Last news in Fakti

4 Май, 2024 19:05 4 276 46

В Германия пребиха политици от две партии

  • германия-
  • политици-
  • бой

Криминалният акт е извършен от крайнодясна групировка

В Германия пребиха политици от две партии - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германски политик беше атакуван и ранен тежко от четирима нападатели късно снощи, докато лепеше предизборни плакати в град Дрезден в източната част на Германия, съобщи днес полицията, цитирана от ДПА.

Четиресет и една годишният Матиас Еке, който е член на левоцентристката Германската социалдемократическа партия, понастоящем е депутат в Европейския парламент.

След нападението е откаран за лечение в болница и ще трябва да претърпи операция. Еке водач на листата на ГСДП за предстоящите европейски избори в източната германска провинция Саксония. Полицията заяви, че нападателите все още не са установени.

Минути по-рано, по данни на органите на реда, група от четири неизвестни лица атакували 28-годишен активист на предизборната кампания на Зелените, също докато лепял плакати. Нападателите го удряли с юмруци и ритали, като са му причинили наранявания, без да се уточнява какви.

Поради сходното описание на извършителите и близкото разстояние между местата, на които са извършени побоите, разследващите предполагат, че те са дело на една и съща група. Партийната организация на Германската социалдемократическа партия в Саксония заяви, че и други екипи от предизборни активисти, които са лепели плакати, са били подлагани на обиди и опити за сплашване, и добави, че има унищожени агитационни материали.

Това нападение е "непогрешим сигнал към всички хора в страната", заявиха в съвместна декларация съпредседателите на саксонската Германската социалдемократическа партия Хенинг Хоман и Катрин Михел. Двамата регионални партийни лидери обвиниха крайнодясната "Алтернатива за Германия" и други десноектремистки организации в насаждане на омраза срещу демократичните политици и предупредиха, че привържениците на десницата вече действат "без всякакви задръжки и гледат на демократичните политици като на лесна плячка". Германската демокрация "не бива да толерира това", посочиха те.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер, която също е представител на Германската социалдемократическа партия заяви, че ако се докаже, че нападението е политически мотивирано, то би представлявало "много сериозно посегателство срещу демокрацията", предаде Асошиейтед прес.

"Свидетели сме на ново измерение на антидемократичното насилие", посочи тя. Германската социалдемократическа партия е и партията на канцлера на Германия Олаф Шолц. В Есен полицията също издирва двама заподозрени, този път за нападение срещу двама политици от Зелените, извършено в четвъртък вечер в града, уточнява Нова телевизия.

Случаят е поет от специализираната полицейска Служба за защитата на държавата поради възможността атаката да се окаже политически мотивирана. Кай Геринг, който е депутат в германския парламент в Берлин, бил заедно с Ролф Флис, местен политик от Есен, когато към 22:30 ч. на улицата към тях се приближили хора.

След първоначален приятелски разговор, възникнал спор, след което последвали обиди. Флис бил ударен в лицето и е леко ранен. Двамата заподозрени са избягали с такси. Засега няма сведения какво са казали нападателите на двамата зелени политици при свадата. Изданието "Весталгемайне цайтунг" съобщи, като се позова на Флис, че извършителите са знаели, че той и Геринг са официални представители на изборна длъжност.

В съвместно изявление двамата политици посочиха: "Загрижени сме от растящата враждебност към политиците. Няма да бъдем сплашени, защото се нуждаем от хора, които са отдадени на службата на обществото". Местната структура на Зелените в Есен определи нападението като будещо пълно недоумение. "Заставаме заедно срещу (подобни действия) и ще продължим да се борим за свят, в който политиците да могат да работят без страх", посочи градската партийна организация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами

    60 1 Отговор
    Те зелените ги направиха на маймуни, и си го връщат
  • 3 Гошо

    16 32 Отговор
    Никой не обича кому-нистите особено маскиралите се на гено-сета

    Коментиран от #21

  • 4 Последния Софиянец

    56 8 Отговор
    Денков да се готви!

    Коментиран от #13

  • 5 от село

    66 3 Отговор
    А тук ДАНС ги пазят , защото ако ги хванат живи ще ги изядат !
  • 6 НСДАП

    40 1 Отговор
    одобрямс!
  • 7 Българин

    59 1 Отговор
    А при нас кога, народе, и са повече от две?
  • 8 купейкин -

    7 36 Отговор
    Мен трябва,ли да ме е страх?

    Коментиран от #42

  • 9 Милен

    57 2 Отговор
    Е па да набиеш политик не е престъпление. У назе туй не може да стане щото нашите политикани рядко се разхождат сред електората без "придружители" какво остава да тръгнат да лепят предизборни плакати.
  • 10 Търновец

    39 4 Отговор
    Това не са социалдемократи а Израелски пудели
  • 11 Град Симитли

    19 2 Отговор
    Германската социалдемократическа партия
    е партия и на нашия шемет
    партайгеносе
    Пешко Витанчувия:))
  • 12 БгТопИдиот🇧🇬

    57 0 Отговор
    В Германия пребиха политици от две партии.

    В Бг са за окачване по стълбовете на Цариградско са повечето ни "политици ".
  • 13 Не, не само той

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    много са, политици, кметове, общински съветници, съдии, прокурори, полицаи, адвокати, нотариуси, олигарси, незаконно забогатели от последните 35 години, първо на детектор на лъжата и после...
  • 14 А тук кога

    38 0 Отговор
    ще ги почнат? Трябва и тук малко лабут, та да им дойде акъла в главата...
  • 15 а бе

    31 1 Отговор
    Това са автентичните германци. DDR
  • 16 Ти си

    39 0 Отговор
    Има си хас да не набъркат АзГ , защото яко им бърка сметките особено на зелените . В момента за предстоящите евро избори зелените са с 12% и вървят надолу а АзГ са с 16%.
  • 17 Мда

    4 32 Отговор
    Путин събуди нацизма в Европа.

    Коментиран от #20, #28, #39

  • 18 Ти си

    40 0 Отговор
    А и друг е момента че никаде не се споменава че в неделя в Хамбург имаше протест на ислямистите с искане за Халифат в Германия но виж ако някой някъде пръдне веднага мисирките ще кажат че е от АзГ и се е оакал до ушите ....
  • 19 От страни

    28 2 Отговор
    Тия завалиите теперва ще трябва да се събудят и да разберат че нямат нито закон нито ред и че при тях са същите неща като и в Кравария така и в некой Конго. Трепят наред политици и журналята. Бидоня вчера се изфърли че САЩ щели да налагат санкции на държави където не се подтиска свободата на прсата. И тия хора ми забраняват да си човръкам в носа?
    Пусти тумор на тялото на планета Земя. Трябва природата да се напъне и да го изтрие от тялото на планетата.
  • 20 000013

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мда":

    Неможеш да събудиш нещо което не е заспивало
  • 21 РЕАЛИСТ

    34 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Какви комунисти са SPD, бе. Я се образовайте малко преди да пишете глупости. Това е управляващата партия на Шолц, който дава джепане на Украйна. Зелените и те са в коалиция с тях. Оная от трамплина Бербок е от тях.

    Коментиран от #23

  • 22 Нашийник

    41 1 Отговор
    Щом има пребит политик, моментално получавате 5 звезди. Дори няма да чета статията, убеден съм, че е заслужен боят.
  • 23 Милен

    17 6 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    Е па туй какво им пречи да са комунисти, то целият ЕС стана един неокомунистически модел на управление.

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Възмутително, но закономерно...

    30 0 Отговор
    В свят, в който политиците крадат, мамят безнаказано, предизвикват войни без страх, трябва да не могат да "работят" без страх!
    Насилената демокрация ражда насилие!
  • 26 1111

    29 0 Отговор
    Евала .
    А нашите кога ?

    Коментиран от #27

  • 27 Анонимен

    25 0 Отговор

    До коментар #26 от "1111":

    Като ги гледам нашите, мисля че ще е много скоро
  • 28 Гледах

    23 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мда":

    го току що по немската телевизия.
    Дребен инцидент, но на човек му става приятно.
  • 29 Хи хи хи

    22 0 Отговор
    Ами Демокрация.
    Шамарите и тупаниците са от народа
  • 30 РЕАЛИСТ

    18 1 Отговор

    До коментар #23 от "Милен":

    Ами сигурно им пречи нещо. Разликата между комунисти и социалдемократи е огромна. Това е все едно да кажеш, че Петър Дертлиев от Социал Демократическата партия, която беше в СДС в комунист. Хайде малко по-сериозно. Бият управляващите в Германия. И ги бият в Източна Германия, дето много добре знаят, кой комунист, кой не.

