Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Май, 2024 14:37 3 547 58

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

  • ракети-
  • нато-
  • хаймарс-
  • русия-
  • украйна-
  • пейтриът

Киев вече е атакувал с тях множество руски цели - но все в окупираните от Москва области и така се е придържал към американските изисквания оръжията да се използват само в рамките на територията на Украйна

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Украйна е в пълното си право да отвърне на удара": досега съюзниците на Украйна не искаха доставените от тях оръжия да се използват за атаки срещу Русия. Но сега тази позиция явно се преосмисля.

По уикенда руската армия отново нападна Украйна с дронове, бомби и ракети. В източната част на страната руснаците постигат нови териториални успехи с фронталните си атаки, докато украинските войници продължават да чакат обещаните доставки на оръжие. Положението е толкова напрегнато, че отново се повдига един важен въпрос, пише германската обществена телевизия АРД: дали Украйна има право да атакува и цели в Русия със западните оръжия? Някои членки на НАТО вече започват да проявяват прагматизъм в това отношение, посочва АРД.

Контраатаките са "оправдани от международното право"

По време на посещението си в Киев през миналата седмица британският външен министър Дейвид Камерън заяви: "Трябва да се каже ясно: Русия нападна Украйна и Украйна е в пълното си право да отвърне на удара. Щом Русия атакува цели в Украйна, е напълно разбираемо Украйна да смята за необходимо да се защити - т.е. да прогони руснаците от страната и да е способна на ответен удар". Британското правителство наскоро обеща на Украйна, че годишно ще предоставя помощ в размер на три милиарда паунда - дотогава, докато е нужно, припомня АРД.

Непосредствено преди това външната министърка на Литва Байба Браже пък каза в интервю за украинския сайт "Европейска правда" следното: "Украйна има нужда не само от противовъздушна отбрана и муниции. Украйна трябва да е в състояние да осъществява прецизни удари на голямо разстояние. Включително на руска територия, откъдето Русия напада Украйна. Това е опрадавно от международното право. Украйна има нужда от далекобойни оръжия".

Нападенията отдавна са факт

До момента западните политици рядко са прибягвали към толкова еднозначни думи - най-малкото не публично, отбелязва германската обществено-правна медия. Руското правителство от своя страна постоянно е заявявало, че атаките със западни оръжия срещу цели в Русия могат да доведат до ескалация. Сега Кремъл обвини и Дейвид Камерън, че неговите думи могат да застрашат европейската сигурност.

Нападенията от Украйна срещу Русия всъщност отдавна са факт, посочва АРД. Страната обстрелва с бойни дронове летища, военни бази или нефтени рафинерии - именно този вид обекти бяха поразявани често напоследък. Военните експерти смятат: ако Украйна продължи атаките си с дронове, Русия още през лятото може да изпита недостиг на бензин. Покрай това цените на горивата могат да се повишат и в световен мащаб.

Атаките срещу рафинерии безпокоят САЩ

Очевидно затова напоследък американското правителство оказва натиск спрямо украинския президент Володимир Зеленски - да спре да атакува руски рафинерии. Може би просто защото високите цени на бензина биха били истинска отрова за президентската предизборна кампания. Зеленски обаче не вижда алтернатива за отслабването на Русия - поредният удар срещу руска рафинерия бе осъществен миналата сряда, посочва АРД.

Междувременно Зеленски получава подкрепа и от страна на генералния секретар на НАТО: петролните рафинерии на руска територия били "легитимни цели" за украинските нападения с дронове, каза Йенс Столтенберг в началото на април.

Реакции на положението на фронта

Западни политици и военни всъщност отдавна скрито одобряват нападенията на руска територия. Междувременно обаче го правят и публично. А и за някои вече не е никакъв проблем за тези нападения да се използват западни оръжия, пише германската обществено-правна медия.

Украинският военен експерт Олег Жданов казва пред АРД, че това е свързано и с тежкото положение на фронта. Според него съществува заплахата от нова инвазия на руските военни в района на Суми или Харков. "При всички случаи ние ще бъдем принудени да водим боеве по нашата държавна граница." Това би означавало да се извършва обстрел срещу врага и на негова територия.

"Рано или късно това трябваше да се случи - западните държави да оттеглят молбата си техните оръжия да не се използват на руска земя", предполага военният експерт. Той изтъква пред АРД, че така и така винаги е ставало дума за "молба" - забрана не е имало. Това важи и за американските ракети ATACMS, доставени на Украйна през пролетта. Техният обсег е до 300 км.

В очакване да бъде проявен прагматизъм

Украйна вече е атакувала с тях множество руски цели - но все в окупираните от Русия области и така се е придържала към американските изисквания оръжията да се използват само в рамките на територията на Украйна. Същото важи и за британските крилати ракети "Storm Shadow".

Германският канцлер Олаф Шолц обаче остава непоколебим - той отказва доставките на ракети "Таурус", които имат обсег до 500 км. Въпреки това украинският военен експерт допуска, че Шолц може и да промени мнението си.

Пред АРД Жданов припомня, че Шолц отказваше доставката и на танковете "Леопард", но смени позицията си след като американците обещаха на Украйна танкове "Абрамс". "Нещо подобно може да се случи и сега и Шолц да разреши доставките на "Таурус"", смята Жданов.

Развитие на фронта има, но не в положителна посока: Русия продължава да напредва, коментира АРД. Но политиците вече проявят прагматизъм.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бмх

    56 6 Отговор
    Жалки сте, направо ви съжалявам!
  • 2 Му ха ха ха

    67 14 Отговор
    Много скоро англосаксите ще вият на умрело

    Коментиран от #31

  • 3 Последния Софиянец

    67 12 Отговор
    Тези оръжия се обслужват от западен персонал.Няма как хора от улицата да си служат с такива сложни навигации и системи.

    Коментиран от #12

  • 4 Българин

    62 10 Отговор
    Нема по нагло и крадливо племе от англосаксите

    Коментиран от #39

  • 5 КОТарАК 🐱

    12 62 Отговор
    дайте на Украйна няколко ядрени ракети , или поне изблъфирайте като Рейгън със СТАР УАРС , и войната свършва!!! / с тия милиарди дето се наливат за оръжия-трябват само по 10к долара на руснак , за революция

    Коментиран от #8, #26

  • 6 да питам

    20 59 Отговор
    Значи , севернокорейски , ирански и китайски оръжия срещу Украйна може , а западни срещу Русия - неможна .. тук виждам руzка " логика" ... 🤭😉

    Коментиран от #42, #43

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КОТарАК 🐱

    6 14 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    няма ги такива ПОКЕР ФЕЙС като Тачър и Рейгън..
  • 9 Русофил

    45 9 Отговор
    Лондон легитимна цел
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дрътия Софианец

    5 17 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Що си мислиш , че всички са миячи на чинии ?!

    Коментиран от #20, #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Му ха ха ха

    12 12 Отговор

    До коментар #10 от "Бункерът Прелива Памперса":

    Груз 200 за семейството ти

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А ти

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Руслан Рушлякович":

    Жендьо ке ми умреш на дъртия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да ве

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дрътия Софианец":

    Ти си мияч на тоалетни чинии

    Коментиран от #33

  • 21 Аййййй

    25 4 Отговор

    До коментар #17 от "Вижда се краят на Руслямизираните фанати":

    Ще замирише на печено телешко
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Еврогей

    14 2 Отговор
    Падам си по бизнесмени
  • 24 И накрая

    30 10 Отговор

    До коментар #17 от "Вижда се краят на Руслямизираните фанати":

    Руснаците пак ще счупят зъбите на нацистите.

    Коментиран от #48

  • 25 Аййййй

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Груз 200 са семейството ти":

    Грешиш аз съм бездетен жендьо като теб ела ме ощастливи

    Коментиран от #36

  • 26 Баце,

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    Виж сега, аз те разбирам. Нямаш ни дете ни коте (въпреки ника), всички те отбягват защото не те разбират, на празниците кукуваш сам, защото никой не е на интелектуалното ти ниво.
    Абе накратко казано не ти се живее.
    Обаче не е нужно да се опитваш да завлечеш и нас. Има повече от достатъчно въжета, високи сгради, препарати за почистване на канали, влакове, хапчета.
    Та така.

    Коментиран от #54

  • 27 ум патките пасе

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дрътия Софианец":

    Не може всички да са миячи на чинии, нямат капацитет и за това, само за плюскане и плюене
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пха ха ха ха

    1 9 Отговор

    До коментар #22 от "Груз 200 са семейството ти":

    Ела ти да ми станеш зет нема да съжаляваш много ще ти се радваме и щаслив ще те направим
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ти ще си

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "Грузз 200 цяла Русия":

    Първия грузиран
  • 33 Дрътия Софианец

    3 12 Отговор

    До коментар #20 от "Да ве":

    Знаеш ли колко $ ми е зарплатата , като отмивам Г@мн@ ?! 17-те ти ресторанта у Чукотка не могат да достигнат дори такъв оборот .. Срамна работа няма .. 🤫
  • 34 Само питам

    7 1 Отговор
    Каква е тая Байба Браже ?
    Тия да не са роднина на македонците ?
  • 35 ЗИП

    10 4 Отговор
    За съжаление евромомиченцата немат топки за война. Иначе би било мноо куул за горещ конфликт между Европа и Русия.Възбуждащо е някак си.... :))
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 дамм

    3 18 Отговор
    Загубите на Украйна щяха да са много по-малки, но "благодетелите" не дават. А копейките се пенят, че Путя бил много мек, той, че е мек, мек е ама някъде другаде.
  • 39 Наивник

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Те казват същото за нас. И са прави.
  • 40 Димитров

    17 0 Отговор
    ЕС пуделите явно искат наистина да запалят ТСВ. И всичко да угодят на господаря...
  • 41 Още новини от Украйна

    2 14 Отговор
    Булгария трябва да даде още пари и оръжие на Украйна за да не се налага да изпраща войници на фронта.
  • 42 Наивник

    2 16 Отговор

    До коментар #6 от "да питам":

    Копейките са като мравките, плъзнали са на всякъде.
  • 43 Аз почнах трета работа

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "да питам":

    За да мога да пращам три заплати за Украйна.
  • 44 Дойче Зеле в ролята

    20 1 Отговор
    на ретланслатор на украински опорки. Не знам как не им се свидят парите, с които украинският т. нар. елит пазарува имоти и скъпарски коли за сметка на европейските данъкоплатци. Първият закупен в Европа "Ролс Ройс Спектър" обикаля улиците на Киев, например. За миналата година са се увеличили доста милионерите там, според официалната им статистика. Нищо, нашите пишман политици може да вземат пример от тях. Като гледам, цяла Европа е на път да се украинизира.

    Коментиран от #50

  • 45 Долна копейка

    3 16 Отговор

    До коментар #11 от "Объркано Атлантиче":

    Какъв патриотизъм бе руски партизанин. Цял свят е срещу вас. Неизбежното ще се случи.

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Как е , докъде стигна контранаступа

    10 1 Отговор

    До коментар #45 от "Долна копейка":

    у Перемогата?😂🤡
  • 48 Наивник

    2 8 Отговор

    До коментар #24 от "И накрая":

    Може и да си прав , но това значи гражданска война. Само това ще спаси Русия от катастрофа.
  • 49 Кога това ,

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Вижда се краят на Руслямизираните фанати":

    След месец, два, три година, две, пет десет сто?
  • 50 Наивник

    2 10 Отговор

    До коментар #44 от "Дойче Зеле в ролята":

    Украйна ще се движи в тази посока, по добре гледай майка Русия .

    Коментиран от #52

  • 51 Укротроловете са изпаднали

    13 1 Отговор
    В истерична нервна криза и пишат несвързани идиотизми само.😂🤡
  • 52 Украйна се движи

    10 4 Отговор

    До коментар #50 от "Наивник":

    бавно,но много решително на Запад.
  • 53 Дойче измекяре

    12 1 Отговор
    Вас ви слушам и следя от 50 години .
    По големи лъжци да знаете , няма освен
    бТВ и Нова ви догонват .
    Спокойно , новото затъпяло поколение ще ви вярва и ако на бялото кажете черно.
  • 54 КОТарАК 🐱

    1 9 Отговор

    До коментар #26 от "Баце,":

    ХВАНА МЕ... може ли да дойда при вас ,,русофилите,, , да не се чувствам самотен? с Митофанова може ли?ГАРАНТИРАМ ви-няма да ви изложа-спал съм с токоз рускини , колкото ч е ки и не сти с направили
  • 55 В отговор

    7 1 Отговор
    Русия ще въоръжи противниците на Запада за поражение на цели дълбоко на Запад.
  • 56 Каквото и да правят

    7 2 Отговор
    няма да пречупят Русия.
    Тя има средствата, оръжията и хората.
    А, да за малко да забравя… има и ядрени оръжия.
    Успех в напъните!
  • 57 Ццц

    5 2 Отговор
    И в тая мръсна Америка докато съществува няма да има мир на земята
  • 58 Дълго_Име

    3 0 Отговор
    Само да попитам DW-редакцията - А руско оръжие по западни цели? този въпрос задава ли си DW-то! А трябва, летаргията е най-голям враг на медии като DW!
Новини по държави: