Last news in Fakti

21 Май, 2014 16:23 787 2

Орешарски гледа към задълбочаване на сътрудничеството между Палестина и България

  • орешарски-
  • палестина-
  • българия-
  • рами хамдалла-
  • пламен орешарски-
  • посещение-
  • махмуд аббас

Пламен Орешарски: Трябва да направим българо-палестинска Смесена комисия за икономическо сътрудничество и да развиваме партньорството в селското стопанство

България има приятели в целия регион, практически с всички страни. Държим да развиваме отношенията си с всички, в това число и с Палестина.” Това заяви министър-председателят на България Пламен Орешарски след срещата си с палестинския премиер Рами Хамдалла.

“Винаги сме гледали – и в исторически план, и сега – с голяма симпатия на усилията на палестинския народ да изгради своя държава. Ще продължим да подкрепяме тези усилия с всички възможности, които имаме като държава – чрез изразяване на позиции на многостранни форуми и чрез развитие на двустранното сътрудничество”, допълни Орешарски.

Орешарски отбеляза възможността да се види с Хамдалла и двамата да обсъдят въпроси както в регионален, така и в двустранен аспект развитието на взаимоотношенията между нашите страни и народи. Според българския премиер има потенциал за сътрудничества в области като земеделие, култура, търговия, индустрия, обучение на студенти. „Много бихме се радвали да направим усилие контактите между хората да продължат, за да се развива приятелството между българския и палестинския народ“, отбеляза министър-председателят.

„За мен беше особено полезно да чуя оценките ви за процеса на преговори с Израел и затрудненията, които срещате на този етап. Една тема, която има много дълга история и много открити проблеми в настоящия етап и по която едва ли има човек, който да дава универсални рецепти. Може би единствената универсална рецепта, която си позволих да дам като съвет, е да продължите разговорите така, че двете страни да стигнат до приемливо и за двете страни решение и да се установи траен мир, което, вярвам, е крайната цел“, каза премиерът Орешарски. Той подчерта, че в политически план България е подкрепяла, подкрепя и ще подкрепя всички усилия на палестинските власти, насочени към установяване на мир и сигурност в региона. Той добави, че България се придържа към помощи чрез ЕС. Премиерът благодари за гостоприемството и добави: „Искам да Ви уверя, че винаги може да разчитате на нашата подкрепа“.

„Високо ценим отношенията между палестинското и българското правителство и между палестинския и българския народ”, отбеляза министър-председателят Рами Хамдалла. Той акцентира върху темите от срещата с премиера Орешарски – възможностите за сътрудничество в бъдеще, особено в сферите на земеделието, културата, образованието и обменът в тези области. „Надяваме се на активиране на процеса за изграждане на междуправителствена комисия, налице са редица сфери, в които можем да сътрудничим. Разчитаме на бъдещи посещения и обмяна на срещи на министерско равнище и на експерти“, каза премиерът Хамдалла.

„Имаме приятелски отношения с Израел и Палестина и сме между най-заинтересованите да има разбирателство между двете страни, каза Орешарски. По думите му, най-важно е да се възстановят преговорите. „По-добре трудни преговори, отколкото никакви. Никой не си прави илюзията, че решенията са бързи и лесни“, каза премиерът. Той отбеляза, че от разговорите през последните дни в Израел и Палестина остава с впечатление, че и двете страни се стремят към мирно решение. „Всички трябва да бъдем внимателни и толерантни и да търсим това, което ни сближава, а не това, което ни раздалечава. Може да разчитате на нашата подкрепа за всички начинания, които водят до разбирателство, мир и сътрудничество“, каза Орешарски. Президентът Аббас подчерта, че са готови още от утре за възстановят преговорите с израелската страна.

Премиерът Орешарски акцентира върху задълбочаването на сътрудничеството между Палестина и България. „Трябва да направим Смесена комисия за икономическо сътрудничество и да развиваме сътрудничеството в селското стопанство“, подчерта Орешарски.

„Българският и палестинският народ имат дълга история на своите приятелски отношения. Вашето посещение има за цел да заздрави и доразвие тези отношения“, изтъкна президентът Махмуд Аббас. Той акцентира върху думите на премиера Орешарски, че България има приятелски отношения както с Израел, така и с Палестина. „Това означава, че вашата дума се чува и тук, и там“, подчерта президентът Аббас.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    0 0 Отговор
    Кат не го искат никъде в Европа тръгна към Виетнам и Палестина егати и некадърника
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    О, свещена простота...