Last news in Fakti

3 Май, 2024 07:20 646 8

Палестински журналисти получиха Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите

  • журналисти-
  • газа-
  • награда-
  • юнеско

Те повече от шест месеца рискуват живота си под ударите на израелската офанзива в Газа

Палестински журналисти получиха Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите - 1
Снимка: mtc.government.bg

ЮНЕСКО присъди вчера своята Световна награда за свобода на медиите на всички палестински журналисти, отразяващи събитията в Газа, които повече от шест месеца рискуват живота си под ударите на израелската офанзива в анклава след атаката на "Хамас" срещу южната част на Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В това време на мрак и бедствие искаме да отправим силно послание на солидарност и признание към палестинските журналисти, които отразяват тази криза при толкова драматични обстоятелства", коментира Маурисио Вайбел, председател на Международното жури на професионалистите в областта на медиите.

"Човечеството им е в огромен дълг за тяхната смелост и отдаденост на свободата на словото", допълни той в прессъобщение.

Одре Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, подчерта "значението на колективната мобилизация, за да могат журналистите навсякъде да продължат да извършват своята основна работа по информиране и разследване".

По данни на Комитета за защита на журналистите (КЗЖ), сдружение със седалище в Ню Йорк, от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври досега са убити най-малко 97 журналисти и медийни работници, като 92 от тях са палестинци. Още 16 журналисти са били ранени.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Равносметка

    6 4 Отговор
    В България отстраниха външния министър за неправилно изказване към евреите по искане на посоланника им, но виждаме, че не всички са парализирани от цензура и страх. Хората по Света вече виждат ясно какво в действителност се случва
  • 2 ха ха

    7 7 Отговор
    Което иде да покаже, че новините от Газа са съмнителни. Там няма нито един чуждестранен журналист. Всички новини са с палестинци за посредници. В крайна сметка остава въпросът, дали си струва финанситането на юнеско? За какво ни е проислямското образувание?

    Коментиран от #4

  • 3 Юнеско нали ЗНАЕТЕ КОЙ Я КОМАНДВА

    2 1 Отговор
    ........ТИЯ СЪЩИТЕ ДВУЛИЧНИЦИ ДЕТ ПОДКЛАЖДАТ КОНФЛИКТА.СЕДНАЛИ ДА ДАВАТ НАГРАДИ........ДАЙТЕ ИМ ОРЪЖИЕ И ПАРИ КАКТО ДАВАТЕ НА ИЗРАЕЛ...
  • 4 Всъщност,

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Много акъл не се иска за да разбереш какво се случва. Просто гледай филмчетата които са снимани в реални условия - разрушения и трупове като от Апокалипсис. Какво още искаш да видиш? Може да са араби, но все пак са хора и като такива страдат като всички други.
  • 5 Сантименти

    4 5 Отговор
    Гледал съм с съчувствие и съпричастност добре направени филми за Холокоста и съм изпитвал състрадание към евреите. Същото обаче сега изпитвам към палестинците.
  • 6 Макс

    6 4 Отговор
    Наградиха собствените си агенти, които помагат на хамас с ресурсите на оон .

    Коментиран от #7

  • 7 Паралели

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Макс":

    Теб май не ти харесва че се намират журналисти "агенти", които показват реални картинки от Газа. В Киев, при "пълномащабната" война с Русия си ползват градски транспорт и си посрещат чужди делегации, а в Газа нямат дори каруци да си натоварят нещата за да притичват от Север на Юг и обратно през отломките от жилищата им
  • 8 Нико

    6 5 Отговор
    Награда за фалшиви палестински новини