Last news in Fakti

9 Юни, 2014 13:56 896 2

Хашим Тачи обяви изборната си победа в Косово

  • косово-
  • хашим тачи-
  • победа-
  • избори
Хашим Тачи обяви изборната си победа в Косово - 1
Снимки: AP/БТА

Хашим Тачи обяви изборната си победа на парламентарните избори в Косово, предаде кореспондентът на БНР от Прищина.

Според близо 50 процента от обработените резултати от ЦИК, Демократическата партия на Хашим Тачи печели 31 процента, следвана от най-старата косовска албанска партия, намираща се в опозиция - Демократичен съюз на Иса Мустафа.

На трето място е движението "Самоопределение", което извървя пътя от радикално младежко формирование, имащо все по-умерена политика. То взема почти 13 процента.

Партията на бившия командир на паравоенните косовски албански части АОК Рамуш Харадинай, който бе и премиер за кратко през 2004-та година, получава 11 процента, а формацията на най-богатия албанец, Баджет Пацоли, не успя да прескочи 5-процентната бариера, за да влезе в косовския парламент.

Гласуването на 53 000 сърби на предсрочните парламентарни избори в Косово говори за това, че те са чули призива на правителството в Белград, заяви председателят на комисията за косово в парламента на Сърбия Милован Дрецун, цитиран от сръбските медии. Според Дрецун правителството има пълен капацитет да продължи процеса за нормализиране на отношенията с Прищина и да защитава интересите на косовските сърби. Сърбия  Прищина да разпредели мандатите на сърбите без дискриминационен подход и опити да се намали резултатът от изборите.

Въпреки призивите на правителството на Сърбия да гласуват масово, сърбите от Северно Косово не оправдаха очакванията. В сравнение с 2013 г. избирателната активност в сръбските населени места е била по-малка, отбелязват наблюдателите.

Сега Хашим Тачи ще трябва да прояви гъвкавост, след като по време на кампанията повечето политически формации казаха, че няма да правят с него договорки за общ кабинет. А коалиционни партньори ще са му необходими.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    "Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие на 16декември 2010 година в Париж доклада на Дик Марти, в който косовският премиер Хашим Тачи е посочен като водач на група, занимавала се с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие в края на 90-те години."..., това трябва да е демокрация по амеликански.
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    ...амеРикански...