Last news in Fakti

2 Май, 2024 17:47 1 944 15

Над Тайванския проток са засечени 15 китайски военни самолета, обяви Министерството на отбраната

  • тайван-
  • тайвански проток-
  • китай-
  • военни самолети-
  • министерство на отбраната

Според министерството самолетите извършвали "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби около Тайван

Над Тайванския проток са засечени 15 китайски военни самолета, обяви Министерството на отбраната - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната на Тайван днес заяви, че в 16 ч. местно време са били засечени 15 китайски военни самолета, включително изтребители Su-30, близо до островната държава за втори път в рамките на седмица. Това предават от Ройтерс и News.bg.

Според министерството самолетите извършвали "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби около Тайван.

Десет от самолетите са пресекли медианата Дейвис на Тайванския проток или райони наблизо и са излетели във въздушното пространство на север, към центъра и на югозапад над територията на острова, по информация от министерството. Има данни за подобен китайски военен патрул и от събота.

Медианата служи като неофициална граница между Тайван и Китай, макар Пекин да не признава съществуването ѝ. През последните месеци китайски военни самолети редовно я пресичат.

Генералният директор по сигурността на Тайван Цай Минг-йен зaяви, че Китай е започнал да използва нови необичайни тактики, включително организиране на нощни бойни патрули.

Тайван е нащрек в случай на военни учения от страна на Китай след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Лай Чинг-те по-късно този месец, съобщават още от Бюрото за национална сигурност.

Новият лидер не се радва на всеобща подкрепа към момента, като според Reuters той е дори смятан за опасен сепаратист в държавата. Китайското правителство е отхвърляло многократните му предложения за преговори, включително един негов призив от миналата седмица. Според Чинг-те само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

През последните четири години китайската армия значително засили дейността си около демократично управляван Тайван. Пекин смята острова за своя територия - позиция, която правителството в Тайпе категорично отхвърля.

Припомняме още, на 20 април САЩ одобри законопроект за допълнение към Закона за сигурността в Индо-Тихоокеанския регион, който ще включва и оръжейна подкрепа за Тайван. Това разгневи Китай.

На 20 март тайванският външен министър Джоузеф Ву съобщи за военни бази на Китай, построени в близост до Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Островната държава е част от Китай!

    23 3 Отговор
    Какъв е Проблема, че над този Проток са летели Китайски Изтребители??? НАГЛЕЖДАТ СИ Територията!! о Тайван е част от Китай, китайска земя!? Временно Уоравлявана от някой си!

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахаха

    18 1 Отговор
    И на този сателит на САЩ му идва времето.
  • 7 Град Козлодуй

    6 0 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес
  • 8 Механик

    20 2 Отговор
    Тайванския проток е КИТАЙКСИ проток и е нормално там да има китайски неща.
    Ненормално е когато в Китайско море има американски неща. Щото къде е китай, къде е САЩ. Много мили ги делят.
  • 9 Читател

    16 2 Отговор
    Следващата война на краварите проклети навеки.
  • 10 Механик

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "РИА новости":

    Пак яко си преволтирал. Ще ти се изпържи чипа бе, момче.
    И свиквай- О-краина замина барабар с целто целокупно НАТЮ.
    п.п.
    В същност аз до някъде те разбирам. Изтеглил си късата клечка и си си купил завод на 8-ми септември, но това не бива чак толкова много да те тормози. Нищо, че западния свят вече не е хегемон, дето се вика. Живота продължава. Пази си здравето, момче! Най-вече психическото такова.

    Коментиран от #15

  • 11 Абе,

    13 1 Отговор
    крайно време е мечока и дракона да ошмулят проскубаният орел ....

    Коментиран от #12

  • 12 И това ще стане

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Абе,":

    НАБЛИЖАВА.
  • 13 джо деменцията

    12 0 Отговор
    " През последните четири години китайската армия значително засили дейността си около демократично управляван Тайван. " Ако са назначени и изпълняват всичко което им се нарежда от Америка са демократична страна ина1е не са . На това остана да вярват само мало...умните , слабо.....развитите и лицемерните предатели.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ти па

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    да не си горд механик на краден москвич Да не те заварвам да му сменяш гумичките на спирачките