Last news in Fakti

30 Април, 2024 03:09 2 379 76

30 април 1945 г. В обсадения Берлин Адолф Хитлер се самоубива

  • хитлер-
  • нацизъм-
  • трети райх-
  • самоубийство

На 1 май 1945 г., 13 часа след самоубийството, Сталин е информиран за смъртта на Хитлер

30 април 1945 г. В обсадения Берлин Адолф Хитлер се самоубива - 1
Снимка: Shutterstock

30 април 1945 г., следобед, Берлин. Райхсканцеларията. Виновникът за най-кървавия военен конфликт в историята на човечеството Адолф Хитлер се е самоубил.

В късния следобед останалите от бункера откриват Хитлер прострелян и строполен на земята, а диванът до него пропит с кръвта му. Той е отнел живота си, захапвайки цианид и едновременно с това прострелвайки се в главата.

Безжизненото тяло на Ева също е там. Тя е използвала само цианид, за да сложи край на живота си. Ева категорично отказва да напусне бункера, когато Червената армия се приближава, настоявайки, че е сред малкото останали му верни хора. Адолф Хитлер и Ева Браун сключват граждански брак на 29 април със свидетели Йозеф Гьобелс и Мартин Борман.

Хитлер се самоубива само два дни преди капитулирането на Берлин на 2 май 1945 г. и около седмица преди края на Втората световна война на 8 май 1945 г.

На 1 май 1945 г., 13 часа след самоубийството, Сталин е информиран за смъртта на Хитлер. Генерал Ханс Кребс предава тази информация на съветския генерал Василий Чуйков, когато се срещат в 4 ч. на 1 май, за да водят преговори за капитулацията на Германия.

Овъглените останки са открити от руснаците. Хитлер е идентифициран от личния му зъболекар по направената от него зъбна протеза. След опознаване на труповете на семейство Гьобелс, на Адолф и Ева Хитлер и на генерал Кребс са погребани в района на дислоциране на отдела за контраразузнаване СМЕРШ на 3-та ударна армия – отначало в берлинския район Бух, след това в градовете Финов, Щендал, Ратенов и накрая в Магдебург. В акта от 21 февруари 1946 г., подписан от началника на СМЕРШ на 3-та ударна армия, се казва: „В района на гр. Ратенов е разкопана ямата с труповете на Хитлер, Браун, Гьобелсови и техните деца и генерал Крипс... Всички изброени трупове се намират в полуразложено състояние в дървени сандъци и в такъв вид са доставени в гр. Магдебург и отново закопани в яма на дълбочина 2 метра в двора на къща №36 на улица „Вестенщрасе”.

На 13 март 1970 г. председателят на КГБ на СССР Юрий Андропов изпраща до генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев секретно писмо с предложение да бъдат унищожени останките, тъй като военният обект подлежи на предаване на немските власти. На 16 март предложението е прието, а на 26 март Андропов утвърждава плана за съвършено секретната операция „Архив”.

В нощта на 4 срещу 5 април 1970 г. оперативна група от специалния отдел на КГБ в 3-та армия отваря гробовете. На 5 април останките са извозени до района на учебен полигон, смлени и изгорени. Пепелта е разпръсната в един от притоците на река Елба.

Адолф Хитлер е основният виновник за избиването на милиони по военните полета и изпращането в газовите камери на 6 млн. евреи, хиляди цигани и насилствена стерилизация.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕЛЯТА

    27 29 Отговор
    Ако, Хитлер си беше свършил, работата до краѝ, сега нямаше да има проблем с ИВИЦАТА ГАЗА И като цяло проблема с евреите, дето запали ха света, това (АЛЧНОСТТА), ПОГУБВА ТОЯ КОЍТО Я ИЗПОЛЗВА,доказано от житеѝски опит.

    Коментиран от #20, #40

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 12343211

    18 6 Отговор
    Германците го запалват...,руснаците намират овъглен труп...,след време изгарят останките...?!
    Ако не е той и не се е самоубил...?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Има много версии

    20 6 Отговор
    И доказателства че от едно все още не превзето учебно летище край Берлин Хитлер и Ева са прелетели до едно пристанище в Италия откъдето с подводница са пристигнали в Южна Америка Аржентина където са живели още много дълги години
    Имат ли ги писани по този повод със свидетелства на много хора които са ги познали там
    Живяли са в един отдалечен район населен с
    германци

    Коментиран от #24

  • 6 Правилно

    20 4 Отговор
    "В редица европейски страни" се счита за престъпление и затова основният еврейски принцип "зъб за зъб ,око за око" "дава право" на евреите ,предвид обстоятелствата ,че съвременна Германия е населявана предимно от мюсюлмани ,да "изрази благодарност" унищожавайки палестинците. Интересното е ,че отново сащ помагат за реализацията на това деяние. Нищо чудно предвид факта ,че те да родината на расизма и методите на кастрация на групи от хора. Всичко се започва с идеологическо обосноваване като отначало се отнемат основни човешки права ,а после и животи. Да живее демокрацията.

    Коментиран от #9

  • 7 Останките

    24 8 Отговор
    На хитърсал унищожени но целюстта по която неговият зъболекар го е идентифицирал и досега се пази в Москва
    Там ще се пазят и челюстите на неговите идеологически
    наследници от
    Украйна

    Коментиран от #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Принципът

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Правилно":

    Зъб за зъб око за око не е еврейски а е мюсюлмански
    Християнския принцип е ако те ударят по едната блуза ти обърни и дай и другата
    Много глупаво но все пак е от християнската религия

    Коментиран от #28, #45

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 "Самоубиват"

    15 7 Отговор
    Някой двойник. Истинският Хитлер е избягал с подводница в Южна Америка и там е живял до дълбока старост.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кремълският фюрер

    35 19 Отговор

    До коментар #4 от "Същата съдба":

    определено няма да се самоубие.
    Вероятно някой от обкръжението му ще го екзекутира. 🤔
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гордостта на Тарра

    5 12 Отговор
    Виновникът за най-кървавия военен конфликт в историята на човечеството Адолф Хитлер се е самоубил.... Факти факти четете тая история .. Германия и СССР нападат Полша .. спонсориран от Америка и Великобритания преди това .. историята не е това което изглежда ..
  • 20 ТаУмВзе

    10 20 Отговор

    До коментар #1 от "БЕЛЯТА":

    Ако беше изтрил червената чума от земята, света щеше да е доста по добър и мирен.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бягайте фашаги!

    16 1 Отговор
    Комунистите идват!
  • 24 12321

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Има много версии":

    градът е Сан Карлос де Барилоче
  • 25 БЕЛЯТА

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "БЕЛЯТА":

    Аз сум БЕЛЯТА, ма! Къде се слагаш?
  • 26 Факт

    21 4 Отговор
    Фюрера си е доживял живота в Аржентина. Неговите роднини и до ден днешен живеят в САЩ, но с променени фамилии,както и на други нацисти наследниците обитаващи и Канада.Запада винаги е бил лицемерен.
  • 27 Дано бункерния плъх

    10 10 Отговор
    го последва скоро
  • 28 Напротив, този

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Принципът":

    Принцип е от старият завет. А той е писан от евреите. Мюсюлманите нямат нищо общо с него.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Генерал полковник

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Останките":

    Ивашов е писал и казва много пъти, че след 70-те години КГБ и висшите управляващи са знаели, че черепът в Москва не е бил на Хитлер. Убили са някой друг. Истинският Хитлер е имал няколко двойника . Доколкото знам той е доживял до дълбока старост в Южна Америка. За тогавашното време не е било никакъв проблем да са убили някой друг на неговото място. Самото "разпознаване" от стоматолога и сестрата е описано и изобщо не доказва нищо.

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Артилерист

    22 8 Отговор
    Хитлер е най-гадния масов убиец в цялата човешка история. Това се случи в нашето цивилизовано време. Такива дивашки убийства не са извършвани и от най-канибалските диви племена. Под неговото извратено командване Германия е изцяло милитаризирана и превърната в боен механизъм за война и убийства. За съжаление неговият фашизъм и нацизъм имат много последователи (в Канада ние видяхме представянето пред НАРОДНИТЕ им избраници в парламента на Зеленски заедно със скрил се там германски отявлен нацист) и ние виждаме как те са възродени от бандеровци в Украйна. Те започнаха масово да избиват хората в Донбас само и единствено защото отказаха да се нацизират, като останалата част на Украйна. Зеленски и укровермахта край него трябва много сериозно да осмислят този ден...

    Коментиран от #69

  • 34 БЕЛЯТА

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Последния от Софето":

    Как позна?
  • 35 БЕЛЯТА

    3 7 Отговор

    До коментар #31 от "Генерал полковник":

    Прав си, но защо винаги има, въпросителни за такива личности, А може би те са знаели, предварително, изхода от тази ситуация и за това ПРАВАТ постановка.

    Коментиран от #47

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    10 15 Отговор
    Кремълския гном кво чака ? Ясно е, че ле свърши по същия начин в миризливия си бункер. Въпрос на време е.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 БАРС

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "БЕЛЯТА":

    ТА ХИТЛЕР СИ Е ЕВРЕИН ОТ РОДА НА РОДШИЛД КАКТО И ЕВА БРАУН ЖЕНА МУ.А СЕГА КОЙ Е НАРЕД ОТ БОГОПОМАЗАНИТЕ -ЗЕЛИНСКИ,и той е евреин НО ТОЙ Е СТРАХЛИВЕЦ И НЯМА ДА СЕ САМОУБИЕ .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Зъб за зъб,

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Принципът":

    Око за око е от стария завет, това с бузите и ризите е от новия. Старият завет е еврейската митология (религия).
  • 46 БЕЛЯТА

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    Пишъ нъ правилин бълхарский!
  • 47 Еми разбира се,

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "БЕЛЯТА":

    Че когато Червената армия минава през цяла Европа и се приближава към Берлин, вече месеци, преди края на войната, се е знаело, че Германия я губи. Хитлер и върхушката са имали достатъчно време, да подготвят "спектакъла"! Не напразно трупът е изгорен, за да е трудно разпознаването. Тогава генетичният анализ не е бил открит още.
    Ами всеки иска да живее. Дори и виновниците искат по някакъв начин да се измъкнат от смъртта!!! Човешко е.

    Коментиран от #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 любопитен

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За посрещането на ФАБ-1500 , и връщането обратно към руските позиции , с помощта на тенис ракета - колко ?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Наблюдател

    3 6 Отговор
    И с Путин ще стане същото. Ако преди това не бъде ликвидиран он ФСБ.

    Коментиран от #64

  • 64 Точно така

    3 7 Отговор

    До коментар #63 от "Наблюдател":

    Самозабравилият се диктатор е заслепен от власт и величие! И не осъзнава, как в стремежа си да се докаже и респектира запада, чрез Украйна, продава Русия на Китай.

    Коментиран от #67

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #64 от "Точно така":

    Що ? На западните хиени ли трябва да я продава ? А ? Ние какво добро видяхме от това ? Всички енергийни проекти с Русия бяха спрени !!!
  • 68 Госあ

    6 4 Отговор
    Истината не може да бъде изтрита, историята с окупирания нацистки Берлин от Русия ще се повтори с режима в Киев.

    Коментиран от #73

  • 69 Последователя на Хитлер е в Кремъл

    2 7 Отговор

    До коментар #33 от "Артилерист":

    не в Отава
  • 70 Шопо

    3 6 Отговор
    Путлер е страхливец и няма да свърши като Хитлер, а с пуля в лоб по руски.
  • 71 Тед е на бункерния плъх

    2 4 Отговор
    А мръсникът Путя кога?
  • 72 бункерен плъх от кремъл

    3 1 Отговор
    Същото ще се случи и със страхливото бункерно джудже от кремъл.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Да видим Путин кога

    2 1 Отговор
    ще го стори...
  • 75 Роза

    3 1 Отговор
    Хитлер поне е имал смелостта да се самоубие,когато плановете му са се провалили.Имал е и жена,която го е обичала и е умряла заедно с него.За Путин тези неща не важат!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: