Last news in Fakti

12 Март, 2020 12:37 1 888 2

Акциите на европейските авиокомпании се сринаха след забраната на Тръмп

  • авиокомпании-
  • коронавирус-
  • тръмп

Акциите на европейските авиокомпании се сринаха с 20%, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще ограничи влизането на пристигащи от Европа на своя територия за 30 дни, за да се опита да овладее разпространението на коронавируса. Това съобщи Reuters.

Изненадващият ход е поредния удар за сектора, който вече е достатъчно силно засегнат от по-ранните ограничения за пътуване по света, борейки се с намаляващия обем на пътници поради разпространението на вируса, сега обявено за пандемия.

Анализаторът на Credit Suisse Нийл Глин заяви, че трансатлантическият маршрут е "основния двигател на печалбата" за европейските авиокомпании.

"20% до 30% от приходите им идват от тези полети", каза той, подчертавайки щетите, които ще бъдат нанесени на авиолиниите през следващите седмици, а потенциално и през лятото.

Акциите на Air France KLM, които загубиха близо 60% от стойността си, след като коронавирусната епидемията достигна Европа, спаднаха с още 15% до ниските си нива от август 2012-а.

Германската Lufthansa, British Airways и IAG пък отбелязаха спад от 9.5%. Norwegian Air Shuttle, който също извършва трансатлантически полети, загуби една пета от стойността си.

Секторът на авиокомпаниите е най-силно засегнат от избухването на коронавируса, тъй като намаляващото търсене на билети и пълната карантина в Италия принуждават превозвачите да отменят маршрути и да съкращават разходите си, за да се опитат да преживеят нарастващата криза.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    4 2 Отговор
    60% air france?
    Че това не е ли фалит ?
  • 2 мда

    4 0 Отговор
    да затворят европа за хамстерите :-) да видим техните акции докъде ще стигнат