Last news in Fakti

14 Май, 2024 13:05 1 097 10

Катарските посредници: Преговорите за мир в Газа са в пълна безизходица

  • катар-
  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • мохамед бин абдулрахман ал тани-
  • бенямин нетаняху

По думи на шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани основното разногласие между двете страни е относно освобождаването на заложниците и прекратяването на войната

Катарските посредници: Преговорите за мир в Газа са в пълна безизходица - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица поради операциите на Израел в Рафах. Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, цитиран от "Ройтерс".

Израелските операции в Рафах, които започнаха този месец, затвориха главен пропускателен пункт за помощ от границата с Египет, което според хуманитарни организации е влошило и без това тежката ситуация.

"Особено през последните няколко седмици видяхме известно набиране на инерция, но за съжаление нещата не тръгнаха в правилната посока и в момента сме почти в безизходица. Разбира се, случилото се с Рафах ни върна назад, " посочи шейх Мохамед на икономически форум в Доха.

Шейх Мохамед, чиято страна посредничи усилено между палестинската групировка "Хамас" и Израел по време на седеммесечния конфликт, увери, че Катар ще продължи да работи за разрешаване на ситуацията.

"Заявяваме много ясно за всички: дейността ни е ограничена до нашето посредничество. Това е, което ще направим, това, е, което ще продължим да правим", посочи той.

По думи на шейх Мохамед основното разногласие между двете страни е относно освобождаването на заложниците и прекратяването на войната.

Над 34 000 палестинци загинаха при нападението на Израел срещу ивицата Газа. Войната започна, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" нападнаха Израел, убиха 1200 души и отвлякоха други 252, от които за 133 се смята, че остават в плен в Газа.

"Едната страна иска да сложи край на войната и след това да преговаря за заложниците, а другата страна иска заложниците и продължаване на войната. Докато няма общо между тези две неща, няма да се постигне резултат", обобщи шейх Мохамед.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Педофилска сила

    3 3 Отговор
    Що Педофилът не ходи да ги защитава нали той ги накара да нападнат Израел
  • 2 ...

    7 5 Отговор
    Първо заложниците. С терористи не се преговаря. Докато има заложници те са терористи. Само терористи държат заложници.
  • 3 Какво

    5 4 Отговор
    Друго очаквахте. Нетаняху да престане да бомбардира палестинците ли. Този е фанатик и няма да се спре даже и Господ да му каже.
  • 4 111234567

    1 1 Отговор
    Войната ще продължава на фона за мир 153 към (30+10) против.
  • 5 Анонимен

    6 2 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 6 ШмъркАн

    1 5 Отговор
    Израел е незаконна държава построена на чужда територия и не заслужава да съществува. По колективната логика на запада, ние тука преди Освобождението всички сме били терористи. Айде моля ви се стига с глупостите.

    Коментиран от #7

  • 7 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ШмъркАн":

    По твоята логика и ние сме незаконна държава построена върхъ римски земи...
  • 8 Макс

    5 0 Отговор
    Не искат да разберат , че Израел няма да остави нещата наполовина .Сбъркаха много , нападайки точно Израел . Този народ е борбен повече от всеки друг .ООН продължава да покрепя терористи от Хизбула и Хамас , а народа на Израел е изоставен .

    Коментиран от #9

  • 9 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Макс":

    Абсолютно си прав. Срам.
  • 10 Командир на бригада

    1 0 Отговор
    Напълно безполезни преговори се водят и не е това е пътят по разрешване на проблема. ХАМАС не иска да се вслуша в гласът на разума. Със плененине на 7-ми октомври 2023г., 253 израелски заложници, терористите от ХАМАС правят опити да изнудват международната общественост. Затова няма друго решение, лътят е само един. 1. Генералният щаб на израелската армия да разработи ПЛАН по формирането на бойни парашутно - разузнавателни ликвидационни групи. При достатъчна и надежна информация на разузнаването, се провежда операция по неутрализирането на джихадистите от ООП Джихад Ал Акса, Джихад ИДИЛ, Хизбола, Хамас и други. Успоредно с провежданата операция се пленяват семействата на ръководителите на тези терористични групировки. Същите незабавно следва да бъдат включени в преговорният процес с ХАМАС по размяна на съответното число заложници. Другото е приказки.