Last news in Fakti

4 Май, 2024 20:15 1 083 12

Частица от Благодатния огън пристигна в Кипър

  • великден-
  • благодатен огън-
  • кипър

Тя е доставена с полет на Cyprus Airways

Частица от Благодатния огън пристигна в Кипър  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Частица от Благодатния огън от храма на Божи гроб в Йерусалим е доставена в Кипър с полет на Cyprus Airways, съобщиха от администрацията на международното летище в Ларнака. Министърът на правосъдието на страната Мариос Харциотис участва в церемонията по посрещане на лампата.

След това шествието се отправи към резиденцията на Бострийския митрополит Тимофей (Маргаритис), който е екзарх на Гроба Господен в Кипър (Йерусалимската православна църква). Оттам местни доброволци ще доставят многобройни лампи, запалени от Благодатния огън, до църкви, болници и други места, където ще се провеждат великденски служби.

Благодатният огън слезе на Велика събота в навечерието на Великден в Едикула – параклис в центъра на църквата на Божи гроб в Йерусалим.

В Кипър, където традициите на православието са силни, Великден е един от най-значимите и любими празници на кипърските гърци. Почивни дни в страната има от 3 до 6 май включително. Магазините са затворени на Великден, 5 май, а някои и в понеделник, 6 май. Държавните институции и банките са затворени, училищата са затворени за Великденските празници.

В домовете първите приготовления за Великден започнаха на Велики четвъртък, 2 май. Кипърските домакини чистят, приготвят кифлички във формата на кръст и боядисват яйца. При боядисване, както и в Русия, се използват люспи от лук, както и корени от бял равнец и бял равнец. Традицията на "борбата" Великденски яйца има и в Кипър. В църквите, преди службата, всички икони се покриват с черен плат, което символизира всеобщата скръб за разпъването на Христос.

На Разпети петък, денят на траур, момичетата украсяват плащеницата с цветя (символ на Божи гроб), селата се надпреварват чия е по-красива. В полунощ започва литийното шествие, след което на вярващите се раздават цветя от плащеницата.

По време на утринната служба на Велика събота, 4 май, черните траурни покривки се премахват от иконите в църквите и се разпръскват лаврово дърво и мирта. В къщите се приготвят традиционни козунаци - флауни, цуреци, авкоти, бюреки и десетки други местни разновидности. Около час преди полунощ кипърците започват да се събират в църквите. Преди Великденската служба вярващите очакват Благодатния огън. От него запалват свещите си и след това отнасят лампата с огъня у дома. Ако не угасне по пътя, то цялата година според поверието ще е добра.

Тогава се пали огромен великденски огън - друг повод за гордост за всяко село; всички мъже от общността събират дърва за него. За разлика от Русия, в Кипър няма обичай да се освещават яйца и великденски торти в църквата.

След нощната служба кипърците рисуват кръстове над вратите на къщата със сажди, запалват лампи и започват първия ден след дълъг пост с традиционна супа от яйца и лимон. Цялото семейство се събира на обяд на Великден, а украсата на празничната трапеза обикновено е агнешко, приготвено на въглища.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    17 4 Отговор
    Църкварските вещици вече са окупирали черквите
  • 2 Яяяяяя

    11 2 Отговор
    Прекрасно е , дано този огън сгрее сърцата
  • 3 Отец Дионисий

    15 3 Отговор
    А у нас няма.Заради Сатанистите в Синода.
  • 4 Радио Елто

    18 2 Отговор
    Гоподин Борисов Защо
    Не Прати Фалкона до БожиГроб
    Петков и Лена го ползват за Да
    Отидат на Вечеря в Гърция
    Сигорно са По Важни от
    Благодатния огън
    Лека Вечер на Всички

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гръч

    14 10 Отговор
    Благодатния огън няма да мине през България,защото е срамна украинска колония и никак благодатна

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 „Пръч”

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гръч":

    Ми ЧИ ТО с такова население.....
  • 11 Неанонимен

    3 3 Отговор
    Годишната измишльотина на "благодатния огън"... Ако го ползвам да стартирам двигателя, дали ще качи поне 50 коня мощност?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.