Last news in Fakti

20 Май, 2024 04:39 947 0

Пхенян засилва способностите си за ядрено сдържане след американски тест

  • северна корея-
  • сащ-
  • сигурност

Не се уточнява за какви мерки става въпрос

Пхенян засилва способностите си за ядрено сдържане след американски тест - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея обяви днес, че ще предприеме необходимите мерки за засилване на способностите си за ядрено сдържане в отговор на субкритичен ядрен тест, проведен от САЩ, съобщи севернокорейската агенция КЦНА, цитирана от Ройтерс и БТА.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че Националната служба за ядрена безопасност е извършила субкритичен тест на полигона в щата Невада, за да събере данни за надеждността и ефективността на ядрените бойни глави.

„За да се справим със стратегическата нестабилност на региона и останалата част на света, предизвикани от едностранното действие на САЩ, (ние) сме принудени да преосмислим мерките, необходими за подобряване на цялостната си позиция за ядрено сдържане в рамките на собственото си суверенно право и възможните варианти“, се казва в съобщението на КЦНА.

Агенцията не уточнява за какви мерки става въпрос.

Субкритичните ядрени тестове не включват ядрен взрив и не предизвикват верижна реакция. САЩ са страна по договора за забрана на ядрените тестове и прекратиха тестовете с ядрени взривове през 1992 г.

Северна Корея е извършила шест подземни ядрени теста и се смята, че е готова за седми, въпреки че според южнокорейски представители няма признаци за подготовка на тест в непосредствено бъдеще.

Срещу Северна Корея има в сила санкции от Съвета за сигурност на ООН заради ядрените ѝ тестове и заради разработването на балистични ракети, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: