Last news in Fakti

18 Април, 2020 12:51 9 128 31

"Паризиен": Френски лекари създадоха действаща методика за лечение на коронавируса

  • паризиен-
  • франция-
  • франски лекари-
  • коронавирус-
  • covid-19
"Паризиен": Френски лекари създадоха действаща методика за лечение на коронавируса - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Трима обикновени френски общопрактикуващи лекари разработиха методика за лечение на COVID-19, която дава чудесни резултати, пише френският Le Parisien, цитиран от рускоезичното издание BFM.RU

Най-стъписващото е, че те живеят в различни градове и са се открили през специализирана лекарска група във Фейсбук. Медиците обменяли помежду си и с други колеги практически наблюдения от лечението на заболелите от коронавирус, и в резултат са разработили собствена методика.

Схемата им е основана на изследвания на методиката на професор Дидие Раул от университетската клиника в Марсилия, който разработи комбинирана терапия на базата на противо-маларийния препарат Хидроксихлороквин и антибиотика Азитромицин. Този метод обаче провокира бурни дискусии във Франция. Инфекционистът Раул има както поддръжници, така и противници.

Емпирично, от “Дивана на доктора”

Авторите Дени Гасталди, Жан-Жак Ербщайн и Оливия Ванстенберге са общопрактикуващи лекари в различни градове в департаментите Мозел и Нор. Те се срещат и общуват виртуално чрез Фейсбук групата “Дивана на доктора” (Le Divan du Medecin), в която членуват 13 600 техни колеги.

Тримата лекари говорят предпазливо за методиката, но ѝ възлагат големи надежди. Доктор Гасталди уверява Parisien-Aujourd’hui en France че са тествали лечението върху няколкостотин пациента и то е много ефикасно.

“Много е емпирично”, обяснява д-р Гасталди. “Разменихме мисли върху възможните лечения. Тъй като не можехме да използваме Хидроксихлороквина от протокола на проф. Раул, (общопрактикуващите лекари нямат право да прилагат такъв препарат със силно действие), се запитахме дали Азитромицинът не би могъл да е базата за лечението. Той има предимството да е антибиотик, но също има въздействие върху вирусите и противовъзпалително действие върху белодробния паренхим.”

Белодробният паренхим е най-уязвим в случай на развитие на цитокинна буря /цитокинова каскада, хиперцитокинемия – това е неконтролируемо възпаление, което води до увреждане на собствените тъкани на организма. В борбата с вируса имунните клетки отделят особени вещества – цитокини, към тях се отнасят интерфероните, интерлевкините, хемокините, факторите за некроза на отоците и т.н., бел.ред./.

Именно този процес, а не самия вирус, повече от всичко заплашва живота на заболелия в тежките случаи. Поради това лекарите добавят към Азитромицина и някои други препарати.

“Разсъждавахме кое може да усили ефекта от този медикамент. Цинкът е много ефикасен за това. Добавихме две хапчета цинков глюконат (Effizinc) в протокола. Също емпирично добавихме Singular, използван при астматични пациенти, заради противовъзпалителната му роля върху белодробните тъкани. При тежките случаи добавихме и Хепарин, за да предотвратим тромбозите, флебитите и белодробните емболии, които често се срещат при коронавируса. Едно от задължителните условия е лечението да започне при първите симптоми и да не се чака да се стигне до реанимация.” – продължава д-р Гасталди. Нито един от неговите 200 пациента, върху които е приложил това лечение, не е починал.

Радио BFM.ru се свързва с руски специалисти, които да коментират методиката:

Д-р Владимир Болибок, имунолог:

„Практиката – това е критерий за истината. Самата методика е много интересна, тя следва стъпките на патогенезата на самото заболяване. Единият противовъзпалителен препарат засилва действието си за сметка на друг такъв, после и за сметка на третия, а механизмът и на трите препарата за въздействие върху основното възпаление е различен. Ако говорим за цинковия глюконат, този препарат насища левкоцитите с цинк, а това е важно, за да могат те да изработват повече ферменти, които убиват бактериите и по-малко от т.нар. цитокини“.
За засилването на действието на Азитромицина френските лекари са решили да добавят в лечебния протокол и цинковия глюконат. Той се прилага при лечението на кожни възпаления – на първо място, баналното акне, много е евтин и се продава без рецепта. Освен това, по емпиричен път в „коктейла“ е добавен Сингулар, прилаган за спиране на бронхоспазъма при астматични пристъпи, както и като противовъзпалително средство. Ако състоянието на болния стане тежко, в курса на лечението се прибавят неголеми дози Хепарин – за профилактика на тромбоза, флебит и трембоемболия на дробовете, които често се развиват при заболяване от коронавируса.
Всички тези препарати са отдавна известни и защо сега се решиха да ги прилагат, е съвсем ясно. Но въпреки всичко, да се твърди, че прилагането на подобна схема е оправдано, е твърде преждевременно, смята генералният директор на научно-изследователска компания Николай Крючков.

Ето какво казва Крючков:
„Вече е налице схемата Хидроксихлороквин плюс Азитромицин, но това все още е хипотеза, а не окончателен извод. Сега е ясно, че при тежко развитие на ситуацията пациентите с COVID-19 развиват дисектичен интраваскуларен синдром на кръвосъсирването. Хепаринът като елемент на подобна терапия може да бъде използван. Широко обследваната схема на Хидроксихлороквин и Азитромицин не рядко предизвиква странични явления, най-вече свързани с развитието на сърдечна аритмия, и изключването на Хидроксихлороквина от тази схема потенциално увеличава безопасността. Обяснимо е, че сега много лекари се стремят да разберат кое работи и кое не. Това е забележително, но нивото на доказуема информация, получена по такива подходи, е твърде ниско“.

Критиците на методиката се съмняват в етичността на подхода и припомнят, че медицинската история е пълна с примери, когато клиничните изпитвания са разкривали опасността от определени методи на лечение, първоначално изглеждали като напълно логични. Да, методиката е чисто емпирична, казват нейните автори, но твърдят, че никой от техните стотици пациенти още не е попадал в реанимацията. Те подчертават, че не се интересуват от това да получат Нобелова награда за медицина, а само от живота на болните и поради това искат да споделят опита си с колегите. „Изследванията, които ще дадат резултати след половин година, когато епидемията ще е свършила, мен не ме интересува“, казва един от авторите на методиката Дени Гасталди.

По материали от Le Parisien и BFM.ru

Източник: "Биволъ"


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    7 28 Отговор
    Тъпчат те с цялата Менделеева таблица. Не благодаря!
  • 2 Аноним

    7 9 Отговор
    Нищо не става с две думи
  • 3 Незнаещ

    30 5 Отговор
    Как един наш доктор не каза как лекуват при нас.В началото кой ти казва какво да взимаш,има ли го по аптеките или всичко започва когато паднеш пред болницата.

    Коментиран от #4, #5, #16, #24, #26

  • 4 Лекар

    60 1 Отговор

    До коментар #3 от "Незнаещ":

    Слагаме те на леглото и чакаме. Ако оживее казваме че сме те излекували. Ако умреш, казваме че си имал много болести. Разбра ли?
  • 5 менгеле

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Незнаещ":

    с парацетамол и кот стане ....
  • 6 мучо

    39 0 Отговор
    методиката е доста евтина, у нас нее приложима .....
  • 7 Другия с коня

    11 2 Отговор
    Не знам защо сте толкова недоверчиви.Лекарите ,от каквото те лекуват -от това умираш.Иначе ще са Шамани и само ще баят и ще леят куршуми...
  • 8 гост

    38 1 Отговор
    И у нас имаме изградена методика! Стоиш си в къщи докато не вземеш да береш душа, а после те местят в болница да пукнеш там, а именно преди да се гътнеш уж те обгрижват с някви неща, ама никой нищо не казва на брифинги и кадето и да е какво е лечението и за кой?

    Коментиран от #12, #27

  • 9 Мишок

    10 1 Отговор
    Нашият Мишок отдавна написа 400 страници коридори на различни нива, като къщата във Виена. Тея много изостанали.
  • 10 Топлата вода

    4 1 Отговор
    Той всеки балама като напише Грип в търсачката ,ще научи как се лекува ,там някъде на едно място пише точно и ясно
  • 11 гост

    14 1 Отговор
    Мисля, че се крият важни неща, а ни хвърлят пепел в очит със "СТОЙ СИ В КЪЩИ"
  • 12 Госあ

    18 5 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Единствените лекарства са дарение от Кирето. 😂Евала за което, между другото. Трагедията е пълна, а баце се тупа в гърдите. И да, бъдете отговорни и спазвайте изолацията, защото иначе...не ми се мисли ако стане Бау ! Което не пречи след пандемията да се потърси отговорност от тиквата !
  • 13 Госあ

    8 5 Отговор
    Пелтека нали вика ,че препаратите категорично не действат бе 😂 И оплаква Сингапур, Тайван и Южна Корея 😂😂😂 Има три препарата, които доказано работят. Доказано и публикувано в списания за които мангърчето дори и не е чувал 😂 Въпроса е,че както при всички антивирусни препарати и лечение принципно, работят най ефективно в началото. Което предполага тестове. За вируса, не да гледаме,кой е оздравел вече и не може и да заразява. Южна Корея -51млн население, 10 000 заразени и 230 жертви !!! Плато в момента. Правени са по 20 000 теста на ден и е прилагано лечение с плакинил/хидроксихлорохин в различни комбинации с други препарати. Между другото, струва ми се, че франсетата пак откриват барута и хартията 😂

    Коментиран от #21

  • 14 Може

    11 0 Отговор
    Логично звучи . Има малки грешки в превода като тумор некротизиращ фактор е вярното и към края дисеминирана интравазална коагулация . Но като цяло е много логична схема като се има в предвид ,че има смъртни случаи от хлорокина
  • 15 ани

    4 9 Отговор
    Дрън, дрън!Престанете да публикувате глупави и известни неща .Точно общопрактикуващите френски лекари ще ни дават акъл.Защо имат толкова болни и починали ?

    Коментиран от #17

  • 16 Пациентът от Шопиамет

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Незнаещ":

    У нас лекуват с "хапче за богати" ?
  • 17 Госあ

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "ани":

    Щото такива като теб, уважаема ани пискат срещу съвременната медицина и наука, а калинките ви слушат. И тестовете са ефективни и лечението. Южна Корея, Китай и Германия са пример. А Франция е точно обратния пример.
  • 18 Равносметка

    13 1 Отговор
    Общо взето , вируса кара организма да се натоварва и ако имате проблеми стават усложнения. Ако се лекувате навреме и правилно всичко ще е наред , ако наистина нямате много тежки заболявания, но тогава всеки грип е критичен. В заключение докторите обобщават че са излекували стотици и няма един умрял. Това показва измамата и некадърността на нашето правителство.
  • 19 Баровеца

    4 0 Отговор
    Браво Факти , хубави приказки няма що .

    Коментиран от #20

  • 20 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Баровеца":

    И аз им повярвах .
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    ДОКТОР здраве да Ви дава за „мъдрите” слова! Амин.
  • 22 Dr Googee

    1 2 Отговор
    Аз при Доктор и при Дядо Поп не ходя . Един път дядо поп паднал в реката и взел да се дави един човек го видял и му викнал дядо попе дай ръка да те извадя а дядо поп ,му отговорил - аз чадо не давам аз само вземам
  • 23 Песимист

    4 4 Отговор
    За съжаление, този вирус беше пуснат изкуствено от лабораторията в Ухан, с цел максимално действие, тоест възлага ха му се големи надежди да направи почистване на планетата поне с 1-2 милиарда, но всъщност голямата цел на всичко това да сме затворени и изолирани вкъщи, е все още на хоризонта и го чакаме на 29.04., да това е метеорит с размерите на 4 футболни игрища, и се очаква да се разбие в Тихия океан със скорост 30000км в час, което означава че Черно море, ще акостира някъде около Ямбол и Сливен, а за другите държави на нивото на океана въобще не мога и да мисля, НАСА, все още не казва нищо за да няма паника, но това е самата истина, за съжаление те са безсилни, и можем само да се надяваме, или за успокоение да си пуснем филма с Брус Уйлис, и неговия екип когато бяха изпратени на борда на един такъв космически камък да го разрушат с ядрено оръжие.

    Коментиран от #28, #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Знаещ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Не е така.... говориш за Испания! Видях Го лично, но... Ти няма как да знаеш... всичко е както трябва... в БГ
  • 28 Ха Ха Пънки

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Песимист":

    Цепиш мрака. Викаш, докато светът е под карантина. Богатите си правят огромен бункер. А ние сме затворени. Да не го видим.
    😅🤣🌏🏗🌊🕋☠👻
  • 29 Експерт Метериотиролог

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Песимист":

    Де да можеше да падне на земята щеше да е голям смях,не за друго ами за тези с парите ,че вече нямаше да са безсмъртни за каквито се мислят и ще са головци и лоловци като нас но проблем е че Метеоритчо преминава покрай Земята на доста светлинни години разстояние и този път няма да ни посити ,но идват други и ако някой талъсъм се е скрил на тях
  • 30 Анонимен

    0 0 Отговор
    Дилемата, в която се намира днешната медицина е, че като не могат да разграничат двете фази на всяка СБС програма, лекарите виждат само втората фаза, защото микробите са активни само по време на лечебната фаза. И понеже дейността на микробите е свързана с подуване, висока температура, възпаление, загнояване, отделяне на секрети и болка, то те се определят като „патогенни” и причина за „инфекциозните заболявания”.



    Но не микробите причиняват „инфекциозните заболявания”. Напротив, нашият организъм използва микробите, за да оптимизира лечебния процес. От гледна точка на това ново разбиране, понятието „инфекция” само по себе си става излишно.



    Точно както и раковите клетки, микробите не се „разпространяват” към други органи, които произлизат от различен ембрионален зародишен слой или са управлявани от различен мозъчен център. Микробите работят изключително върху органи или тъкани, които са в процес на лечение по това време. Например: туберкулозна бактерия (управлявана от мозъчния ствол), която е в процес на разграждане на тумор в белите дробове (ендодермални) никога не би могла да се „разпространи” към ектодермалната повърхност на бронхите, която се управлява от кортекса; стафилококовата бактерия (управлявана от медулата на главния мозък) никога не би могла да „нахлуе” в тъкан, която се управлява от различна мозъчна област.



    Тъй като дейността на микробите винаги е част от строго специфична смислена биологична специална програма, която
  • 31 Реалист

    0 0 Отговор
    ,,Чудесата"стават точно така- докато ,,светилата казват ,че е невъзможно то обикновените практици борещи се на място с проблема намират решения.В края на краищата каква може да е печалбата от многомилионните субсидии ако лечението е с евтини и достъпни препарати.Едва ли преди да пуснат вируса не са били готови и с препарат или ваксина...Независимо от многобройните жертви по целия свят остава надеждата ,че много хора ще отрезвеят и ще преосмислят живота си.Пийте си умерено ракийката и похапвайте сланинка и ако не се скупчвате като овце ще оцелеете и няма да се избиете в къщи..Целунете тъщата и уважавайте редовно жена си и не оставяйте децата да ви се качат на главата .Може би те ще са ви благодарни за това един ден но и да не стане не се отчайвайте .Няма да сте единствени...