Last news in Fakti

4 Май, 2020 20:30 5 944 17

Коронавирус: Какво стана ясно сега, когато пандемията покосява медиците

  • пандемия-
  • лекари-
  • венцислав мутафчийски-
  • ковид-19

Дали медиците имат нужда от аплодисментите ни и от други символични акции и дарителски кампании?

Коронавирус: Какво стана ясно сега, когато пандемията покосява медиците - 1
Снимка: БГНЕС

Дали медиците имат нужда от аплодисментите ни и от други символични акции и дарителски кампании? Или най-вече от по-ефективна и добре функционираща здравна система, която да се управлява адекватно?

От обиди, обвинения, дори побои - до прослава и патетика за медиците. Така се лашна общественото мнение в България след началото на пандемията от Ковид-19. В началото на март медиите съобщаваха за гняв и напрежение заради дете, починало в болница в Асеновград, а две седмици по-късно българи ръкопляскаха от балконите си в подкрепа на медиците на първа линия, които се борят с опасния вирус.

Първите жертви

В неделния ден, в който обяви края на извънредността и втора фаза на “Живот с вируса”, премиерът Бойко Борисов спомена някак между другото за смъртта на двете лекарки, загубили битката с Ковид-19. Поведението му предизвика реакции в социални мрежи. Три часа по-късно, на втората пресконференция за деня, той вече на няколко пъти изрази съболезнования и почит към лекарките и техните семейства.

Първата жертва на вируса сред българските медици е д-р Илияна Иванова (43 г.), инфекционист от сливенската болница “Д-р Иван Селимински”. С Ковид-19 са родителите на мъжа ѝ и самият той - лекар в същото инфекциозно отделение. Д-р Иванова е имала астма. Казват, че не ѝ създавала проблеми, но вече е известно, че астматиците са в рисковата група, тъй като вирусът поразява основно белите дробове. От Националния оперативен щаб обявиха като втора жертва д-р Нели Пандова (61 г.) от Центъра за спешна медицинска помощ в София, изписана след два отрицателни теста. Според медийни публикации, тя е имала хронична белодробна болест.

Видин държи "първенството"

176 български медици са с потвърдени положителни проби за Ковид-19: това са почти 11% от всички регистрирани заразени в България, които са 1618 (по данни от 3 май). За тях и за другите близо 14 000 души на първа линия, правителството обеща по 1000 лева, които още не са изплатени навсякъде - макар и да бяха одобрени в средата на март.

Общо 40 от заразените медици са от болницата “Света Петка” във Видин - градът, в който има най-голям брой инфекции на глава от населението. Миналата седмица няколко медии огласиха предупреждението на д-р Димитър Павлов, лекар от Сливен и общински съветник от ГЕРБ, че броят на заразените медици ще расте. Във Фейсбук специалистът по вътрешни болести публикува гневен пост, с който опроверга твърдения на хора от Националния щаб, че болниците са снабдени с маски от най-висок клас и че всички контактни са тествани за коронавирус. “От 18 април отделението ми е карантинирано за 2 седмици. Става въпрос за 25 човека. До момента никой не ни е изследвал, а всеки от нас има семейство”, написа д-р Павлов на 28 април.

Даваме ли си сметка

Не е по силите ни да си представим какво преживяват медиците на първа линия. Опаковани в защитни облекла, с маски и шлемове на главите, те не могат да си позволят дори най-елементарни неща - например да пият вода. И в тези “опаковки” извършват всяка манипулация - от инжекция до интубиране. Натрупват се стрес, преумора, напрежение.

В отделенията, където са настанени болните, влизат единствено медиците. Всеки, който е бил пациент на болница, помни как е очаквал часовете, определени за свиждане с близките. При пандемията медиците на първа линия са единствените, понякога и последните лица, които виждат болните.

Възможно ли е при тези обстоятелства да бъдеш едновременно терапевт, психолог и просто човек?

За това са учили - ще кажат някои - да спасяват човешки живот. Така е. Но смъртоносната опасност никога не е била така близо и така реална както сега, а спасителите - толкова малко и изложени на същата опасност като спасяваните.

В Сливен търсят доброволци за инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Иван Селимински”. След смъртта на д-р Иванова и положителната проба на съпруга ѝ там работят само двама лекари - единият на половин щат, а пет медицински сестри са също с потвърден коронавирус. Доброволци търсят и за видинската болница.

От какво имат нужда медиците?

Дали медиците имат нужда от аплодисментите ни и от други символични акции и дарителски кампании? Или най-вече от по-ефективна и добре функционираща здравна система, която да се управлява адекватно?

Не знаем кой ще е следващият етап на болестта, нито какво ни очаква, можем да правим само предположения. Но независимо от цялата тази дезориентация, в „новото нормално" ще трябва най-сетне да се осъществи неотложната реформа на здравната система и на цялостната политика за здравни грижи. И властта не бива да чака аплодисменти за това.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко

    7 14 Отговор
    Сестрите да не се отварят, че ще ги хвърля от прозореца на Партийния дом. ХА ХА ХА!
  • 2 Gia

    31 13 Отговор
    Ама какво му пука за тези хора на ганьовеца бе? Той вече понтира загриженост ръкопляскайки, какво повече искат? На него не му пука дори за собственото му родители и баби и дядовци, време е за биричка в чалга кръчмата, мезенце, чоплене (и плюене!) на семки в парка! И ще ти обясни колко е горд, че не носи маска! Ще си сее гордо собствената зараза колкото му душа иска! А медиците, бедните, болните, старите - да мрат! Той шъ си живее животът! А ако пък тръгне да мре, ще разчита на тези същите медици. Стига да има останали оцелели дотогава.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Гербав трол

    30 6 Отговор
    Е да ама полицаите по КПП-та всички получиха по 650 лв щото видиш ли били на първа линия а в една болница хората от бърза помощ от 10 човека само двама са получили пари. Да не говорим пък че и такива които директно са се грижили за болни от вируса не са получили нищо.

    За Бойко по важна е полицията от медиците - в крайна сметка те ще го пазят от народната любов.
  • 4 Ръмпези

    15 3 Отговор
    АКО ИМАХМЕ НОРМАЛНА ЗДРАВНА СИСТЕМА СЕГА ЖЕРТВИТЕ ЩЯХА ДА СА С ХИЛЯДИ...НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО...НЕ Е ТАКА...ХОРАТА КОИТО СИ ЗАМИНАХА ОТ ТОЗИ СВЯТ РАНО, РАНО, ЩЯХА ДА СИ ЗАМИНАТ СЕГА...НО ЩЯХА ДА ПОЖИВЕЯТ ОЩЕ 10 - 15 ГОДИНИ...
  • 5 Гербав трол

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Gia":

    Вярно на Бойко какво му пука за медиците - той месец преди епидемията обяви медицинските сестри за терористи защото му искали увеличение на "великите" си заплати от 600 лева - като им вземат и данъците нищо не остава. И обикновения българин не е виновен - тои си плаща здравните вноски но те потъват по незнайни канали от здравната каса. Герберските калинки в нея вземат по-големи заплати от хирурзите. Арестиваха един човечец който показа положението в болницата във Видин че лъжел но заразените медици опровергаха властта - няма елементарни предпазни средства за медиците ни обаче задължава цяла българия да е с маски.
  • 6 357

    30 1 Отговор
    Време е Борисов, всички министри и парламента да обличат медицинските облекла и да влизат в болниците. Защото благодарение на тяхното управление, България напуснаха хиляди мед. сестри и лекари и сега се чудят откъде персонал. Ами няма,защото с това идиотско управление ще напуснат всички медици и не само те!
  • 7 Една

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Gia":

    Бий си ваксините како, нали беше ваксино-поклоничка и не се тюхкай много. Ние българите не сме чак такива примитивни, каквито ни изкарваш, като излизаме ще се съобразяваме, ще си мием ръцете и ще се пазим един друг, ама без паника и истерия от "чудовищната" корона !

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Върнатите проби

    15 2 Отговор
    Професор генерал Мутафчийски и професор Кантарджиев да поемат отговорност за върнатите и унищожени psr проби на медици от Видин!
    Ако са лекари и достойни мъже!
    Благодарение на техния егоизъм, високомерие и липса на гъвкавост в променливата ситуация Видин няма здрави медици, а болни и контактни от Видин ги пращат в София!
  • 10 1800лева

    5 3 Отговор
    Си е офертата за да напишат починал,че е от коронавирус.
  • 11 HohoBoho

    8 1 Отговор
    За медиците
    ВИНАГИ трябва да има благодарност и аплодисменти!
  • 12 един

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Една":

    не е до миене на ръцете ,то тогава в Перник с тази водна криза трябваше черните чували да са дефицит ,незнам но може би БЦЖ то да помага
  • 13 Мери

    9 0 Отговор
    Българите събрахме пари, колкото можахме. Въпросът е за какво се използваха ?
  • 14 Townboy

    5 1 Отговор
    Българинът не вярва че има смъртоносен вирус ковид 19, но вярва че 5G ще му утрепе пчелите и кокошките.
  • 15 Данъкоплатец

    4 0 Отговор
    Видин,Плевен,Буковлък,Сливен,Мъглиж,някои определени квартали на София и Пловдив,Старозагорското село...да продължавсм ли...общото какво е?

    Коментиран от #16

  • 16 6689

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Данъкоплатец":

    Е и какво Мъглиж?Там стояха затворени и спазваха етноса карантината повече от българите.Хайде да не делим на етноси,защото се видя и по КПП опитите да лъжат като етноса.И към статията-По колко пъти Борисов трябва да поднася съболезнования за да не се води гаф?Колко пъти Борисов призоваваше да се пази и живота на медиците и ако някой е със симптоми на вируса да казва предварително?По тази линия гола Прецидента за които вируса е измислен от ГЕРБ /да си спомним 03.03/, къде са неговите съболезнования?
  • 17 Матей

    0 0 Отговор
    Реформа на здравната система ли,тя отдавна е належаща,само че на управляващите не им отърва,такива параметри са заложени от колониалния ни статут под владичеството на САЩ,ГЕНОЦИДНА здравеувреждаща с-ма.Докато не се освободим от опеката на Козяк,няма да имаме здравеопазване,ще се лекуват само богаташите.