Last news in Fakti

30 Март, 2020 17:25 2 254 6

Испания: Бизнесът критикува мерките на правителството срещу коронавируса

  • испания-
  • коронавирус-
  • бизнес-
  • карантина

Бизнесът и регионалните власти в Испания разкритикуваха решението на правителството да ограничи допълнително движението на хора и да задържи "неключовите" работници по домовете им до средата на април. Това съобщи Reuters.

След като в събота правителството обяви, че всички "неключови" работници трябва да останат по домовете си за период от две седмици, Антонио Гараменди, президент на бизнес асоциацията в Испания, заяви, че карантината може да доведе до пълна социална криза и разкритикува забавянето по отношение на определянето на това, кои сектори са „от съществено значение".

"Ако блокирате страната, ще имаме огромен социален проблем в рамките на пет месеца", каза той в телевизионно интервю.

Правителството предостави на предприятията допълнителни 24 часа за прекратяване на операциите, като пълното преустановяване на "несъществени" дейности ще започне утре.

В Страната на баските, основен индустриален център, бизнес асоциацията ConfeBask определи новите мерки като безотговорни и безсмислени, настоявайки, че по-нататъшното спиране само ще влоши социалното и икономическото въздействие на кризата.

На свой ред, каталунската бизнес група Foment del Treball заяви, че държавата трябва да покрие 75% от разходите за труд през периода на карантина на компании с ограничен достъп до средства.

Въпреки това, правителството, което по-рано този месец обяви безпрецедентен пакет от икономически помощи на стойност 200 милиарда евро, защити политиката си.

"Винаги сме поддържали целта да балансираме борбата срещу разпространението на вируса, съхранявайки основата на нашата икономическа система", заяви министърът на транспорта Хосе Луис Абалос по националната телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ще махат и електрическите стълбове

    11 1 Отговор
    Разбира се, че ще критикуват, защото си имат синдикати. Някакви си десетина хиляди умрели от грипа, ще са капка в морето самоубили се след масовата безработица, която чака Европа, а гладните африкаци само чакат момента да дойдат и да подбият цените на трудовия пазар.
  • 2 скоро на борсата

    8 1 Отговор
    В момента Европа се прострелва в крака, а Баце направо 2 контролни ни пусна в тивите.

    Коментиран от #3

  • 3 Бъркаш

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "скоро на борсата":

    прострелва се в чатала и то по заповед на сивите кардинали зад океана.

    Коментиран от #4

  • 4 скоро на борсата

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бъркаш":

    Европата имат колонии. Тия испански търтеи ще отворят трудовия пазар за латинска Америка и ще си вдигнат икономиките за норматив, а при нас ще дойдат кривоглавите и ще ни изкупят на декар и на килограм.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Много

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "скоро на борсата":

    знаеш кой е търтей о кой не!!! И ти си един от масовите овце ръковедени Боко Тиквоча Заря Слънце