Last news in Fakti

22 Април, 2024 21:23 993 2

В Ница започна апелативен процес за терористичната атака, която отне живота на 86 души

  • ница-
  • апелативен съд-
  • терористична атака-
  • франция

Двамата мъже бяха осъдени на 18 години затвор през декември 2022 г.

В Ница започна апелативен процес за терористичната атака, която отне живота на 86 души - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес започна Апелативен процес в Париж срещу двама души, обвинени в съучастие в терористичната атака в Ница през 2016 г., взела 86 жертви, предаде ДПА и БТА.

Двамата мъже бяха осъдени на 18 години затвор през декември 2022 г. Предполага се, че те са предоставили морална и материална подкрепа на нападателя. Според прокурорите двамата мъже са знаели за нагласата на мъжа и готовността му да извърши нападение. Твърди се също, че са участвали в търсенето на оръжие за атаката.

Планирано е съдебният процес да продължи до средата на юни.

На 14 юли 2016 г. , френският национален празник – превземането на Бастилията, тунизиецът Мохамед Лауайеж Булел се вряза с няколкотонен камион в множеството, събрала се да празнува националния празник на крайбрежната улица "Промнад дез Англе“ в Ница, Южна Франция.

При атаката загинаха 86 души, а над 200 бяха ранени. Извършителят беше застрелян от органите на реда.

Джихадистката групировка "Ислямска държава“ пое отговорност за атаката. Според съдебното решение от 2022 г. твърдението на ИДИЛ изглежда да е било опортюнистично, въпреки че интересите на нападателя към джихадизъм са доказани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    "....в множествоТО, събралА се..." 🤔🤔
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: