Last news in Fakti

2 Май, 2024 03:19 5 263 66

2 май 1945 г. Берлин капитулира пред Червената армия

  • берлин-
  • червена армия-
  • капитулация-
  • трети райх

Заповедта е размножена и с помощта на високоговорители и по радиото е доведена до частите

2 май 1945 г. Берлин капитулира пред Червената армия - 1
Снимка: Архив

На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант на Берлин генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия.

Трябва да се отбележи, че

генерал Вайдлинг ръководи старателно обмислена и добре подготвена отбрана:

1,2 млн. офицери и войници, 3000 оръдия и 250 танка. Изградени са 400 железобетонни дълговременни съоръжения, включително 6-етажни бункери. Вайдлинг организира отбраната на града, като се води бой за всяка сграда. Съпротивата на берлинския гарнизон обаче се оказва обречена, след като на 28 април окончателно се проваля опитът на генерал Венк да ги подкрепи със силите на 12-а армия. Последните илюзии на генерал Вайдлинг да се случи чудо рухват след самоубийството на Хитлер.

В първите часове след полунощ на 2 май радиостанциите на 1-и Белоруски фронт получават съобщение на руски език: „Молим прекратяване на огъня. Изпращаме парламентьори на Потсдамския мост.”

Пристигналият немски офицер от името на генерал Вайдлинг съобщава за готовността на берлинския гарнизон да прекрати съпротивата.

В 6 часа сутринта генералът от артилерията Вайдлинг, съпроводен от трима немски генерали, преминава линията на фронта и се предава в плен.

След час, вече в щаба на 8-а гвардейска армия, той пише заповед за капитулация: „Фюрерът свърши със себе си, оставяйки на произвола на съдбата всички, които му се заклеха във вярност. Според заповедта на Фюрера вие, немски войници, сте длъжни да бъдете готови да продължите боевете около Берлин, независимо че вашите боеприпаси привършват и в създалата се обстановка по-нататъшната съпротива е безсмислена. Аз заповядвам незабавно да прекратите всяка съпротива. Всеки час сражения удължава ужасните страдания на гражданското население на Берлин и нашите ранени. По взаимна договореност с висшето командване на съветските войски аз ви призовавам веднага да прекратите бойните действия. Вайдлинг, бивш командващ берлинския отбранителен район.”

Заповедта е размножена и с помощта на високоговорители и по радиото е доведена до частите, отбраняващи центъра на Берлин. Съпротивата в града постепенно е прекратена. До края на деня войските на 8-а гвардейска армия очистват от противника централната част на града.

В 2:41 часа на 7 май 1945 г. в град Реймс, главната квартира на главнокомандващия генерал Айзенхауер, е подписан предварителен протокол за капитулация на Германия. На 8 май представители на главното командване на Вермахта в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

Цената на операцията е страшно висока както за военнослужещите от двете страни, така и за населението на Берлин. В Берлинската операция загиват над 80 000 съветски войници и офицери, 2 800 полски. От своя страна германските загуби в убити надхвърлят 400 000 души.

Кой е генерал Вайдлинг?

Вайдлинг е роден в лекарско семейство на 2 ноември 1891 г. в Халберщадт в Саксония. Участник в Първата световна война като аеронавт-наблюдател. През 1915 г. преминава на служба при дирижаблите, става командир на „Цепелин”. През 1919 г. поради ликвидиране на Въздушните сили преминава в артилерията и прави там кариера. Във войната против Полша вече е полковник и командва артилерийски полк. След това командва пехотна дивизия, армейски и танков корпуси.

От октомври 1943 г. до началото на април 1945 г. Вайдлинг командва 41-и танков корпус до пълния му разгром. От 10 април е командир на 56-и танков корпус.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Оправете си заглавието

    29 96 Отговор
    Берлин капитулира пред СЪЮЗНИЦИТЕ а не пред червената армия. Червената армия е само част от източния фронт.

    Договора е позписан в главната квартира на Айзенхауер! А не в руската квартира

    Коментиран от #5, #38, #44, #46, #48, #49, #52

  • 3 Бургазлия

    67 17 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Чак така няма да стане но горе долу пак така ЕС ще се разпадне Германия ще се деиндустриализира и джендърмеризира Франция ще се ислямизира Вчера гледам цветнокож говори от името на властите в сащ Абе с две думи демокрация

    Коментиран от #6, #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Варненец

    28 71 Отговор

    До коментар #3 от "Бургазлия":

    Айде бе, от 50 години слушам, как НаСесерето ще разпадне западаз НАТО и САЩ, но се случи точно обратното. Рушляците са се запътили към купони за хляб, идва 91-ва за втори път.

    Коментиран от #11, #12, #13, #16, #19

  • 7 Мдааа Дааа

    66 23 Отговор
    Наближава и деня на Зелю... да се учи и взема опит от Xитлер!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иван

    71 16 Отговор
    Трябва да се помнят тези събития, в крайна сметка и ние губим 30 000 души - войници, санитари, помощници, доброволци.

    Разрушихме им Паметника - на български доброволци, това е глупаво - да "убиеш" за втори път някой.

    Коментиран от #56, #57

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бургазлия

    57 11 Отговор

    До коментар #6 от "Варненец":

    Процесът е необратим Настроенията в Европа са радикални На изборите ще лъсне цялата истина Ако не се направи рязък завой в политиката на ЕС това ще е краят му

    Коментиран от #29

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Град Козлодуй

    46 20 Отговор
    Слава СССР
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бургазлия

    67 12 Отговор

    До коментар #6 от "Варненец":

    Не съм казал но пак повтарям Парите на Мартин Борман свършиха Урсула ги даде за ваксини зелена сделка и джендрализация Щил отиде в Турция BASF в Китай и това е само началото Немецът вече не си сменява колата на три години Електроенергията му е двойно Замирисва на мизерия
  • 17 Най-вероятно

    57 15 Отговор
    Зеления ще сложи край на живота си, а Сирски (или друг), ще капитулира пред Русия.

    Коментиран от #54

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бмв

    42 10 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Не бяха ли германците с претенци да наложат нов световен ред и единствената чиста раса-арийската ,какво веднага го лепна на руснаците .
  • 21 Иван

    22 3 Отговор
    Има и филм, казва се - "В подземието" за последните дни на Хитлер, актьор е Бруно Ганц, почина този блестящ актьор, той изигра ролята на Хитлер - дето крещи - "Къде е Венк", сваля си очилата и побеснява.

    Не знам какво - Дайдлинг се справя хуманно със задачата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И сега ПАК ще

    47 14 Отговор
    Капитулират, само че в Берлин, Брюксел и във Вашингтон.... Системата на Запада ще се нулира и започне ПАК от нулата. Ще се учи при тях руски език!
  • 24 А в Хамбург един

    45 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бургазлия":

    Брадат извика в Германия Халифат. Стотици подобни зомбита от другите краища на планетата скандираха и крещят, че това било "единственото решение ЗА ГЕРМАНИЯ "! Този началник заплаши по медиите и министъра на вътрешните работи!!!
    До къде я докараха малоумниците в Германия но власт??? Това чака и нас и цяла Европа! Натото за кво е? Всичките тези на корабите и обратно в пустините, от където са дошли. Иначе Европа е умряла.
  • 25 Софиянец

    14 50 Отговор
    Всв не е спечелена от ссср, разпалена е от тях. Оправете си заглавието, иначе съм съгласен - Урсула трябва да си ходи.

    Коментиран от #26

  • 26 Иван

    37 14 Отговор

    До коментар #25 от "Софиянец":

    Как е разпалена като Сталин до последно дава помощи на Дойчланд, изпраща им жито, нефт, както и да е.

    Сталин се опитва да предотврати войната, това са измислици - на един автор - "Суворов, някакви си там глупости, "Ледоразбивачът".

    На практика - Сталин е миротоворец.

    Опитва се до последно да създаде коалиция - Франция и Англия, евентуално, не се приема това - пълна бутафория - някакви 2 часа преговори, същата история като сега.

    Западът тогава е искал Русия да изчезне - но пък Хитлер е нападнал Франция и Англия е така е станало - че е имало съюзници между капиталисти и социалисти.
  • 27 ХАХАХА

    37 12 Отговор
    И дзеления пигмей така ще подпише капитулацията на 00 ! Той няма да има достойнството на Гитлер да сложи край на живота си.

    Коментиран от #40

  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    40 11 Отговор
    ЗА ЦЕНИТЕЛИТЕ : ГЕНЕРАЛ ХЕЛМУТ ВАЙТЛИНГ
    УМИРА ВЪВ ВЛАДИМИРОВСКАТА ТЮРМА
    ... В ГРАД ВЛАДИМИР ОТ СЪРДЕЧЕН УДАР 1955 ГОДИНА, КЪДЕТО ИЗЛЕЖАВА ПРИСЪДА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО .
    ПОГРЕБАН Е В БЕЗИМЕНЕН ГРОБ НА ЗАТВОРНИЧЕСКОТО ГРОБИЩЕ. ...
    . ДА СЕ СЕЩАТ УКРОФАШИСТИТЕ :))
  • 29 СТАРШИ ПОМОЩНИК

    30 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бургазлия":

    МАРК ТВЕН го е КАЗАЛ ако от изборите зависеше нещо ЩЯХА ДА ГИ ЗАБРАНЯТ
  • 30 Гоце Делчев

    20 5 Отговор
    Грешите, не е годината 1945 г. , а 2024г.
  • 31 ТАКААА ЗНАЧИ НА КАПИТУЛАЦИЯТА

    38 5 Отговор
    НЯМА НИИИИИТО ЕДИН ИНГИЛИЗКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ ДИКАЗАТЕЛСТВО ЗА РОЛЯТА ИМ В ТАЯ ВОЙНА.ЗА ЦЯЛАТА ВСВ ИМА ЕДВА ДВАЙСЕТИНА ХИЛ. ЗАГИНАЛИ АНГЛОСАКСОНЕЦА ЗА РАЗЛИКА ОТ 30 МЛН СЛАВЯНИ КАВКАЗЦИ И ЧУКЧЕТА.

    Коментиран от #33

  • 32 Динев

    9 27 Отговор
    Глупости окончателния акт на капитулация е в Реймс на 8,май ,в Берлин е символичен ,за да угодят и на Сталин ,ами защо Англо Американците заеха после две трети от Берлин Западният е три пъти по голям от Гедерейският,именно там беше сделката и немците всъщност се предадоха на Американците ,другото е бля бля

    Коментиран от #35, #45

  • 33 Роко

    8 21 Отговор

    До коментар #31 от "ТАКААА ЗНАЧИ НА КАПИТУЛАЦИЯТА":

    Приятелю опресни си опорките към днешна дата официално загиналите са малко над 50 милиона (кво да се прави в Рассия всеки иска да има поне 10 баби и дядовци геройски загинали на войната), а ако прибавим загиналите и в началната фаза на войната когато СССР е съюзник на Хитлер цифрата още ще набъбне. И приятелю големия брой загинали не определя какъв принос имаш за победата пример за цялата война Германия губи 8 милиона войника (на всички фронтове) или повече от три пъти по - малко от СССР (28 милиона) само на германския фронт.
  • 34 БгТопИдиот🇧🇬

    26 7 Отговор
    2 май 1945 г. Берлин капитулира пред Червената армия.

    намек че скоро ще требе :

    Кииф( Мато +404) ще капитулира пред армията на РФ.
  • 35 БгТопИдиот🇧🇬

    17 5 Отговор

    До коментар #32 от "Динев":

    др.Динев писали сте абсолютни исторически глюпости за англокраварите в "Берлин" 45 г
  • 36 Тодев

    5 17 Отговор
    Имало е няколко девизий немски около Рощок и Ханза в австрив също ,макар и обречени можело да се Бият още ,германският генерален щаб подписва капитулация в Реймс ,,Сталин се направил че уж е сърдит ,но е знаел че американците вече имат атомна бомба ,така че подписа в Берлин е вятър работа

    Коментиран от #39

  • 37 Скоро пак...

    18 3 Отговор
    Очаквайте повторение...
  • 38 Ха ха ха ха

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Оправете си заглавието":

    По - голяма глупост не бях чел. ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 39 свидетел

    17 2 Отговор

    До коментар #36 от "Тодев":

    по него време не са имали атомна бомба. пробният взрив е през юли 45-та.
  • 40 Те началниците

    16 3 Отговор

    До коментар #27 от "ХАХАХА":

    му ще се погрижат да премине отвъд, че ако го хванат първи руснаците ще се резпее като славейче и ще изкара всичките им престъпления на яве.
  • 41 Барон Мюнхаузен

    16 8 Отговор
    Скоро и в Киев!!!

    Коментиран от #43

  • 42 Боби

    9 4 Отговор
    Министърът на външните работи на Латвия Байба Бразе заяви, че Украйна е получила оръжие от западните страни при условие, че Киев ще атакува руска територия. Това тя каза в интервю за "Европейска правда".
  • 43 Варненец

    4 4 Отговор

    До коментар #41 от "Барон Мюнхаузен":

    Айде бе, ама минаха ли три дни???
  • 44 ССС

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Оправете си заглавието":

    "На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант на Берлин генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия."
    Кое от това не разбираш? Може би това ТРЯБВАШЕ да е заглавието - за такива като тебе. Въпреки омразата към противника (руснаците), част от немските офицери все пак запазват офицерската и военна си чест (нещо непознато за вас - мажоретките), като признават поражението и победителя. По тази причина генерал Вайдлинг "се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия."

    Коментиран от #58

  • 45 ССС

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Динев":

    "бля бля" е опита (неуспешен) за разсъждения в коментара ти. Историята няма нужда да се тълкува - достатъчно е да се прочете. Щеше да ти спести времето за "бля бля".
  • 46 Госта..

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оправете си заглавието":

    Ти да не пишеш нова история за ВСВ ???

    Коментиран от #47

  • 47 БгТопИдиот🇧🇬

    6 0 Отговор

    До коментар #46 от "Госта..":

    Просто продава за каквото му плащат.

    Ако требе и родителите си,не само историята .....
  • 48 Хахаха

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Оправете си заглавието":

    Какви съюзници? Само пред червената армия.набийтеси в лицемерните главици.
  • 49 Умирам от смях

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Оправете си заглавието":

    Съюзниците дето са на Елба и гледат от далеч ли?

    Коментиран от #60

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Роки

    7 10 Отговор
    Долу СССР

    Коментиран от #55

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Другият един

    5 2 Отговор
    Пак наближава нещо подобно ама ще е в по голям размер щото капитулира ли те ще са повече
  • 54 Хммммм

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Най-вероятно":

    ...И ще отиде при мама и тати в Русия..
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 НЕ ЛЪЖЕТЕ РУСКИ РОБИ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    няма българи доброволци, нито в първата фаза, нито във втората на у4астието на Българската армия във ВСВ срещу германците. "Братушките" ни окупират на 09.09.44 и насила мобилизират близо половин милион българи да умират за руските интереси, вместо да умрат самите руснаци. Същите "братушки", като окупационен корпус се настаняват в България, ядът бълагркият хляб, пият българската ракия и без4инстват над българските жени и старци, докато мъжете и синовете им се бият на фронта и умират за руските интереси! Мръсна руска сган!
  • 57 НЕ ЛЪЖЕТЕ РУСКИ РОБИ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    няма паметник на българските доброволци, умирали за руските интереси във ВСВ срещу германците. Паметника в центъра на София е на Съветската армия "освободителка", пардон окупаторка и на загиналите за нашата ""свобода, пардон окупация, съвеетски войници! А такива загинали от българско или германско оръжие няма! Има само тъпаци "освободители" умрели от препиване с най-широки форми на алкохола или застреляни по бързата процедура такива руски войници, които са прекалили с изздевателствата си над българите, такива каквито не могаат да се скрият.
  • 58 и пове4е никой от пленените

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "ССС":

    не вижда Германия, макар да е "пленен" в центъра на Берлин! Това е "войнската доблест" на руснаците!
  • 59 когато няколко милиона пияни

    1 1 Отговор
    и озверели руснаци в редиците на армията на СССР минават през Европа до Берлин, убиват, малтретираат, убиват и изнасилват милиони мирни жители, млади и стари без оглед, дали държавите им са били или не съюзници на Германия. Заграбват неизброимо коли4ество храни, напитки, горива, техника, промишлени и битови стоки, покъщнина, животни и цели заводи, оставяйки зад гърба си глад, смърт и мизерия, а не освобождение.
  • 60 Големият грях на САЩ е дето

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Умирам от смях":

    спасиха СССР от германският Вермахт. За това е виновна и Япония, която нападна американците и те влязоха във войната и така "братушките" взеха глътка въздух и германците не взеха Москва и Ленинград. А после американците хранеха руснаците, като попски деца на задушница, пращаха им храни, горива, техника и въоръжение през цялата война, като заем, а руснаците после за благодарност не им платиха и 1 пукната рубла! Така САЩ се оказаха в ролята на най-големите глупаци, а Руснаците, като най-големите неблагодарници!
  • 61 Смъртният грях на САЩ е дето

    0 2 Отговор
    спасиха СССР от Вермахта! Ако САЩ не бяха влезли на страната на Британия и СССР, то Хитлер щеше да стигне УРАЛ на Коледа 1941 г. Дори въпреки това, ако САЩ не бяха давали на руснаците, огромни коли4ества храни, горива и оръжие без пари, то Хитлер щеше да се стрещне на Тихият океан с Японците, най-късно до Коледа 1942. Ако въпреки това САЩ не бяха открили фронтове срещу германците в Африка, Италия и още два във Франция, то Германия имаше сериозни шансове заа победа или поне загубите на руснаците щеше да са толкова огромни, та нямаше да имат сили да завладеят Изто4на Европа и да поробят народите в нея. Войната в на-лошият слу4ай щеше да свърши с договор без нито един руски войник да стъпи на Германска територия. За това казвам 4е най-голямата вина е на АМЕРИКАНЦИТЕ! Да правиш добро на престъпници и маниаци и да спасяваш от смърт банда главорези е идиотизъм!
  • 62 проклинам САЩ, дето

    1 0 Отговор
    спасиха СССР, империята на ЗЛОТО и сега трябва да треперим, дали светът ще оцелее!
  • 63 тъпаците от САЩ можеха да

    1 1 Отговор
    позаакъснеят с влизането във ВСВ, поне докато Вермахта стигне Тихият океан! Щеше да имаме обединена ЕВРОПА, както и ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ!
  • 64 Победата на САЩ, СССР и Британия във

    1 0 Отговор
    Втората Световна Война, унищожи идеята за Обединена България. Не стига това, дето руснаците ни окупирааха и предизвикаха за близо едно десетилетие тотален геноцид над българите и масов глад и мизерия, ами и подариха на Гърция Беломорието, а на Сърбия Македония.
  • 65 проклинам САЩ, дето не спасяват

    0 0 Отговор
    украинците от Империята на Злото! Тия тъпаци продължават, както и във ВСВ да помагат, макар и срамежливо на руснаците в техните зверски и опасни за целяит свят войни.
  • 66 забелязвам как масово

    0 1 Отговор
    нашенците не знаят историята, нито българската, нито световната, а в главите им е пълно с борш от отровни руски лъжи и пропаганда.
Новини по държави: