Last news in Fakti

28 Май, 2020 19:30 6 223 17

Германски лекар: "Вирус-убиец? Живейте си живота!"

  • германия-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • ангела меркел

Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника

Германски лекар: "Вирус-убиец? Живейте си живота!" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника." Клаус Пюшел е провел стотици аутопсии на хора, починали от новия коронавирус. Напоследък Пюшел привлича вниманието в Германия с поляризиращи изказвания.

Хамбургският съдебен лекар Клаус Пюшел, който е провел над 200 аутопсии на хора, починали след зараза с новия коронавирус, остро критикува обществения дебат в Германия за разразилата се пандемия. "Следейки статистиката за жертвите, хората си мислят: "Ужас, вирус-убиец! Аз съм следващият". Ние като общество в такава степен сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от страх и паника", казва експертът пред германския "Ди Цайт".

"Стига само лоши новини"

Пюшел, който ръководи Института за съдебна медицина към Университетската клиника в Хамбург, е особено притеснен от отношението към възрастните. "Старите хора имат нужда от близките си. Имат нужда те да са до тях, до леглото им. Особено когато са тежко болни", казва медикът, но същевременно подчертава, че, според него, закрилата на възрастните не бива да се поставя над потребностите на всички останали. "Още повече, че от медицинска гледна точка е просто невъзможно да искаме да спасим всички", казва лекарят.

На базата на проведените от него над 200 аутопсии на жертви на коронавируса Пюшел твърди, че всички те, без изключение, са имали тежки предишни заболявания.

Медикът съветва в дебата за епидемията да се обръща повече внимание на положителните новини: "Да, когато този вирус проникне в дом за възрастни и болни хора, винаги се стига до жертви - това е факт. Факт е обаче също така, че повечето все пак оцеляват. Затова ми се иска да чуваме не само лошите неща".

"Живейте си живота"

Пюшел, който сам е на 68 години, пледира за повече лична свобода в преценката на риска. "Най-рационално би било да подредим тази пандемия до останалите опасности и болести, с които живеем. В рамките на работата ми постоянно виждам хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: Живейте си живота, докато го имате."


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rogi

    45 2 Отговор
    Най после нещо умно.Повече такива критци да се показват.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Военно контраразузнаване

    5 34 Отговор

    До коментар #1 от "Rogi":

    Като нашия Мангъров, който така и не осъзна, че в България няма коронавирус защото не е ударена директно, а не защото няма коронавирус! Мнoгo мaлкo cтрaни нa плaнeтaтa ca удaрeни c гeннo-биoлoгичнo oръжиe дирeктнo. В ocтaнaлитe мoжe дa ce кaжe, чe нямa тaкoвa нeщo кaтo кoрoнaвируc, нo имa пocтфaктум зaрaзeни и в пocлeдcтвиe пoчинaли.Това е само началото на апокалипсисът в Русия, който ще продължи точно до девети май сутринта на 2021!Тoвa, чe в Бългaрия нямa коронавирус нe oзнaчaвa, чe нa други мecтa cъщo нямa!В Русия числата са с по няколко изтрити нули, а в Сащ с eдна изтрита нула!Нeo-нaциcткa лaбoрaтoрия финaнcирaнa oт CC в Aржeнтинa e cъздaтeлят нa caмoрeпликирaщият ce вируc убиeц. Цeлтa e дa бъдaт унищoжeни икoнoмикитe и cвaлeни прaвитeлcтвaтa нa cъюзницитe oт втoрaтa cвeтoвнa вoйнa Руcия и CAЩ и жeртвитe в тeзи двe cтрaни дa бъдaт oкoлo 33 милиoнa души. Виe cъмнявaтe ли ce, чe тoвa щe бъдe пocтигнaтo дo 9-ти мaй cутринтa нa 2021 гoдинa??

    Коментиран от #5, #7, #8, #9

  • 3 Ццц

    27 3 Отговор
    Човекът прави аутопсии, полицията в Германия разчита на експертизата му(включително за няколко high profile случая) . В едно интервю казва, че още не е видял човек, починал вследствие на "вируса". Какво повече може да се каже.

    Коментиран от #13

  • 4 плевен

    6 16 Отговор
    Ковид 19 беше победен категорично само в Китай. Беше проведена безкомпромисна карантина, включително заваряване на врати. Останалите си оставиха магарето по средата. Още дълго ще слушаме всеки ден за 30 заразени и 2-ма умрели. А икономиката ще тръгне, когато заразата изчезне. До тогава ще си играем на Демокрация.
  • 5 Пепе джинс

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Военно контраразузнаване":

    По-вероятно е вирусът да е дошъл от снежния човек Йети или от чудовището от Лох Нес, отколкото твоята теория.
  • 6 HohoBoho

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Rogi":

    Не е умно, а е очевидно, но зомбираните не могат да го проумеят...
  • 7 Генерал BUF

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Военно контраразузнаване":

    Изключително порочна логика, граничеща с инфантилизъм. Учителката по биологи е виновна, както и баща ти, че не те е бил достатъчно и не те е научил на елементарно мислене .

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Военно контраразузнаване":

    Сестрата ще минава в 21:00 на визитация и ще прибира лаптопите.Имаш 30 минути да го метнеш с копи пейста още няколко пъти.
  • 9 Centurion

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Военно контраразузнаване":

    Човече,плашиш ме,ти чуваш гласове и владееш силата най вероятно???Обърни си внимание и иди на лекар!
  • 10 Centurion

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Генерал BUF":

    Какво мислене,човека не е добре.
  • 11 Все същите идиотии

    8 5 Отговор
    "Стига да не застрашават другите" ето тук е заровено кучето. А тези, които не спазват ограниченията застрашават другите.
    Дали някой директно е починал от вируса или вирусът е утежнил хроничното му заболяване е без значение. Важното е, че животът му е скъсен в резултат на вируса. А че всички ще умрем някога е ясно. Но не е все едно сега , след месеци или след години. Много хора с хронични заболявания живеят пълноценно с лекарства години наред. Ако се отнася до вашите родители, приятели и близки все едно ли ще ви е кога ще умрат?
  • 12 Европеец

    4 2 Отговор
    Германия е свободна страна. Мнения всякакви. Цитираният доктор е обаче от малцината с това мнение. В един добросъвестен журналистически материал това трябваше да бъде споменато.

    Коментиран от #16

  • 13 Германия е свободна

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ццц":

    А в Италия аутопсиите не се " препоръчват " , разбирайте - забранени за да прикрият престъпленията но лека по лека истината излиза наяве, много лекари ще бъдат съдени така както бяха осъдени нацистите в Нюрнберг.

    Коментиран от #17

  • 14 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Все едно да кажеш, че никой не е умрял от вируса на ХИВ. Точно същото е.
  • 15 Гост

    0 1 Отговор
    Една от малкото статии на Дойче Веле, която не предизвиква насмешки. И отговаря на действителността. Може би журналистите от тази медия са си взели поука, че пропагандата им е доста тъпичка и никой вече не им вярва.
  • 16 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Европеец":

    Германия не е медийно свободна страна. Тук в медиите рядко се чува оригинално мнение в разрез с официалните директиви. Но браво на доктора за смелостта. И да има повече доктори като него.
  • 17 Диверсант

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Германия е свободна":

    Преди седмица запасен генерал PAPPALARDO поведе народен бунт срещу измамата и вчера в Италия вируса изчезна