Last news in Fakti

16 Юни, 2014 17:03 905 0

Близо 50 жертви при терористична атака в Кения

  • аш шабаб-
  • кения-
  • жертви-
  • ислямисти-
  • терористи

Предполага се, че убийците са ислямисти на Аш Шабаб, дошли от Сомалия

Близо 50 жертви при терористична атака в Кения - 1
Снимка: АП/БТА

Въоръжени бойци ислямисти нападнаха град Мпекетони на югоизточното крайбрежие на Кения и разстреляха 48 души, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на информация от местното поделение на Международния комитет на Червения кръст. Терористите пристигнали с два автобуса и открили огън по минувачите и кафенетата, където се били събрали много хора, за да гледат мачовете от Световното първенство по футбол.

Екстремистите, които били петдесетина, подпалили три хотела, унищожили бензиностанция и нападнали полицейски участък, откъдето, според някои данни, били отблъснати. Няколко сгради, включително офиси на правителствени учреждения, ресторанти и банки са напълно разрушени.

Предполага се, че терористите са дошли от съседна Сомалия и зад атаката стои радикалната ислямистка групировка „Аш Шабаб“. Според очевидци, те разстрелвали хората с викове „Алах Акбар“.

Засега не е ясно дали сред жертвите има чуждестранни туристи. Град Мпекетони се намира на около 30 км югозападно от остров Ламу, който е популярна туристическа дестинация. Древните останки на острова са в списъка на ЮНЕСКО от обекти на световното архитектурно наследство.

Терористичните атентати в Кения зачестиха след като в края на 2011 г. кенийски войски навлязоха в Сомалия, за да воюват с членовете на групировката „Аш Шабаб", свързана с международната терористична мрежа „Ал Кайда“.

Най-големият атентат бе през септември 2013 г., когато ислямисти нападнаха търговски център в столицата на Кения Найроби и избиха 67 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА