Last news in Fakti

25 Април, 2024 04:41 736 3

Повдигнаха обвинения срещу седем заподозрени радикални ислямисти в Германия

  • тероризъм-
  • обвинения-
  • обиски-
  • белгия-
  • германия-
  • ислям-
  • кюрди

Белгийската полиция обискира кюрдски телевизии в рамките на френско разследване за тероризъм

Германски прокурори повдигнаха официални обвинения срещу седем заподозрени радикални ислямисти, арестувани миналия юли в Западна Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мъжете са обвинени в сформиране на терористична организация и планиране на атаки в Германия. Шестима от седмината заподозрени са обвинени и в подкрепянето на радикалната организация “Ислямска държава”.

Обвинените са граждани на централноазиатски страни, влезли в Германия по едно и също време през 2022 година. Всички те са арестувани по време на обиски в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия през юли 2023 г. и оттогава са в ареста.

Предполага се, че те са работили с още един човек, срещу когото са повдигнати обвинения в Нидерландия. Според германските прокурори мъжете са проучвали възможни цели за нападения в Германия и други части на Западна Европа.

Твърди се, че те са се опитвали да съберат пари и оръжия, но не са правили конкретни планове за нападения. Според обвиненията групата е поддържала контакти и с членове на клона на ИД ”Ислямска държава - Хорасан" .

Междувременно полицията в Белгия е извършила обиск в сградата на два кюрдски телевизионни канала, предаде белгийската новинарска агенция Белга, цитирана от БТА.

Прокуратурата потвърди информацията и заяви, че претърсванията са по молба на Франция, като част от разследване на финансиране на терористична дейност.

Според адвокатката на телевизия „Стерк“ (Sterk) и „Медия Хабер“ (Medya Haber) обискът е продължил около четири часа. „По време на обиска бяха причинени много щети по сградата. Много врати бяха разбити“, каза тя. „Няколко лаптопа на журналисти бяха конфискувани, а телекомуникациите бяха прекъснати. Не знаем защо се състоя обискът“, уточни адвокатката.

По-късно федералната прокуратура заяви, че претърсванията са във връзка с европейска заповед за разследване, издадена от Франция, като част от разследване на финансиране на тероризъм. Тъй като Белгия е действала по искане на друга държава, прокуратурата засега не предоставя допълнителна информация.

„Около 1:30 ч. тази сутрин, получих телефонно обаждане, че повече от 100 полицейски служители се опитват да влязат в сградата без мое знание“, каза Даниел Зомер, управляващ директор в „Стерк Продъкшънс“ (Sterk Productions). На присъстващите лица не е било позволено нито да напуснат сградата, нито да се свържат с някого“, каза той.

В прессъобщение на адвокатската фирма, засегнатите телевизионни каналите заявяват, че „няма никакви основателни причини“ за „противопоставяне срещу телевизионни канали, насочени към кюрдите“. В изявлението се споменават Турция и съюзниците от НАТО, както и турската офанзива в кюрдския регион.

През 2010 г. се е състоял друг обиск, при който са конфискувани всички компютри и камери, принадлежащи на друг канал.

Според Кюрдския национален конгрес по същото време в турския град Истанбул е претърсена кюрдска новинарска агенция. Твърди се, че обискът е довел до ареста на седем журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    1 0 Отговор
    И тези ли ще ни натоварят на самолет за България?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: