Last news in Fakti

17 Март, 2020 17:41 4 972 13

Ананиев със заповед за лицата под задължителна 14-дневна карантина

  • коронавирус

Български граждани без общопрактикуващ лекар се проследяват за 14-дневен период от съответната регионална здравна инспекция, на чиято територия са карантинирани

Ананиев със заповед за лицата под задължителна 14-дневна карантина - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването издаде заповед за лицата, които подлежат на задължителна 14-дневна карантина и за реда за осъществяване на контрол върху карантината. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание на органите на граничния здравен контрол, с изключение на шофьорите на тежкотоварните автомобили.

Водачите, които разтоварват стоки и товари и предвиждат отпътуване в следващите дни (независимо от причината за престой), за периода на престой на територията на България, водачите се поставят под карантина, като изпълнението на мярката се контролира по посочения в тази заповед ред с оказване на пълно съдействие от превозвача.

За водачите на тежкотоварни автомобили, които не са български граждани, но са граждани на някоя от държавите по т. 1 и/или влизат на територията на страната от държава по т. 1, се прилага следната мярка – влизат на територията на България, разтоварват превозваните стоки и товари и незабавно напускат територията на страната, като времето на преминаване през територията на страната не може да надвишава 24 часа.

Общопрактикуващите лекари осъществяват медицинско наблюдение за 14-дневен период на поставените под карантина лица от техните пациентски листи.

Български граждани без общопрактикуващ лекар се проследяват за 14-дневен период от съответната регионална здравна инспекция, на чиято територия са карантинирани.

Чужденците се проследяват за 14-дневен период от лечебното заведение, с което съответното място за настаняване има сключен договор за оказване на медицинска
помощ.

Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, се поставят с предписание на регионалните здравни инспекции под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 14-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице.

Всички тези лица поставени под карантина са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок.

Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.

При поява на симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, лицата са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая.

Незабавно след издаване на предписанието регионалните здравни инспекции предават на съответната друга регионална здравна инспекция данни за карантинираните лица, които ще пребивават на нейна територия.

Незабавно след издаване на предписанието регионалните здравни инспекции предоставят информация по електронна поща или по телефон на общопрактикуващите лекари, за карантинирани лица от тяхната пациентска листа с цел провеждане на активно наблюдение и издаване на болничен лист при необходимост, и съответно на собственика, управителя или упълномощени от тях лица, които стопанисват мястото за настаняване, в което карантинираното лице ще пребивава.

Незабавно след издаване на предписанието по т. 1 или по т. 5 регионалните здравни инспекции информират кметовете на общините в съответната област, както и директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи за карантинирани лица в домашни условия на територията на съответната област с цел осъществяване на контрол по изпълнението на разпоредените мерки.

Регионалните здравни инспекции поддържат актуален списък на всички карантинирани лица на територията на съответната област с начална и крайна дата на карантината.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    13 0 Отговор
    Както е тръгнала тази "карантина", май скоро ще ни изготвят легални концентрационни лагери с всички екстри като газови камери и зали за експерименти.
  • 3 CoviD 20

    5 0 Отговор
    ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ!
  • 4 Усмивката

    4 0 Отговор
    и защо трябваше да мине толкоз време. Тия мерки бих ги предложил и аз още преди 15 дена. Не се изисква ресурс, но не много акъл.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 тия са пълен отпадък

    10 1 Отговор
    Г-н Жаба може ли подробно , в детайли да ми обясни какво точно означава поставяне на лице под карантина за 14 дни , нареждаш му , заключваш се в къщи и хвърляш ключа през прозореца , не ядеш , пиеш вода ако случайно има на чешмата , не е много за пиене , защото там пък други едни , ама това е положението , пари нямаш , сметките чукат на вратата , но чакаш да мине карантината и да дойде ЧСИ-то. Това е положението.
  • 9 Сава Радев

    5 0 Отговор
    По стихийните лутания личи, че нямат план за действие при форсмажорни ситуаций. Бойко хвърля пари тук и там но не правят сметка, че данъци от туризъм, превозвачи и друг бизнес няма да получи. Явно се разчита на обещаните от ЕС.
  • 10 Алфа вълкът

    5 1 Отговор
    Прав е Гешев. Правителството не се справи с пандемията. Щаба се оказа неподготвен и само отчита заразени, болни и умрели. Трябва да се обяви военно положение и управлението на държавата да поеме президентът Румен Радев.
  • 11 Дебееее

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇷🇺🇹🇷🇧🇬🇷🇺🇹🇷🇧🇬":

    Смени дозировката на лечението. Премери си температурата и се обади на джипито. От щаба ще дойдат едни яки момчета в бели престилки и маски. Същински ангели. Те ще те отведат. Аман от олигофренясали неграмотни гербаци.
  • 12 Реалност

    1 0 Отговор
    Стоя си вкъщи, а откъде да знам дали няма някой под карантина в моята кооперация. Трябва публичност - стикери на входа.
  • 13 nema takava darjava

    0 0 Отговор
    Не ми стана ясно, ако мой близък с когото живеем на един адрес е поставен под карантина(обхващаща и мен) аз какво трябва да направя, не желая да ползвам: платен, неплатен отпуск както и болничен ( не са ми финансово изгодни), какво казва тази заповед за карантиниране? Аз трябва да се договоря с моя работодател (най-вероятно да заработя отсъсътвието си. Което също не желая), не съм поставен под карантина по свое желание. Защо няма точно определени правила, насочерни както към работодателя така и към работника в тази ситуация? Например след като съм поставен под карантина не по свое желание просто не трябва да се явявам на работа, пък държавата да поеме разхода на работодателя!?