Last news in Fakti

7 Май, 2024 05:15 1 568 6

Китайски военен самолет изложил на риск австралийски хеликоптер ВИДЕО

  • австралия-
  • китай-
  • самолет

За инцидента съобщи премиерът на Австралия Антъни Албанезе

Китайски военен самолет изложил на риск австралийски хеликоптер ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви, че китайски военен самолет е имал "недопустимо поведение", като е изстрелял ракети по траекторията на хеликоптер на австралийските военноморски сили над международни води, предаде БТА.

Случаят датира от 4 май, когато хеликоптерът е прелитал над Жълто море в рамките на мерки, въведени от ООН във връзка с прилагането на международните санкции срещу Северна Корея, съобщи австралийското министерство на отбраната. Тогава хеликоптерът е бил бързо прехванат от китайски военен самолет, който е изстрелял осветяващи ракети по траекторията на полета, което го е изложило на риск.

Австралийският премиер каза, че Канбера е заявила на Пекин, че подобни действия не са приемливи. Засега Пекин не е отговорил на тези възражения.

През ноември Канбера заяви, че китайски военен кораб е насочил сонарен импулс срещу австралийски военноморски водолази, които са били във водата. Тогава министерството на външните работи заяви, че китайската армия винаги е действала при спазване на международното право.

Албанезе посети Пекин миналата година и приветства възстановяването на търговските и дипломатическите връзки след години за влошаване. Но по въпроса за сигурността напрежението между двете страни продължава да съществува. Австралия се сближи със САЩ, за да възпре нарастващото влияние на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Феликс Дж

    27 3 Отговор
    Веднага десант с хеликоптери в Пекин и пленяване на ЦК на ККП. Ще стрелят те по тия "демократични" хеликоптери на колония ан Албиона.

    Коментиран от #3

  • 2 глюпави кенгурата

    5 16 Отговор
    спрете им кюмйра на жълтите макаки и го дайте на индия
  • 3 на тебе

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Феликс Дж":

    нали стреляха в дуплото
  • 4 да де

    33 1 Отговор
    Що щат кенгурата в Жълто море до Китай ?

    Коментиран от #5

  • 5 май ка ти

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    за забавления
  • 6 Знайко

    0 0 Отговор
    ....не съм чувал Австралия да има нещо общо Южнокитайско море- кви ги дърви там техен хеликоптер?
    Не само светлинни ами истински ракети ще има!
    Австралия май си мисли , че може да си позволи да се държи като Фащ!
Новини по държави: