Last news in Fakti

7 Юни, 2020 19:26 3 393 7

Глоба от €135 за изхвърлен фас

  • франция-
  • фас-
  • цигара-
  • коронавирус-
  • глоба-
  • маски-
  • париж-
  • забрана

Френските власти започнаха постепенно облекчаване на мерките

Глоба от €135 за изхвърлен фас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Франция драстично увеличи глобите за хвърляне на предпазна маска, както и на фас от цигара, на необозначените за това места. 135 евро ще трябва да плати всеки нарушител, а ако градските власти заведат дело срещу него, санкцията може да скочи до 750 евро, предаде агенция БГНЕС.

Съобщението за по-високите глоби направи лично държавният секретар при министъра за екологичния преход на Франция Брун Поурсън. В момента глобата за хвърляне на такъв тип отпадъци не където трябва, е в размер на 68 евро. Според властите “тази мярка е стъпка в правилната посока за развитието на икономика, базирана на ресурси, която беше стартирана в страната през 2018 година".

Тази тема стана още по-актуална във връзка с пандемията на коронавирус, която е придружена от лични предпазни средства за еднократна употреба, хвърлени по улиците, подчертават от екоотдела. Според екозащитници от началото на отслабването на режима на самоизолация на 11 май все по-често по улиците, площадите, парковете и други обществени места на големите френски градове се забелязват изхвърлени маски за еднократна употреба, ръкавици и мокри кърпички. „Хората трябва да разберат, че подобни отпадъци се озовават директно в океаните и моретата, затова трябва да знаем, че ако искаме чисти водни басейни, трябва да започнем с чисти тротоари“, казва Поурсън.

В неделя, Световния ден на океана, Поурсън отиде в югозападната община Легер – Кап Ферет, за да участва в събирането на пластмасови отпадъци. В средата на март във Франция беше въведена карантина, която продължи почти два месеца. От 11 май властите на републиката започнаха постепенно да облекчават ограниченията, които се очаква да отпаднат напълно на 10 юли. Повече от 29 хиляди са загиналите вследствие на вируса в страната, а заразените са над 150 хиляди.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    19 2 Отговор
    Тук ще напълнят бюджета само за месец, аре два?

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Крем Бочко

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    И не само това. Даже ще можем да изкупим от Китай дългът на САЩ.
  • 3 Blackthorn

    7 1 Отговор
    Как ще хвърлят предпазни маски бе??? Аз имам една в колата още от началото и ще си в държа за ако ми дотрябва есента, после зимата за да имам с какво да чеша егото на управляващите ако се наложи. Как ще хвърлят маска?
  • 4 Тук дебилите

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    да 80%, във Франция са мноооого по-малко.

    Коментиран от #5

  • 5 Бате дай 50 стинки эа баничка

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тук дебилите":

    Май не си ходил в Лион и Марсилия скоро???Мангасарията ги е налаэила на 90% ,съответно и дебилиэма.
  • 6 Сойка Присмехулка

    2 0 Отговор
    Дай, Боже, Бойко да се сети и тук да стане така! Но - не, и той е пушач.
  • 7 хаберих

    4 0 Отговор
    Глоба от €135 за изхвърлен фас И В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДАЕ ТАКА. НО ТУК ТАКИВА ГЛОБИ НЯМА И ЗАТОВА ПО УЛИЦИТЕ Е ТОЛКОВА МРЪСНО.