Last news in Fakti

6 Май, 2024 19:50 1 641 17

Белгия настоява за забрана на израелския внос в ЕС от окупираните територии

  • израел-
  • газа-
  • белгия

Премиерът Де Кро заяви, че насилието се засилва не само в ивицата Газа, но и в окупирания Западен бряг

Белгия настоява за забрана на израелския внос в ЕС от окупираните територии - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия се стреми за забрана за вноса в Европейския съюз на стоки като фурми и зехтин от окупираните от Израел територии, заяви днес премиерът на страната Александер де Кро пред местни медии, цитиран от белгийската новинарска агенция Белга, предаде БТА.

Де Кро заяви, че насилието се засилва не само в ивицата Газа, но и в окупирания Западен бряг. Поради тези обстоятелства е „трудно за европейските държави да говорят, че ще продължим да действаме, все едно нищо не се случва“, заяви той в ефира на предаването „Де Охтенд“ („Сутринта“ – бел.ред) по радио ВРТ.

Ако Белгия можеше сама да наложи подобна търговска забрана, тя щеше да има „нулев ефект“, смята Де Кро. Затова и Белгия полага усилия заедно с други европейски държави от няколко седмици насам, „за да види как най-малкото ще се формира голяма група страни, готови да предприемат подобна крачка“, заяви той.

Де Кро отново предупреди Израел да не предприема атака срещу град Рафах в ивицата Газа. „Това би имало драматични последици за населението“, заяви той.

Премиерът също заяви, че вижда как ситуацията разбунва духовете в Белгия, в университетите например. „Ако бях студент днес, шансът щеше да е голям и аз да надигна глас в знак на протест“, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХамСтер

    3 2 Отговор
    Хамас осведомил Египет и Катар че е прекратил огъня.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 парада в ЕС и САЩ

    24 1 Отговор
    се командва от евреи,е как да стане.Приказки на вятъра.

    Коментиран от #3

  • 3 11111111

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "парада в ЕС и САЩ":

    Хамас направи това което никои от споменатите от вас страни не очакваше и не желаят.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 11111111

    8 0 Отговор
    Хамас прекрати огъня но едва ли ще е за дълго ред е на Израел.
  • 7 плевен

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "ХамСтер":

    Ислямистите от Хамас вече не са в позиция да обявяват каквото и да е. Те са терористи и ще бъдат унищожени. Тогава и ще приключи операцията на Израел. Хамас се крие зад гърба нанаселението на Рафах. Също както украинците се прикриваха с населението на Донбас. И в двата случая повече няма да има пощада.
    И едно въпросче: Кой ви каза, че данните за цивилните жертви са верни? Арабската пропаганда? Тогава й вярвайте. Това само показва, че нищо не знаете за палестинците.

    Коментиран от #9

  • 8 Командир на бригада

    4 13 Отговор
    Напълно безполезни преговори се водят и не е това е пътят по разрешване на проблема. ХАМАС не иска да се вслуша в гласът на разума. Със плененине на 7-ми октомври 2023г., 253 израелски заложници, терористите от ХАМАС правят опити да изнудват международната общественост. Затова няма друго решение, лътят е само един. 1. Генералният щаб на израелската армия да разработи ПЛАН по формирането на бойни парашутно - разузнавателни ликвидационни групи. При достатъчна и надежна информация на разузнаването, се провежда операция по неутрализирането на джихадистите от ООП Джихад Ал Акса, Джихад ИДИЛ, Хизбола, Хамас и други. Успоредно с провежданата операция се пленяват семействата на ръководителите на тези терористични групировки. Същите незабвно следва да бъдат включени в преговорният процес с ХАМАС по размяна на съответното число заложници. Другото е приказки.
  • 9 ХамСтер

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "плевен":

    Манипулации и нищо повече.
    Ще видим в скоро време.
    Светът на кого вярва.
  • 10 Бесен язовец

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "ХамСтер":

    Късно е ! Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС.
  • 11 222222

    8 5 Отговор
    Да видим Израел на тази дата свързвана с Холокоста какво ще стори.
    Или ще дадат право на мислещите че Хитлер е имал право.

    Коментиран от #12

  • 12 Командир на бригада

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "222222":

    При една подробна справка, ще видите ,че в лагерите на смъртта не е имало само евреи. Много повече са биле останалите категории затворници. Няма да ги изброявам. Е, в кое е прав Хитлер, като избивал всичко наред.

    Коментиран от #14

  • 13 Мехди

    5 4 Отговор
    Смешници! Как ще докажат, че съответната стока е от новопостроения кибук върху палестинските територии!?
  • 14 222222

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Командир на бригада":

    Защо постоянно се оплакват евреите знаете за какво става въпрос защо тогава се правите на ударен с мокър парцал?
  • 15 Стратег

    1 12 Отговор
    Командващият израелските въоръжени сили да не се мотае, а да направи следното: 1. Да формира десетки, ако трябва стотици мобилни парашутно разузнавателни групи, супер- модерно въоръжени. 2. МОСАД да разузнае и да даде точна информация за разположението на формированията на Хизбула. 3. Рано сутрин на развиделяване да се направи пълномащабно ,масирано внезапно нападение на районите заети с бойците на Хизбула и да бъдат всичките на 100% завинаги неутрализирани. 5. Формиран елитен отряд от тези групи да направи операция по пленяване ръководителите на Хизбула заедно със семействата им и Израел да ги включи в преговорният процес по освобождаване на заложниците от ХАМАС. Време е за действия, а не приказки.
  • 16 ХамСтер

    5 0 Отговор
    Ха сега де
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: