Last news in Fakti

5 Май, 2024 06:08 947 4

Арестуваха бивш ръководител на правителствената служба във Виетнам

  • виетнам-
  • арест-
  • власт

Май Тиен Дунг е заподозрян в злоупотреба с власт

Арестуваха бивш ръководител на правителствената служба във Виетнам - 1
Снимка: YouTube

Полицията във Виетнам арестува бившия ръководител на правителствената служба Май Тиен Дунг по подозрение в злоупотреба с власт, съобщи вчера министерството на обществената сигурност на фона на засилващата се борба с корупцията в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Задържането на 65-годишния Дунг е част от разследване на случай на подкуп в провинция Лам Донг в регион Тай Нгуен, се казва в изявление на ведомството, което допълва, че арестът е извършен още във вторник.

Дунг не бе открит за коментар във връзка с отправените към него обвинения, отбелязва Ройтерс.

Продължаващата от десетилетие антикорупционна кампания, наречена „Пламтяща пещ“, напоследък набира скорост, като стотици висши държавни служители и високопоставени корпоративни ръководители са били подведени под отговорност или принудени да се оттеглят от постовете си.

В четвъртък Националното събрание гласува отстраняването на председателя на парламента Въонг Дин Хюе, след като преди малко повече от месец гласува отстраняването и на президента на Виетнам Во Ван Тхъонг.

Както Хюе, така и Тхъонг бяха публично обвинени в неуточнени нарушения. Нито един от двамата не е коментирал случилото се.

В съобщението днес не се посочват подробности за предполагаемите престъпления на Дунг, но държавните медии твърдят, че арестът му е свързан със строителен проект в провинция Лам Донг.

Дунг бе ръководител на правителствената служба от 2016 г. до 2021 г. при управлението на тогавашния министър-председател Нгуен Суан Фук, припомня Ройтерс.

Фук стана президент на Виетнам през април 2021 г., но подаде оставка след по-малко от две години заради "нарушения и неправомерни действия" от страна на негови подчинени служители.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виетнамските черни кучета

    0 2 Отговор
    ТЕ са КИТАЙСКИТЕ СИГАНИ И ИЗМЕТ МИЗЕРНА.АКО НЯМА КУЧЕТА ЯДЪТ СЕБЕПОДОБНИ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Така Така

    2 1 Отговор
    Виетнам е бъдещето, България миналото. Кой разбрал разбрал. Тоi yeu Viet Nam!
  • 4 Всичко прилича

    1 1 Отговор
    На американски шантаж върху органите на суверенна държава! Те имат голям интерес към Виетнам.