Last news in Fakti

12 Май, 2020 07:51 2 984 10

Очите най-лесен вход за коронавируса

  • ковид-19-
  • карантина-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Изследването прави и друго важно откритие - още един ензим, наречен TMPRSS2, допълнително помага на вируса да се промъкне през порите и кръвоносните съдове

Очите най-лесен вход за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сълзите могат да разпространяват коронавируса, твърди проучване на медицинския университет “Джонс Хопкинс”. Екип от лекари и лаборанти доказва в нов доклад, че очите и околните тъкани са идеалните “входни врати” за COVID-19.

Учените изследвали тела на хора, починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса. Открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2 - ензим, за който се знае, че улеснява проникването на COVID-19 в човешкото тяло. Този ензим се намира на много места - като устата и белите дробове, но досега не се знаеше, че очите ни го имат в толкова големи количества.

Изследването прави и друго важно откритие - още един ензим, наречен TMPRSS2, допълнително помага на вируса да се промъкне през порите и кръвоносните съдове, а очите ни имат големи количества и от него.

Изводът на учените е, че сълзите също могат да бъдат доста ефикасен начин за предаване на вируса. Лекарите отдавна предупреждават хората да пазят очите си като начин да предотвратят заразяване.

В същото време става ясно, че пълноценният и спокоен сън и физическата активност помагат на имунитета, а сладкишите и тестените изделия намаляват защитата на организма, посочва диетоложката Вера Шарошкина, цитирана от РИА Новости.

“По време на добър и спокоен сън се произвежда мелатонин. Трябва да спим най-малко 6 часа на денонощие, но се нуждаем от 7 или 8”, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКТОР

    6 2 Отговор
    С ЕДНА ДУМА-Н О С Е Т Е М А С К И!!!И ОЧИЛА,СЛЪНЧЕВИ!

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Верно ли

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКТОР":

    Направо противогаз - няма кво да се баламосваме с маски!
  • 3 Вир0с

    1 1 Отговор
    Ако гледате много брифинги по телевизора, също може да се заразите, през очите, дори и въобще да не сте излизали от къщи.
  • 4 хахахаха

    3 0 Отговор
    хората го казаха много отдавна че маските на лицето са подигравка с населението ефект от тях няма никакъв ама никакъв!!! покойния вече журналист го каза малко преди да се спомине “”...маските са за да мълчим...”

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Оги джигита

    4 0 Отговор
    Аз каската на мотора не я свалям от 2 месеца. Така ще си карам.
  • 6 Бачо Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "хахахаха":

    Още от самото начало специалистите си казаха, че смислена защита е маска + очила +ръкавици. Само маската няма как да опази ако кихне срещу теб болен... Баце може би затова си слагаше маската на очите 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 7 кикик

    0 1 Отговор
    стига сте лъгали хората бе!
  • 8 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКТОР":

    Тц, не стават слънчеви, трябва да затварят плътно.
  • 9 9843

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "хахахаха":

    Нареждат ни
    https://fakti.bg/bulgaria/473474-dokument-instruktiraha-lekarite-u-nas-kak-da-otchitat-smart-ot-covid-19
  • 10 цербер

    0 0 Отговор
    Очите са най-лесеният вход за коронавируса.