Last news in Fakti

31 Март, 2020 18:30 2 628 20

Няма доказателство, че антималарийното лекарство е ефективно срещу коронавирус

  • лекарство-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • хидроксихлорохин-
  • ек

Преди дни Доналд Тръмп каза, че хидроксихлорохин може да бъде сред "най-големите промени в играта в историята на медицината"

Няма доказателство, че антималарийното лекарство е ефективно срещу коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия заяви във вторник, че няма доказателства, че антималарийното лекарство, което президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като потенциално чудодеен лек срещу Covid-19, е ефективно срещу болестта, причинена от новия коронавирус.

Преди дни Тръмп каза, че антималарийно лекарство хидроксихлорохин може да бъде сред "най-големите промени в играта в историята на медицината" заради потенциалните му позитивни ефекти срещу Covid-19.

"Ефективността на хидроксихлорохин при лечението на пациенти с Covid-19 към днешна дата не е доказан", заяви във вторник говорител на Европейската комисия, коментирайки вътрешно становище на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Говорителят EK заяви, че няма данни нито за положителните ефекти на хлорохин, нито на друго лекарство срещу малария, което също се тества за евентуалната му употреба срещу коронавируса.

Преди дни и главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Novartis Вас Нарасимхн постави под съмнение дали антималарийните лекарства могат да представляват ефективно лечение на коронавируса.

Американските здравни власти посочиха миналия четвъртък хидроксихлорохина като защитен лекарствен ресурс, след като Тръмп подписа изпълнителна заповед за предотвратяване на неговото презапасяване и покачване на цените.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    16 2 Отговор
    Като се твърдят такива неща се изнасят данни. Колко пациенти са тествани, с какви симптоми и т.н. А не годжи и урсула да ми разпраат,че не действало

    Коментиран от #3, #4

  • 2 комплексар

    21 1 Отговор
    даааа, затуй европа е номер 1 по умрели от короната, а китай вече си живеят нормално, няма кой да ги измете тия бюрократи лапачи ей ......
  • 3 кратун

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    слишай по внимателно новините бе байо, и в бг лекуват с хлорохина и азитромицина......
  • 4 Аферата Драйфус

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Някой упорито не иска да го лекува тоя вирус.Очевадно е че искат да намалят старото население.Геноцид му се вика а се занимават с глупости маски и тн той вируса нанометри маската щяла да те спаси то костюм за ЯХБ защита не мое те спаси ама лъжат народа.

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аферата Драйфус":

    Маските са полезни, тогава когато ги носят всички. Вируса се разпространява под формата на аерозолни капки и именно тези капки с вирусните частици се задържат от тъканнта на маската. Както от тази на вирусоносителите, така и от тази на здравите. Но най вече от тези на вирусоносителите. Освен най високият клас маски,никой не е казал че е ефективна 100%, но при носене от всеки поне 60%, което пак е нещо.

    Коментиран от #7

  • 6 фактология

    6 1 Отговор
    Лъжат като дърти цигани..Вчера четох статия коя държава с какво лекува също и за ваксините.А тия от новартис още ги съдят в Гърция за подкуп а висопоставени политици. J&J също казаха,че проучвали за ваксина.Същите които се издъниха с ваксините за Ембола,СПИН и Денга треска.
  • 7 Аферата Драйфус

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Колко нанометра е вируса и колко е порьозността на маската.Що дърдориш глупости.Задържал какво задържа?Има един въпрос вируса преминава или не преминава?Ако преминава за какво ти е?

    Коментиран от #9

  • 8 Д-р Менгеме

    2 1 Отговор
    За хлороквин не знам, но по едно асппиринче на ден е най доброто и без вредно лекарство срещу всички грипове и настинка ')
  • 9 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аферата Драйфус":

    Обясних ти,че вирусните частици не летят като куршуми, а се разпространяват като капки,които маските задържат. Всички. Особено ефективни са когато имат и адсорбент. Тогава стават мега ефективни. Може да импрегнирате маските си с активен въглен допълнително, между другото.

    Коментиран от #15

  • 10 фактология

    3 0 Отговор
    От РИА Новости.МЗ Русия препоръчва лечение като комбинация лопинавир+ритонавир,хлорохин,(хидроксихлорохин-токсичен, затова го спряха някои държави ),и интерферон....На 11 март с препоръките от СЗО се тестватс клинични пациенти с умифеновир,,ремдезивир и фавипиравир....
  • 11 Руми

    2 1 Отговор
    Прочете за изкуствено създадената бактерия Синтия
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    2 0 Отговор
    НОСЕТЕ ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ ТЕ ИДЕАЛНО АБСОРБИРАТ ИСКАМ ДА ВИДЯ КАРАПЕКИНСКАТА ПАТИЦА С ДАМСКА ПРЕВРЪЗКА НА ЧОВКАТА.
  • 14 стар краставичар

    0 0 Отговор
    Понеже е малко по света внушението за неефективност ше помогне да го има за определени.Затова олигарсите се лекуват с него нали?Защото не става!
  • 15 123

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Активния въглен е ефективен срещу химически замърсявания, няма полза от него при вируси. Иначе ясно е че се разпространява като аерозол, но дори и задържайки се на маската като капка, няма какво да спре вирусите да преминат през маската и пак да те заразят. Маските (тези, които масово се продават по аптеките) помагат само заразения кашлайки да не отделя вируса във въздуха - по-точно да ограничава количеството.

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Ами абсолютни глупости, моето момче. Активният въглен и сребърните йони адсорбират и вирусните частици също толкова ефективно. Втората част няма да коментирам, нещо искаш да допълниш или к'во ?
  • 17 ИСТИНА

    1 0 Отговор
    Колко доказателства има хиляди, не вие не искате доказателства а искате пак да излъжете че няма лечение както и на милионите болести които интересно как успявате да поддържате хората но не и да ги лекувате? Разбирам ви че сте най-голямата мафия в историята на човечеството довела до смъртта на милиярди хора и че това е свързано с много много много пари.
    Но ще ви кажа едно: Скоро всички хора ще разберат истината, САМО ТЯ МОЖЕ ДА СПАСИ ЧОВЕЧЕСТВОТО! Тогава не знам какво ще стане с вас и всички лица оставящи да умират милиони хора от УЖ нелечими болести! Хората сме глупави но не и малоумни-един ден много скоро всички ще разберат ИСТИНАТА!
    А тя е само една СМЪРТ БЕЗ ПРИЧИНА(ПРИЧИНИТЕЛИ) НЯМА, НЯМА И ДА ИМА!
  • 18 БПФ

    1 0 Отговор
    След като от Европейската комисия оправиха икономиката, след като обявиха, че бъдещето на енергетиката са разни перки и черни плочки, които щели да изхвърлят от пазара изкопаемите горива (даващи 85% от енергията ни), след като вчера обявиха, че най-големият проблем на Европа в момента е отказът на България да приеме Истанбулската конвенция,
    сега започнаха и от медицина и фармация да разбират.

    Най-добре ще е след преодоляване на кризата, хиляди гневни хора да нахлуят в централката им - да ги изловят - всички от ЕК и просто да ги изпонахвърлят от покрива - долу. Тази пандемия най-добре и очевадно дори за слепите показа, че Европа е в ръцете на банда арогантни, нагли и негодни за нищо идиoти.
  • 19 БПФ

    1 0 Отговор
    За хлороквинът - НАВСЯКЪДЕ - където го използват в отделни болници - Китай, Франция, САЩ, и тежките, и смъртните случаи падат рязко. Наблюденията са потвърдени от водещи в световен мащаб вирусолози. Дори по-леките случаи - хората се възстановяват напълно за около 5 дни. Руснаците разработиха усъвършенстван препарат, специално за този вирус, който лекува на 99%, но докато той бъде пуснат в масово производство, ще мине минимум месец, дотогава простият хлороквин може да спаси десетки хиляди хора от смърт... но извергите в ЕК явно не искат това !!!
    Затова - когато епидемията утихне, трябва да им се търси сметка - и за закъснялото им осъзнаване и признаване, че ИЗОБЩО ИМА ПРОБЛЕМ, а и за отказът им да наложат общи мерки за защита на европейските държави (които остане на себе си хаотично и по различно време започнаха да налагат карантини, да затварят граници и т.н.) При бърза и адекватна реакция още в началото на март, досега в цяла Европа пикът на епидемията отдавна щеше да е отминал и полека-лека да се връщаме към нормален живот.
    Това - с отказът да признаят ДОКАЗАНО като действие лекарство, вече преля чашата. Извергите от ЕК трябва да отговарят за всеки един загубен живот в Европа !!!
  • 20 БПФ

    0 0 Отговор
    Още от древни времена - един от масовите начини за наказание - екзекуция е била гравитацията. Хващат косматите ни прадядовци жрецът, който ги е подлъгал, че ще има дъжд и така ги е оставил гладни, водят го на ръба на някоя висока скала - полюлят го малко за ръчичките и краченцата, и го пускат да полети в нищото.
    Сега дори скали няма нужда да търсим, защото има небостъргачи - и сградата седалище на ЕК и ЕП е доста висока.

    Само да кажа - историческа справка един вид.