Last news in Fakti

17 Март, 2020 15:05 1 889 23

Манол Глишев: Има и по-лоши неща от човешката злонамереност

  • коронавирус-
  • коментар-
  • манол глишев

Дяволът никога няма да бъде толкова зловещо изобретателен, колкото страшна е човешката морална и интелектуална слабост

Манол Глишев: Има и по-лоши неща от човешката злонамереност - 1
Снимка: Манол Глишев

Коментар на Манол Глишев - писател и общественик

Вървят слухове и панически текстове, че коронавирусът бил резултат от злонамерено човешко действие. Руските тролове и глупаците, които им вярват, дуднат, че това била американска бактериологическа (а трябваше да е вирусна) диверсия. Американофилски настроените изтрещели сини бабички (които не са по-умни от червените си колежки), пищят, че това била руска атака срещу свободния свят. Разни идеологически несигурни елементи жужат, че китайците са изтървали експеримент в язовира и оттам е тръгнало всичко.

Това са еднакви глупости. Щом звучи сензационно, значи е простотия.

Всъщност става дума за много стар, по същество митологичен наратив: че юдеите, сарацините или еретиците са докарали чумата и проказата сред добрите християни от чиста злоба. Че заразяват кладенци с мърша и плюят в брашното. Включително че правят магии и призовават Дявола срещу посевите и новородените. Има една версия отпреди сто години, според която някакъв отчаян сифилистик намразил човешкия род и обикалял софийските ресторанти, за да облизва клечките за зъби и така да зарази всички. Днес този наратив е приел нови, уж по-наукообразни форми, но на практика си е същият стар страх, че злите чужденци нарочно разнасят болести, защото са пратеници на нечиста сила. Би трябвало отдавна да сме надживели подобни суеверия... но мнозина не са. В мътна вода, разбира се, добре се лови наивна риба.

Има и по-лоши неща от човешката злонамереност, имайте го предвид. Най-лошото е човешката глупост. Китай не изтърва някакъв опасен експеримент; просто азиатщината, бюрокрацията, партокрацията и културата на снишаване при новини за криза доведоха до изтърваване на болест, тръгнала от тривиален човешки опит да се ядат животни, преносители на зараза, която иначе можеше и да не ни достигне. Изводите не са никак ласкателни, а последиците вече са фатални за мнозина и опасни за още повече хора. Но поне не става дума за някакъв сатанински заговор. На конспираторите им е бедно въображението колко рискова е простотията на обикновения гражданин, плюс престъпното нехайство и некадърността на овластената свиня. Дяволът никога няма да бъде толкова зловещо изобретателен, колкото страшна е човешката морална и интелектуална слабост. Друг е въпросът, че злонамерените хора умеят да ползват всяка криза за всяване на допълнителен страх и дезориентация. Срещу това помага скептицизмът.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    24 5 Отговор
    Манол глистлев вечни студент седесарче бивше сега не се знае вече какъв е гербераст или седесар страда от параноя преследват го комунистите и комунистите са в дънто всичко!!!
  • 2 Пешо

    8 24 Отговор
    За пръв път от години Манол да напише нещо разумно и балансирано

    Коментиран от #3

  • 3 Психиятъра

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Може би е почнал да си пие таблетките редовно
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    13 1 Отговор
    Че то ако сте чели история човешката добронамереност е избила повече хора. Тя нали всяка война в историята за добра и честна кауза е обявявана? Никой пълководец или крал не е казал в началото на война "Аз съм зъл".
  • 5 Пресаташето на коронавируса

    3 18 Отговор
    Парад за 9 май на червения площад в Москва ще има на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието....

    Коментиран от #6, #7, #9, #22

  • 6 Психиятъра

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пресаташето на коронавируса":

    Ти ли си бе Глистшев? Май пропусна дозата таблетки на обяд!!! Споделяй си иначе сородидните блянове публично.
  • 7 ии бреее

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пресаташето на коронавируса":

    парад ще има със сигурност
  • 8 goni

    7 5 Отговор
    Освен китайците и доста други народи имат странни хранителни навици. Само че в Китай реагираха бързо и точно, а на други места?! В САЩ сигурни ли са че знаят какво точно яде населението им?! Ако, изобщо знаят от какви се състой то!
  • 9 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пресаташето на коронавируса":

    Колко умен трябва да си за да пишеш глупости!Червените идват - скачай от балкона!
  • 10 Тошко

    9 3 Отговор
    По-лоша комбинация да си лош и тъп като Манол ГлишеФ няма. Няма и да има скоро. Защото от завист и злоба те се самопобъркват и загиват.
  • 11 Манолееее

    7 1 Отговор
    Я вземи попрочети малко за коронавируса и после се хвани да пишеш глупостите си. И понеже Манол е писател, а не читател, ще му кажа аз какво съм прочел. А то е, че вирусите, които се намират в животните, са безопасни за човека до момента, когато хоата не вземат да ги модифицирт за някакви си свои нужди. https://www.nature.com/news/engineered-bat-virus-stirs-debate-over-risky-research-1.18787?WT.mc_id=TWT_NatureNews&fbclid=IwAR0OHqbDXrULUNIQPsxfjLpEx86eIrA-_uvymQuBPdQlUtJ2KB9-KF7-g_M
    Ето ти линк, чети.
  • 12 читател

    8 0 Отговор
    Авторе ,авторе ! Кой ти диплома даде ? Ясно е , че в българия трибуна се дава само на празноглавци . Тоя вестник отдавна ми е паднал в очите . И между другото продължава да блокира ИП адреси на читатели с което нарушават европейския закон
  • 13 rusnak

    7 1 Отговор
    По голям кретен и некадърник от това нещо има ли???
  • 14 Авторът изразява

    1 0 Отговор
    лично мнение, с което може и да не се съгласим. Прав е в едно- трябва да си направим изводи. Примерно защо не ни топли ръстът на БВП, ниския външен дълг, здравнат реформа, ЕС и т.н. особено сега.
  • 15 иво пенчев уолтопията

    1 3 Отговор
    Миcля, чe прaвилният хoд зa нac e дa нe ce нaдявaмe нa унищoжaвaнe нa вируca, a дa плaнирaмe плaвнo рaзбoлявaнe нa вcички oт нeгo.Плaвнo. Тaкa чe в никoй мoмeнт здрaвнaтa ни cиcтeмa дa нe бъдe прeтoвaрeнa и хoрaтa, кoитo бихa мoгли дa oцeлeят, дa нe умрaт зaрaди кoлaпc нa cиcтeмaтa. Cлeд първoнaчaлният шoк oт трaгeдиятa в тeзи държaви щe пocлeдвa рязък eнтуcиaзъм и пoдeм.Дoпълнитeлeн плюc зa държaвитe cъc cлaбa здрaвнa cиcтeмa щe бъдe фaктa, чe cтaритe хoрa щe ca нaмaлeли знaчитeлнo и тoвa щe oблeкчи пeнcиoнитe им cиcтeми, a кaктo и живoтa нa млaдитe хoрa, кoитo ca oтдeляли гoлямa чacт oт дoхoдитe cи зa възрacтнитe cи рoдитeли.
  • 16 боикоминет

    2 2 Отговор
    Ха-ха-ха,а бе този манол глистев е бил много тъпо парче и очевидно в на хранилката на сорос,заслужи си 29те сребърника
  • 17 мани бегай

    1 0 Отговор
    Тоя..същия като ...как му беше името...Калин Терзийски! Търси вдъхновение в бутилката.
  • 18 Кире

    1 0 Отговор
    Звучи достоверно,но дали е истина,а знаете ли точно колко е черен дяволът?
  • 19 тоя с катъра

    1 0 Отговор
    ГЛИСТЕВ, ПАК СИ ПРОПУСНАЛ ХАПЧЕТАТА....
    Иначе този вирус който удря избирателно възрастови групи и ДЪРЖАВИ едва ли е случайно....
  • 20 между другото

    0 0 Отговор
    Чета за пръв път негова статия и не виждам нищо лошо и глупаво в нея.В сичко си е обяснено логично и достоверно .Само трябва да ти светне фенерчето че не трябва да се поддаваш на провокации от заблудени и невежи или може би злобни хора.

    Коментиран от #21

  • 21 Човече

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "между другото":

    Китaй нe изтървa някaкъв oпaceн eкcпeримeнт; прocтo aзиaтщинaтa, бюрoкрaциятa, пaртoкрaциятa и културaтa нa cнишaвaнe при нoвини зa кризa дoвeдoхa дo изтървaвaнe нa бoлecт, тръгнaлa oт тривиaлeн чoвeшки oпит дa ce ядaт живoтни, прeнocитeли нa зaрaзa, кoятo инaчe мoжeшe и дa нe ни дocтигнe.
    А това не е ли глупост?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 30 години ни внушават

    1 0 Отговор
    че няма нужда от доносници и агенти, а сега имат проблеми с достоверността на източниците на информация ... ти да видиш