    Коментиран от #37

  • 31 ЗА СОЦИАЛДЕМОКРАТА МЕ ЗНАМ

    18 1 Отговор
    НО ЗА ЗЕЛЕНИЯ СА АБСОЛЮТНО ПРАВИ ДА ГО ПРЕБИЯТ
    ДАЖЕ МУ Е МАЛКО
  • 32 Алън Пугачов

    3 8 Отговор
    Фашизъм и комунизъм са идеологии на насилието. Историческите примери които бележат управление на тези две разновидности на тоталитарната власт се харектеризират с еднаква бруталност при разправата с политическите опоненти и инакомислещите и установяване на еднопартиен модел - един вид диктатура. Сега и двете течения събират все повече склонни да се откажат от свободите си и да приемат насилието като допустимо. Защо това се получава така? Има известна закономерност в промяната на настроенията по отношение на уважение на личността и свободата да избираш! Сега махалото отива в обратна посока!
  • 33 Без да, дочетеме статията за Битите

    12 1 Отговор
    депотати в Дрезден се знаеше, кои ще бъдат обвинени!!! Разбирасе "Алтернатива за ГЕРМАНИЯ" Фашизма се завръща в Германия!! ОПОЗИЦИЯТА ИМ Е ВИНОВНА НА "светофарната коалиция" Начело с Шолц и Зеленото Недоразумение Аналена Бербок! Гернания, се връща в 20те и 30 те гиодини на миналия век!!

    Коментиран от #43

  • 34 Джеси Смолет

    5 0 Отговор
    Така се прави! Всички методи са позволени, дори да са мръснички, за да се обвини другата страна за това,
    Аз същото направих!
    Разкриха ме по-късно, но свърши работа.
  • 35 Така Така

    11 1 Отговор
    Най накрая една добра новина в ЕС започват шамарени реформи :))))))(
  • 36 Пилотът Гошу

    11 1 Отговор
    За огромно съжаление на зелените и социалните, омразата към тях въобще не се дължи на АфД, а си я заслужиха лично с малоумното си държание и слугинажа към САЩ. АфД просто жънат избиратели, на които им е писнало от Бербок, Хабек и Шолц. Не може да излизаш като Хабек и да обявяваш, че мразиш Германия, да дрънкаш глупост след глупост като Бербок, та се чудят как умствено изостанали са в правителството или като Шолц да клякаш очевадно пред САЩ, Байдън до теб да оповестява, че ще гръмне СП, ти да се подхилваш.... За гафовете му и как бил забравил да не говорим...
    Никой не им е виновен, сами се докараха до това дередже...
  • 37 Пилотът Гошу

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Какви социалдемократи? Комунизмът и фашизмът са доста близки и в момента в Европа и САЩ се вихри нов тип комунизъм отвсякъде. Уж все плюехте по онзи, стария, а новия сте го прегърнали с ръце и крака...
    Вероятно трябва и да ти показвам белезите един по един....
  • 38 Нацистите вдъхновени от Русия

    0 9 Отговор
    се надигат из цяла Европа
  • 39 А КРЕТЕНИЗМА ТИ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мда":

    ЯВНО Е ПО РОЖДЕНИЕ
  • 40 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    6 0 Отговор
    А В БГ КОГА ВСИЧКИ СА ЗА ПРЕБИВАНЕ ДО ЕДИН ВРЕМЕ Е
  • 41 Абе

    4 0 Отговор
    Кви са тия ше лепят по-тъмно плакати върху нашата собственост. Научили са ги на възпитание и няма да лепят повече
  • 42 Да прав ди

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "купейкин -":

    Трябва дженджарче
  • 43 Прав си !

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Без да, дочетеме статията за Битите":

    От много години Живея в Германия!В момента управляващата коалиция е с рекорден нисък рейтинг!И ти поради причините,които изтъкна!Бяха с най силната икономика Краварите и Зеленият клоун 🤡 ги върнаха години назад!На Алена дядо и е бил Наци,много бой са яли от Руснаците!Тя е най псуваният човек в Германия !А Зеления потник и Зелените с Краварите,мразени от обикновените граждани
  • 44 Пак манипулации

    0 0 Отговор
    ако се докаже, че нападението е политически мотивирано, то би представлявало "много сериозно посегателство срещу демокрацията"
    Ами ако не се докаже ,тогава даже няма даже да се извините , а просто ще продължите да подкопавате почвата под опонентите си. Вършите мизерии в ущърб на преобладаващо мюсюлманска прослойка в Германия подкрепяйки ционистите ,съсипвате икономиката си угаждайки на милитаристичния режим в САЩ и хората ви негодуват ,но знаят ,че в Германия няма как да го превърнат в масови безредици както в източна Европа и затова прелитат "случайни" крошета.,колко удобен момент да накиснем политическите си опоненти.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 не може

    0 0 Отговор
    политиката която се води в ЕС в момента е горивото със което националистическите партии набират скорост и на всеки последвал избор печелят все по вече привърженици! така както ще стане и на тези избори със ВЪЗРАЖДАНЕ БГ
Новини по държави: