Last news in Fakti

2 Май, 2024 21:38 3 647 9

Османи: ВМРО-ДПМНЕ блокираха пътя към ЕС и НАТО, ние го разсякохме

  • буяр османи-
  • северна македония-
  • избори

Изборите на 8 май са референдум срещу национализма, заяви заместник-председателят на най-голямата албанска партия в Република Северна Македония - ДСИ

Османи: ВМРО-ДПМНЕ блокираха пътя към ЕС и НАТО, ние го разсякохме - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-председателят на най-голямата албанска партия в Република Северна Македония - ДСИ, Буяр Османи призова днес гласувалите за опозицията да подкрепят на предстоящите избори Европейския фронт, който по думите му „остава най-стабилната пътека към сигурно бъдеще” на страната, предаде БТА.

„ВМРО-ДПМНЕ блокираха пътя към ЕС и НАТО, ние разсякохме този възел. Те рециклират националистически тези, флиртуват с проруски тези, открито се заканват на славното въстание от 2001 г., увеличават напрежението между етническите и религиозните общности. Европейският фронт гарантира сигурност и съвместно съществуване, обединявайки всички общности. Гражданите не трябва да вярват на онези, които искат да ни върнат назад. Изборите на 8 май са референдум срещу национализма”, заяви на пресконференция в Скопие Османи.

Според Османи Европейският фронт ще има 20 депутати в бъдещия парламент на страната и е „единственият, който може да осигури бадентерово мнозинство” в законодателния орган. „Бадентеровото мнозинство”, което започна да се прилага след въоръжения конфликт в страната през 2001 г., е формулирано от бившият френски министър на правосъдието Робер Бадентер и предвижда включване на етническите общности, при вземането на важни решения.

„Двете мнозинства са необходими за стабилно правителство и стабилен парламент. Ние продължаваме да мислим според концепцията отпреди Рамковия договор и 2001 г., когато мислим само за едното мнозинство от 61 народни представители. Едно мнозинство винаги върви с второ мнозинство, наречено "мнозинство на Бадентер". Мисля, че всички опити да се подценява второто мнозинство след 2002 г. са безполезни“, каза Османи.

На журналистически въпрос какво ще се случи, ако победителите в изборите не поканят ДСИ и коалицията да станат част от бъдещото правителство, Османи заяви, че този начин на мислене е обиден за него и за албанците.

„Как все още смятате, че албанците може да бъдат канени или неканени? Гражданите решават кой ще състави правителството. Ще кажа още веднъж: няма правителство без двойно мнозинство – 61 (депутати) плюс мнозинството по принципа на Бадентер. Това са условия, без които не може според Рамковия договор. Няма стабилно правителство или работещ парламент без мнозинството на Бадентер, това е основният дух на Рамковия договор и това е ясно на всички, македонски политически партии, албански, турски и други. И това не е моя оценка. Говоря ви за Рамковия договор, за духа на Рамковия договор и за функционирането на държавата през последните 20 години. Не знам как да го обясня, дали да взема черна дъска и да рисувам?", заяви Османи.

Бъдещото правителство в Северна Македония е сред най-обсъжданите теми в страната, след като в изборната нощ след първия тур на президентските избори председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви албанската опозиция за предпочитан коалиционен партньор след парламентарните избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РусофилЬ

    21 1 Отговор
    Сталин я измисли тая "държава"!

    Коментиран от #3

  • 3 Шопо

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "РусофилЬ":

    Нашите безронни русороби да му благодарят, също и на нац.предател Г.Димитров където с много бой насилствено македонизираше Пиринска Македония и депортира хиляди българи от Беломорието в Македония.
  • 4 Ширин А Чатлъ

    5 8 Отговор
    България и Македония (сега Северна като неквя посока - обидно!) трябваше да влязат заедно още 01.01.2004 албанецо Буяр Осман. Кой/коя какво блокирал/а вече не е от значение. Мислете да защитим от натрапници Балканите. Успех!
  • 5 Там са

    13 3 Отговор
    Проклети завинаги да останат сръбска провинция. Чао.
  • 6 кктттт

    10 0 Отговор
    41% печелят дървените глави ,същия ще е и резултата за парламент. С една дума албанците да се стягат за гражданска война
  • 7 1357

    8 2 Отговор
    За съжаление, Северна Македония върви към сериозна криза, която не е изключено да прерастне в конфликт
    между албанци и националисти македонци от ДПМНЕ и Левицата.Ако се запази тенденцията от първия кръг
    СДСМ и двете албански партии вземат около 45 %, ДПМНЕ 40 % неотитовистите от ЗНАМ 8/9 % , ултралевичарите анти НАТО 4/5 %., т.е. съставянето на правителство е почти невъзможно.
    Най добре настроени към БГ са албанците.
  • 8 Мдаа

    11 0 Отговор
    Баба Ванга май ще излезе права.

    Коментиран от #9

  • 9 Гоце Делчев

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    Абе пич, ако не се лъжа баба ти Ванга беше македонка, нали?
Новини по държави: