Last news in Fakti

20 Юни, 2014 11:51 1 125 3

Обама: Американците няма да се върнат да воюват в Ирак

  • ирак-
  • сащ-
  • войски-
  • „ислямска държава в ирак и леванта“-
  • барак обама

САЩ ще помогнат на Багдад с 300 военни консултанти и техника

Обама: Американците няма да се върнат да воюват в Ирак - 1
Снимка: АП/БТА

След призива на Ирак към американските власти да помогнат в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ президентът на САЩ Барак Обама излезе със специално изявление, в което подчертава, че страната му ще помогне, но няма да връща обратно в Ирак американските войски, а ще изпрати 300 допълнителни военни консултанти, съобщи Си Ен Ен. Американският държавен глава също така заяви, че по ислямистите могат да бъдат нанесени точкови удари. По думите му, САЩ са готови да предоставят и допълнително оборудване на иранската армия, но американците няма да се върнат да воюват в Ирак.

Обама също така каза, че американското военно командване е готово да започне „целенасочени военни действия в Ирак“, предаде „Ройтерс“, но докато още действат по дипломатически път, държавният секретар Джон Кери ще проведе редица консултации с иракските лидери.

По-рано бе съобщено, че изтребители F-18 от американския авионосец George H.W. Bush, който се намира в Персийския залив, са започнали да патрулират с разузнавателна цел над територията на Ирак.

Прекратяването на гражданската война в Ирак е в интересите на националната сигурност на САЩ и за глобалната стабилност на енергийния пазар, изтъкна още президентът Обама, според когото „Ирак не е безопасно убежище за терористите“. По-рано представител на неговата администрация беше заявил, че Обама възнамерява да отправи там около 100 военнослужещи от специализирани американски части, т.нар. „зелени барети“.

Причините, поради които САЩ не възнамеряват да въвеждат войски, може да са политически. Според „Индипендънт“, премиерът на Ирак Нури ал Малики трябва да подаде оставка, за да могат САЩ да осъществят военна намеса с цел да спрат настъплението на сунитските екстремисти. Сунитската общност смята Малики за главен инициатор на гнета срещу нея и американците вероятно са на мнение, че докато той не престане да бъде лидер на държавата, националното примирие между сунити и шиити е невъзможно, коментира изданието.

Републиканците в Конгреса на САЩ смятат, че външнополитическият курс на Барка Обама е довел до значителен ръст на тероризма в Близкия Изток и Северна Африка. Говорителят на Палатата на представителите Джон Бейнър заяви на пресконференция, че той е нараснал в геометрична прогресия. "Белият дом в продължение на месеци знаеше за ситуацията в Ирак. И не само в Ирак, а и в Либия, в Египет, в Сирия...“, подчерта той.

Тази сутрин ислямистите обстреляха с миномети и гранатомети нефтопреработвателния завод в град Байджи на 210 км северно от Багдад. Според иракските власти, правителствените войски са успели да отблъснат терористите от някои райони на град Мосул и да освободят град Тикрит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Христов

    8 0 Отговор
    "Белият дом в продължение на месеци знаеше за ситуацията в Ирак. И не само в Ирак, а и в Либия, в Египет, в Сирия...“
    Апропо, кой "разбута" целия Близък Изток и осъществи агресия срещу гореизброените суверенни държави? ..... А сега се чуди от разрастването на тероризма там в геометрична прогресия...
  • 2 Вежливые люди

    6 0 Отговор
    "САЩ ще помогнат на Багдад с 300 консултанти...." - СШП отправили в Багдад 300 солдат, что бы защить свое посолство, а не что бы помочь Ираку.
  • 3 ярослав станчев

    2 0 Отговор
    Е що така бе баце Барак? Нали уж победихте,уж донесохте и там "демокрацията,свободата и ценностите" на велика Америка,а сега не щете да помогнете на браточките.Нещо нефта ли им свърши или много опасно стана да се ходи там,не моем да резберем.
    Ритнахте кошера в целия арабски свят,сега го ритате и в Украина,а не искате пчелите да ви жилят,е как да стане тая работа?