги !Докога се пише за това неблагодарно племе украин,и изобщо на кого му пука от другите държави?
    България няма се изкаже по въпроса, може и българите да вземат под внимание, поне веднъж в историята на човечеството?То от комика и партизаните му не може се вреди никой си каже мнението и какво иска,поне изкуствено така нагласено!
  • 8 Въйййй!

    16 2 Отговор
    Той Зелю ще вземе Нобеловата награда за мир, ама като приключи и последния украинец. Няма украинец, няма война, има мир и Зелю веднага ще грабне наградата, като куцо пиле домат ще я грабне.
  • 9 Бойкот на О.Л.Х.

    15 2 Отговор
    Никой не ги пита укрофашагите,
    да отиват на фронта да си пазят пропадналата държава...
  • 10 Ддд

    14 2 Отговор
    Доообре! Киев е против.... Много важно!
  • 11 защо

    8 1 Отговор
    Най-вълнуващата статия за днес!
  • 12 Кой ви пита

    13 2 Отговор
    Смешници
  • 13 Изразявам

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ъххх":

    напълно съгласие с Вас и, ако мога да допълня - вечно ревящи за пари от всички нас /все едно целият свят е задължен да спонсорира неадекваностите на един измислен президент/.
  • 14 В.В.П.

    10 2 Отговор
    Окропистан само мъти тинята в света .
  • 15 Аз предлагам да номинират

    12 1 Отговор
    Зелен ия...... Много се кефя на факта че иска да продължи военните действия в посока в западната си граница и особено
    изключителната заслуга за денафицирането на останалите живи украинци.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Вечно мрънкат ,назидават ,искат просят ,затова сащ са се заели със заличаването на младата ,зелена и неопитна държава .Окропистан.
  • 18 Ами те киевските власти са обявили

    10 1 Отговор
    дори Михаил Булгаков /"Майстора и Маргарита"/ за "проводник на руския империализъм". Екатерина Велика /всъщност чиста германка/ също бе отречена и паметникът й в Одеса, който тя е основала, беше махнат от центъра. Интересно докъде могат да стигнат тези отричащи всичко руско процеси в Украйна. Миналата година културният им министър /?!/ настояваше в интервю пред британски вестник, че Запада трябва да се откаже от Чайковски и Достоевски, за да помогне на Украйна. Как това помага на Украйна и с какво точно не ми е много ясно, но говори за определени патологии, за които се смяташе, че човечеството е оставило в миналото си.
  • 19 666

    7 0 Отговор
    ха ха ха слушайте Укрите и те ще ви докарат ЯДЕРНА зима
  • 20 Историк

    4 0 Отговор
    Всеки получател на Нобелова награде е бил противник на (или не е харесвал особено) някоя страна. Да им вземем наградите на всички ? Или Украйна е много специална (Израел е против, той има този статут) ?
  • 21 факуса

    2 0 Отговор
    ами кат гледам май вместо референдуми и избори да правим,ще требе да питаме кииф първо,щот може да не одобрят резултатите,та да не се набутваме,кииф явно е новият хегемон на планетата
  • 22 Дон Корлеоне

    4 0 Отговор
    Украйна световен фактор ли са, че да поставят условия?Само питам...
  • 23 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Хохло Райха изпревариха Македонците по тъпотия.
  • 24 Стига с тоя КИИИИЙв!

    1 0 Отговор
    Папата им го каза - зеленото да развее бялото знаме и Европа да се успокои.
    Кой им казва, че азовци и бандеровци могат да диктуват какво да става по света, кого да награждават и кого не??? Нека зеленото шмъркало си шмърка безплатното БЕЛО, щом като го търпят от колективния запад, но ТОЛКОВА!
  • 25 Дейвид Сакс,

    1 0 Отговор
    американският милиардер и предприемач казва, че разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки одобрението от Камарата на представителите на САЩ на законопроект за предоставяне на военна помощ на Киев.
    „Тези сцени на празнуване ще изглеждат особено глупави, когато Украйна така или иначе се разпадне. Федералното правителство на САЩ може да отпечата още повече пари, но не може просто да отпечата повече артилерийски снаряди и ракети за силите за противовъздушна отбрана“, казва той. "Войните в Ирак и Афганистан също са започнали с годишно отпускане на около 60 милиарда долара". „В крайна сметка тези войни струват трилиони долари“, напомня предприемачът.
  • 26 за тъпите, които

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Град Козлодуй":

    досега не проумяха. Слугата на запада зеленски с мазната тениска подписа МИНСКИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ СПОРАЗУМЕНИЯ и не ги спазва цели ОСЕМ години. Ако Путин това направи, вие слуги на запада, какво ще кажете? Толкова невежество и злоба към Русия няма да ви доведе до добро.
    Много ми е интересно как ще реагира краварника, ако Русия пряко налива милиони в измамник и го представя като опозиция на бай демент. Ама наистина ми е любопитно. Как ще реагира краварника, ако Мексико реши да влезе във военен съюз с Китай и Русия и разреши да има техни бази+ 12 шпионски?
  • 27 ГЛЕДАЙТЕ ДОБРЕ

    1 0 Отговор
    Една от малкото публикувани снимки на истинския Путин !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: