Last news in Fakti

8 Май, 2024 14:08 1 702 52

Русия не може без мигрантите, които вършат "черната" работа

  • русия-
  • мигранти-
  • руснаци-
  • таджикистан-
  • украйна-
  • путин-
  • владимир путин-
  • руска икономика-
  • крокус сити хол-
  • работа

Трудовите мигранти в Русия вършат най-черната работа, която е зле платена и никой не иска да върши. След атентата в Москва срещу таджиките се изля вълна от расизъм. Но без тях руската икономика просто ще закъса

Русия не може без мигрантите, които вършат "черната" работа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Както Таджикистан, така и Киргизстан препоръчаха на своите граждани да не пътуват до Русия. С подобни проблеми се сблъскват и гражданите на Узбекистан. Хората от кавказките републики често стават жертва на произвол по руските граници – задържат ги без обяснение, не ги допускат до летищата, преследват ги.

Всичко това започна след терористичното нападение в руската концертна зала „Крокус сити хол“, при което загинаха повече от сто души. В Русия имаше опити да прехвърлят вината за това престъпление на граждани от Таджикистан, въпреки че отговорността беше поета от т.нар. „Ислямска държава“.

Кремъл прилага принципа на колективната вина

Вълна от ксенофобия и расистко говорене заля Русия от телевизионните канали след терористичната атака край Москва. Властите решиха да насочат недоволството на руснаците към мигрантите, в социалните мрежи бе показан даже клип на един от заподозрените с отрязано ухо, както и други откровено садистични видеозаписи.

След това започнаха и проблемите - както за самите мигранти, така и за онези, които отговарят за тяхната интеграция. Руски, а даже и таджикски висши учебни заведения, в които чужденци могат да изучават руски език, бяха подложени на проверки и натиск да развалят договорите с "частни изпълнители“.

Цялата тази кампания създаде едно невярно впечатление: от логиката на руските власти излизаше, че ако обвиняваните за атентата таджики са били по-добре интегрирани в руското общество и са владеели по-добре руски език, е нямало да тръгнат да взривяват концертната зала. Властите се държат така, сякаш изобщо не съществува никаква „Ислямска държава“. Нито пък отчитат наличието на силна ксенофобия в руското общество, с която се сблъсква всеки мигрант.

Това не е първият опит да се отклони вниманието на руснаците от други проблеми като войната срещу Украйна, международните санкции и спадащия жизнен стандарт. Да не говорим за съществуващите заплахи за сигурността, които обаче съвсем не се дължат на мигрантите, а по-скоро на пусканите от затвора престъпници, които вършват нови престъпления. Още преди терористичния акт в „Крокус сити хол“ за борба срещу миграцията вече се бяха обявили шефът на руския Следствен комитет Александър Бастрикин, лидерът на партията "Справедлива Русия" Сергей Миронов, представители на Руската православна църква (РПЦ) и много други обществени фигури. Ако допреди това руснаците не виждаха такъв проблем, след нападението в концертната зала рязко нарасна ежедневната ксенофобия в руското общество.

Чужденците не отнемат работните места на местните

Известно е, че трудовите мигранти от страните по южната периферия на Руската федерация като цяло не отнемат работните места на "местните". Те полагат труд, който руснаците не желаят да извършват – обикновено това е тежък, нископлатен и неквалифициран труд. А Русия така и така изпитва огромен недостиг на работна ръка. Причините за това са няколко.

Една от тях е масовата емиграция на икономически активното население заради войната срещу Украйна и мобилизацията. Втората причина е, че част от икономически активните мъже вече са загинали на фронта. Според най-консервативните оценки става въпрос за десетки хиляди руснаци, а други стотици хиляди се сражават. Заради поведението на руските власти пазарът на неквалифицирана работна ръка, който се насищаше главно благодарение на мигрантите, сега също се оголи.

Съвсем очевидно е, че руснаците няма да запълнят празнината, която сега се отваря заради проблемите с чуждите работници. А и работодателите просто не са готови да плащат повече пари за неквалифициран труд. Затова трудовите мигранти неизбежно ще се завърнат в Русия.

Руската икономика не може без трудови мигранти

И преди в Русия трудовата миграция е била ограничавана, без обаче това да e давало някакъв резултат. При тези мащаби на корупцията в руската държава в близко бъдеще можем да очакваме още по-голяма монополизация на миграционния пазар. Някой от обкръжението на Владимир Путин ще получи правото да го организира, заставайки и на входа, и на изхода на системата. А мигрантите ще се върнат - все така бедни и без никакви права.

Автор: Иван Преображенски


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Джон

    16 24 Отговор
    Освен че живеят на гърба на мигрантите и коренните народи са и голями расисти..Абе кво да се очаква от тези фашисти които убиват братята си украинци.

    Коментиран от #3, #33

  • 3 Последния Софиянец

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "Джон":

    Какви братя?Нали укрите са отделен народ?

    Коментиран от #10

  • 4 Сектант ЕвроАтлантик

    16 8 Отговор
    Пълни глупости от DW :D
  • 5 крис

    23 4 Отговор
    А ЕВРОПА НЕ МОЖЕ БЕЗ МИГРАНТИ, ДОШЛИ НА ПОЧИВКА....

    Коментиран от #8

  • 6 свидетел

    14 0 Отговор
    нито германците, нито британците , нито французите и т.н. и т.н.......
  • 7 Тодоров

    11 7 Отговор
    По-скоро успешно върви план за съсипването на ЕС и православния свят в лицето на Русия и Украйна. Последните общо си избиха около милион православни мъже в разцвета на силите си. А Германия бе лишена от евтини ресурси. Има само един истински печеливш от войната, и той пак си е същият.
  • 8 Европа

    7 16 Отговор

    До коментар #5 от "крис":

    Европа им дава работа,образование,нормален живот,свобода на словото и вероизповеданието. всичко това което Русия не може или не иска да даде на собственият си народ дори.какво остава за мигрантите.

    Коментиран от #14, #32, #46, #47

  • 9 Ха-ха-ха

    16 5 Отговор
    Че българските мигранти в Европа правят същото. Мият чинии и бързат старчески дупето. Хахаха. Ами мигрантите в Щатите дето влизат през Техас на талази, кво си мислите че правят

    Коментиран от #17

  • 10 Русия не може и без

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Филмите Колите Телефоните Ривиерата на Европа и САЩ ! Иначе са много напред с правенето на бомби - желязо с барут и водка
  • 11 Отец Чапаев

    9 3 Отговор
    Германската икономика не може без милиони трудови мигранти арбайтери.
  • 12 Ризата

    4 6 Отговор
    Че кой иска да мигрират там освен родной русофиле за да вършат работата вместо буряти тувийци дагестанци кадировци
  • 13 Българин

    12 9 Отговор
    Аз да питам-Русия влезе ли вече в състава на Китайската Народна Република, или само Сибир е там?

    Коментиран от #43

  • 14 Хаха

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Европа":

    Пълни глупости. Европа има дава помощи от които мигрантите живеят или работят ниско класифицирана работа. Стотици милиони са вече мигрантите в ЕС и живеят на гърба на европейците. Цели градове има, които местните са вече малцинство. Русия я оставете, вижте гредата в окото на Европата!

    Коментиран от #18

  • 15 Българин

    4 4 Отговор
    Време е да дойде непобедимата френска армия!

    Коментиран от #49

  • 16 🤣🤣🤣

    5 5 Отговор
    Те мигрантите им го поддоха сополивия в ценър Крокус..
  • 17 Значи

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха":

    Срамна работа няма разликата е че българските сороси го правят за пари а руцките души го правят от несподелена любов по майка русия
  • 18 В кошчето на историята

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Ти си един объркан русофил.европа създава общество на бъдещето.мир,свят без граници, равенство права, свобода.русия няма шанс бъдещето е за нас.
  • 19 Българин

    9 8 Отговор
    Е да си го кажем...Руснаците са нацисти и затова тяхната емблема - "Z" наподобява половин пречупен кръст

    Коментиран от #23

  • 20 Фарс

    2 1 Отговор
    Офф, мале! Ако се сочеше към Великобритания или Германия щяхме да го обявяваме за конспиративна теория... Слаб 2!
  • 21 Кажи честно ...

    4 3 Отговор
    Нашите копейки са готови и за без пари да работят за родината си московия . :)))))
  • 22 чудно

    3 0 Отговор
    Те мигрантите вършат ли някъде белата работа та ДВ се очудва за черната?
  • 23 Фарс

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Ти си пречупен в кръста...
  • 24 Специална Военна Опсерация

    6 2 Отговор
    Z-пропагандистите влизат в неравен бой с руските икономисти!
    Хем да им е чисто и евтино, хем да няма чуждоземци - непосилна задача за руснаците!
  • 25 Tётя Myтpoфaнoвa

    8 7 Отговор
    Другари русофили 🤡!
    Не мога да разбера, защо все още се мъчите в тази европейска България.
    Путин ви покани в Русия! Издаде множество укази за да облекчи приемането ви в родината на сърцето и душата ви.
    Обещава ви високи заплати, ниски цени, качествено образование и достъпна медицина.
    Лесно и бързо получаване на гражданство. Защита от джендъри и всякакви западни сатанински течения..
    Какво чакате още? Насладете се на руския мир.
    Или може би не сте искрени в любовта си и признателността си към майка Росия.
    Очаквам не само коментари, а с реални действия да засвидетелствате признателността и обичта си към Русия .
    Стига вече с вашето лицемерно поведение.
    Ако не вие, поне децата и внуците си пратете, защото както вие самите твърдите Русия ви е е "освободила" и имате кръвен дан да плащате.

    Веднага изпращам необходимите документи и запазвам час в руското посолство.
  • 26 Хахаха

    6 6 Отговор
    Ще припадна от смях! Защото в Германия например, черната работа се върши от арийци. А в Испания, в Норвегия- да не говорим за САЩ?
    Работила съм в Русия- там няма нашествие на гастербайтери! Имат си достатъчно работна ръка!
  • 27 Българин

    4 9 Отговор
    България като една демократична и европейска държава е ДЛЪЖНА да изпрати войски в Украйна редом с френските ни съюзници и другари! Аз съм убеден, че 80% от народа ще подкрепят това!

    Коментиран от #41

  • 28 В щатите

    1 1 Отговор
    само черните работят хахаах
  • 29 ЕВРОНЮЗ

    2 4 Отговор
    😂 😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, прословутото благоденствие на пропадналия триполов запад се крепеше допреди две години единствено от плячкосването природните ресурси на останалия свят, добрата реклама че при вас всичко е цветя и рози, след което наивниците хукваха да си търсят късмета а вие им изпивахте кръвчицата... Ами сега като ви биха шута африканците.. Давай ще плюем Русия.

    Коментиран от #52

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 🍋🍊🇧🇬

    5 0 Отговор
    Не само Русия не може, ЕС не може, Съединените Щати не могат, няма Империя в Света която може без евтин труд!
    Седна разлика Русия и ЕС са съвремени sweat shops, робовладелчески Империи в истинският смисъл на думата.

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Джон":

    За какво са им на мужиките мигранти които да вържат черна работа като те самите са крепостни роби !??
  • 34 🍋🍊🇧🇬

    5 3 Отговор
    Само погледнете какво Ви плащат в ЕС, да не говорим в територията, жална Ви майка дето Ви е отгледала да работите бъдева на Колективният Запад в ЕС.

    Да не говорим за Рассия?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ...

    6 0 Отговор
    те в Европа са само ракетни инженери налЕ? Като си помислиш че има дъно, евро-комсомолчето от дойче зеле винаги е насреща :))))
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Атина Палада

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Сводник":

    Аз работя точно това но вземам 100€

    Коментиран от #40

  • 39 Айде бе

    6 1 Отговор
    А тя пък щото Германия може ? Абе дойче зеле ходете си бройте вашите мигранти в Германия !
  • 40 ти си крадец на никове

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Атина Палада":

    Ти работиш като мъжка к ...а. Човек без достойнство плюе по непозната жена. Явно Атина ви е направила луди калинки и имате комплекси от знанията на тази жена. Пфу, бок....к
  • 41 нито един

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Нито един българин няма да покрепи това
  • 42 АМИ ЧИ

    2 2 Отговор
    ЗЕМЕТЕ ГИ У ЕС
    ЗНАЧИ ЗА ТАЛИБАНИ МОЖЕ А ЗА КИРГИЗЦИ МЕ МОЖЕ
    ЩО БЕ
    АМА ТЕ СЕ ЗАПИСВАТ В АРМИЯТА И ЩЕ ДОЙДАТ БЕЗ ПОКАНА
  • 43 Китайците са много

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    коварни и хич не бързат. В момента Путин им хариза 1,5млн. кв.км. от Сибир(колкото 14 Българии) и се говори, че имало вече 20мил.китайци там които претопяват 8мил.руско население зад Урал. За китаеца е престижно да има жена рускиня, а те пък ги харесват защото са работливи и не пият. Руснаците също харесват китайките защото са добри съпруги, не пият, гледат си децата и не са своенравни като рускините. Китай и САЩ ще се сдобрят за сметка на кремлинското джудже. Китай заграби Сибир и сега ще точи суровини през Транссибирската магистрала до Хайшенвен (бивш Владивосток), оттам на корабите за големите крайморски мегаполиси и стоките на корабите по целия свят. Китайците ще разработят Сибир както руснаците не можаха - много са, трудолюбиви са и не пият, а и ще имат достатъчно роби за по-грубата работа - по-яки от тях, издържливи на студ, пиещи водка.
  • 44 Сиромах

    2 2 Отговор
    Е то не може всички да са като нашите в Англия, Германия, Щатите, Испания, Италия да ходят само на екскурзия и по музеите!Ама нали трябва да плюем по Русия!
  • 45 Отреазвяващ

    1 0 Отговор
    То пък Европа може без емигранти.
  • 46 Отреазвяващ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Европа":

    То пък Европа може без емигранти.
  • 47 Отреазвяващ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Европа":

    Защо не дойдеш в Европа да видиш как се интегрират.Ще си промениш мнението с 1000 Об/с.
  • 48 007

    0 1 Отговор
    Русия прехвърляла на гърба на таджиките атентата, а виновна била ИД? Че то целият свят знае вече, че всичко е организирано от ЮК и ФАЩ, чрез украински посредници.
  • 49 Само да ги

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    предупредят, да внимават в Коиловци.
  • 50 ГОШО

    0 1 Отговор
    Е нали никой не иска в Русия ,какви са сега тези емигранти
  • 51 нормален

    1 0 Отговор
    Нашите копейковци са готови да ги заменят . Само им дайте знак. Багажа им е събран и чакат в готовност, че даже и самолетни билети са си взели.
  • 52 Много си

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "ЕВРОНЮЗ":

    Гламавввввв
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания