Last news in Fakti

5 Май, 2024 21:28 1 445 12

Макрон критикува блокадите на пропалестинските демонстранти

  • еманюел макро-
  • протести-
  • франция

Тази тактика надхвърля легитимните средства за дебат и протест, заяви френският президент

Макрон критикува блокадите на пропалестинските демонстранти - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон разкритикува блокадите на пропалестинските демонстранти във френски университети, като заяви, че тактиката надхвърля легитимните средства за дебат и протест, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Макрон заяви, че разбира, че събитията в ивицата Газа разстройват хората, "но възпрепятстването на дебата никога не е помогнало за разрешаването на конфликта", според интервю с президента, публикувано днес във вестниците "Ла Прованс" и "Ла Трибюн Диманш".

"Напълно легитимно и дори разумно и успокояващо е, че нашите младежи могат да кажат, че международните събития ги засягат и ги обсъждат. Но да се използват насилие и блокади, за да се принуди дадена институция да приеме тази или онази политика, да се попречи на други студенти да влязат в университетските зали под претекст, че са евреи - това не е Републиката", каза Макрон.

Според него подобно поведение не отразява взаимното уважение, плурализма и осъждането на расизма и антисемитизма, отбелязва ДПА.

В петък полицията разпръсна седяща стачка на пропалестински студенти в Института за политически науки в Париж, по време на която протестиращите бяха блокирали достъпа до университетските сгради.

Протестиращите осъдиха позицията на своя университет по отношение на войната в Газа и настояха, наред с другото, да се преразгледа сътрудничеството с израелски университети. Опитът на ръководството на университета да сложи край на конфликта чрез голям вътрешен дебат се провали.

Студенти в други кампуси на Института за политически науки във Франция и в други френски университети също блокираха неотдавна части от учебните заведения. Съобщава се, че някои от протестиращите са направили антисемитски изявления по време на демонстрациите, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    23 3 Отговор
    Благодаря на всички които днес помогнаха да почистим осквернената войнишка костница в Лозенец.Поклон!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    32 1 Отговор
    Чалга звезда :
    - Поздрав за Макрон с песента " Гъци , гъци " !!! Неговата маса грухти най хубаво в цялата кочина !!!
  • 5 ха ха

    32 1 Отговор
    Макарончо, като направихте тази глупост в Газа, защо сега се очудваш за това? Фашистите сте изключително нагли и безотговорни!
  • 6 пожелание

    22 1 Отговор
    Макрон да се качва на бабината си метла , и заедно с нея да не се връща никога от гъстата гора !
  • 7 Калпазанин

    27 1 Отговор
    Това е само началото макарончо, гилотината скоро ще бъде изкарана и отново пусната в действие.само с протести не става
  • 8 Аве

    22 1 Отговор
    В тази арабска Фрация бабиния Макарончо трябва много да внимава, какви ги плещи, щот това не са толерантните руснаци да му търпят глупостите!
  • 9 Хохо Бохо

    18 3 Отговор
    От британското разузнаване ни казаха, че руснаците от освободените територии доброволно се записват в руската армия, а тези от останалата част от 404 бягат през границата или ги ловят като добитък и ги набутват в радиоактивните танкове. В 404 на мъжете в наборна възраст, които не са си подновили данните в наборните комисии сметките са блокирани и могат да теглят до 8 долара от банкомат. Факт
  • 10 Самарин

    13 1 Отговор
    Хващал си всичко друго,но не и боен автомат.Парфюмът,няма представа от бойни действия,от война която отнема човешки животи.
  • 11 Гара Пирин

    15 1 Отговор
    То какво става в Украйна е едно, вижте какво се случва в Африка, Азия и Южна Америка ... ние за пореден път сме на губещата страна!
  • 12 Гара Пирин

    15 1 Отговор
    Усещам, че следващото червено знаме ще бъде издигнато не над Бундестага, а над Айфеловата кула ... Макрон си го търси ...
Новини по държави: