Last news in Fakti

8 Април, 2020 14:18 1 381 2

Коронавирус: ЕЦБ призовава за мерки на стойност €1,5 трилиона

  • ецб-
  • ес-
  • ек-
  • коронавирус

Европейската централна банка е казала на финансовите министри от еврозоната, че през тази година блокът може да се нуждае от фискални мерки на стойност до 1,5 трилиона евро, за да се справи с икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия. Това са съобщили представители на ЕС пред Reuters.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар по темата.

По време на видеоконференция ЕК е изчислила, че икономиката на блока може да се свие с 10% през тази година, но въпреки това, финансовите министри на страните членки не постигнаха съгласие относно това, как да я подсилят.

На конференцията, която приключи днес след неуспешни 16-часови преговори, Германия, Холандия и други страни от Северна Европа са били готови да подкрепят мерките на ЕС на стойност 500 милиарда евро, заявиха пред Reuters европейски представители, които са участвали в срещата.

Франция, Италия и Испания пък смятат, че тазгодишните европейски усилия за справяне с кризата трябва да бъдат в съответствие с прогнозата на ЕЦБ за нуждата от финансиране от 1 до 1,5 трилиона евро.

На видеоконференцията не се е стигнало до споразумение най-вече поради съпротива от страна на Холандия и Италия.

„Италианците искат да бъде споменат взаимен дълг, като възможен инструмент, който да бъде анализиран допълнително в бъдеще. Холандците казаха „не“, казал източник на Reuters.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стригане

    1 0 Отговор
    Ха сетете се, откъде ще дойдат тия пари.
  • 2 Академик

    1 0 Отговор
    На ЕЦБ му дреме за България!