Last news in Fakti

12 Юни, 2020 22:44 4 439 32

Проф. Ангелов: COVID-19 беше много опасен, но сега вирулентността му отслабва

  • проф. костадин ангелов-
  • александровска болница-
  • covid-19-
  • българия

По думите на проф. д-р Костадин Ангелов в началото на пандемията е било най-тежко за медиците

Проф. Ангелов: COVID-19 беше много опасен, но сега вирулентността му отслабва - 1
Снимка: ''Александровска'' болница

''Аз съм оптимист, че коронавирусът няма да се върне със силата, с която го видяхме в началото на пандемията. Големият ни помощник бяха хората, които се вслушваха в съветите ни, стояха си в къщите и бяха дисциплинирани. Ако хората не спазваха мерките и 10 щаба нямаше да ни помогнат. Искам да им благодаря'', това заяви в предаването ''Панорама'', излъчващо се по БНТ, проф. д-р Костадин Ангелов, който е директор на ''Александровска'' болница.

''Системата се справи благодарение на навременната реакция на Щаба. Но не се справи с хроничния недостиг на лекари в определени специалности. Това е проблем, който сега пролича най-ясно. Той съществува от предходните 20 години. Младите хора продължават да напускат страната. Трябва да направим професията ни привлекателна, за да не наблюдаваме тази тенденция в бъдеще'', добави проф. Ангелов.

''В науката няма тоталитаризъм, а има една или друга страна, има доказателства, на тази база градим теории и вземаме решения. Носим отговорност за действията си. Когато си в позиция да носиш отговорност за живота на големи групи хора, тогава тази осъзната отговорност дава резултат'', заяви още медикът.

По думите на проф. д-р Костадин Ангелов началото на пандемията е било най-тежко за медиците: ''Тогава се борехме с една неизвестност. Никой не знаеше какво ни чака и колко дълго ще продължи. Въпреки това ние се подготвихме за най-лошия сценарий. В началото подходихме плахо, но бяхме мобилизирани и успяхме да пренастроим болницата, да оборудваме Инфекциозно отделение, въпреки че в ''Александровска'' болница нямахме такова. Не позволихме да се лутаме в една или друга посока. Оставихме лекарите на първа линия да взимат решения, както го правят войниците на фронта.''

Директорът на ''Александровска'' болница разкри, че 170 пациенти с коронавирус са преминали през ръководената от него болница. ''9 загубиха живота си. В момента имаме четирима пациенти с COVID-19. Битката не беше лека. 

''Вирусът беше много опасен, лесно се предаваше на хората. Сега виждаме, че вирулентността му отслабва. Той следва своя биологичен ход. Нашите познания за него се увеличават. Ние сме лекари и ще продължим да лекуваме хората, независимо дали ни вярват или не. Стремим се да работим така, че когато се погледнем в огледалото, да сме спокойни'', обобщи финално той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    11 19 Отговор
    Мангъров, къде си??

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Цвъки асансьора

    38 11 Отговор
    Ей смешни станаха вече тия слугинажни псевдо доктор чета.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Behemoth

    6 6 Отговор
    Тоя дали е издигнат от НАС!?За умен...
  • 9 Без цензура

    27 5 Отговор
    Този ги дрънкаше за морги и чували за трупове.
  • 10 вирулентността

    20 4 Отговор
    Айде още някакъв знаен и незнаен се изказва за короната!
    Те светила от цял свят не могат да я разнищят... нашия вика слаба вирулентност :) - добре комшу верваме ти, взе си 5-те минути слава у факти!
  • 11 778

    12 15 Отговор
    Бил преди опасен, а сега не толкова! Да ходи да го разправя на бразилците, където вече 2 млн са починалите.
  • 12 прррц

    20 5 Отговор
    тоя замазва некадърните глупости на НОЩ и Борисов
  • 13 Тъпа кърджалийска путка

    18 2 Отговор
    Вчера беше опасен , днес не! Май шефа са го мъмрили на ,, Козяк,,...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 СЗО

    12 3 Отговор
    Ние от СЗО се осрахме. Вие - също се осрахте. Е, нали всичко е О.К.? Като махнем лозунгите и целуването на задници (изисква се от политиците, които плащат заплатата) професорът е прав. Да е жив и здрав.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 щирлиц

    7 1 Отговор
    след него идва ка 19
  • 19 Гого

    21 5 Отговор
    Мноооого интересна теза. Като няма какво да кажат за изречените измислици сега се чудят как да замажат положението. Да се чуди човек как един вирус само преди 4-5 месеца е изключително опасен, а сега се оказва, че изведнъж отслабвал. Говорим за COVID-19,а не за COVID-20 например. Интересно как птичия грип, или свинския грип от години са все едни и същи, но този изведнъж се промени. Защо? Ами ако има нещо, което го обезсилва да го кажат и на тази база да изработят лекарство. Да ам не. И какво излиза, че май някой игра в един глобален сценарий и този накой май се оказахме ние. Жалко за тези хора дето се наричат лекари.

    Коментиран от #22

  • 20 Антисоциалист

    9 2 Отговор
    Господа, четем нелепи упражнения в "поетична" пропаганда, цитирам от текста дебилизмите и ги оспрвам:
    - "Оставихме лекарите на първа линия да взимат решения, както го правят войниците на фронта.'' Войниците на фронта не взимат решенията, а командирите им. Командир който остави подчинените си да решават вместо него е дезертьор - некадърник или предател. Като какъв се е самоопределол г-н директорът..
    -"Младите хора продължават да напускат страната." Това е заради управници като г-на -"напуснали" задължението си на управник да решава задачите на управлението в полза на народа си. Г-нът вменява вината си на нНапусналите страната - но тези които са не са тук не могат да са виновни вместо г-на управляващ тук!
    - "Битката не беше лека. " Никаква "битка" не е имало! "Александровска болница" за три месеца е имала само 170 пациента с коронавирус"... ! А и да напомня на г-н професора, че "170 пациенти" е неграмотно - вярното е "170 пациента"...
    - "Стремим се да работим така, че когато се погледнем в огледалото, да сме спокойни''. С образа си в огледалото се успокоява г-нът - механизъм за контрол и отговорност няма. Дори и след такова диво самопризнание...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    Мутации. Неутрални и случайни. Като игра на зарове. Ако лекаря, който говореше от името на науката, знаеше малко повече за мутациите и механизмите на поправка при репликация на РНК'овите вируси, нямаше да развива тезите,че като пациентите умирали, умирал и по вирулентния щам.

    Коментиран от #24

  • 23 ужас

    4 2 Отговор
    Щом виролентността му отслабва, товае много добре. Аз много се притеснявах за тая пуста виролентност да не почне да се засилва. Защото тази виролентност е най важния параметър. Гледах го професора, говори на разбираем език, така че, всички да го разбират. Дет се вика, ние сме прости и той е прост, ниесме шарани с виролентност, той е каракуда без виролентност.
  • 24 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Както нютУн казал че случайно извел гравитацията след като му паднала ябълка на главата, ама преди това имал дискусии с Робърт Хук , че дори преписал неговите решения. По чифутски. Така че и случайността не е случайна. Некой разбирач да не се заяде. Няма как да ти се падне 6 и 6 от заровете, ако няма такива цифри на тях. Както се казва в един добър стар руски виц, само Исус може да хвърли 6 и 7 😄
  • 25 Мислещ

    8 2 Отговор
    Поредният клоун. Хората не ходели в парковете и затова не станало страшно. Или пък ходели? Нали според Годжи масово нищо не се спазвало.
  • 26 Фаро

    6 1 Отговор
    докторе,признай си честно,че в началото ти и твоите медици бяхте объркани и наплашени от объркания щаб и действахте непрофесионално,защото професионалните ви действия бяха орязани.Можеш да разказваш много приказки от хиляда и една нощ,но не и на хора,които имат стаж,като пациенти,четат много и се интересуват много.Разказвай на онези,които не знаят за какво служи аспирина и при температура викат бърза помощ
  • 27 Майор Майор

    1 0 Отговор
    Ако само за младите лекари страната е атрактивна, то другите хора вълци ли да ги ядат? Кой ще работи в други сфери?
  • 28 big

    4 1 Отговор
    Този вирус е толкова опасен, колкото и всеки друг грипен вирус! Разликата е, че тук умират по-малко хора, а се създава огромна истерия!
  • 29 Дядо Иван

    2 1 Отговор
    Много ясно че не е опасен 13 милярда ли бяха обещани.
    Ако им обещаят още 13 ще кажат че не е имало вирус.
  • 30 гост

    3 1 Отговор
    Борисов беше подал оставка и преди да се разпусне кабинетът тогавашната здравна министърка Десислава Атанасова назначи др.Ангелов за директор на Александровска болница.Буквално в 12 без пет.Дълго време той стоя в сянка.Така наречената пандемия беше звездният му час.Той се включи в хора на плашещите с незнаен невидим враг и чували с трупове.Чувалите се оказаха трупове на емигранти вадени от морето,но това е друга тема.Въпреки,че гонеха бройка хората упорито не искаха да умират от тоя "страшен невидим"враг.Събраха едва стотина души.Играта беше ясна.Ако пламнеше епидемия,щяха да обвинят народът,че въпреки мерките,не е спазвал указанията.Бойко казваше,че правел всичко да ни спаси животът,но не бил пъдар и ако стане нещо ние сами ще си бъдем виновни.Стана обратното.И шайката развя гордо знамена,че е спасила нацията.При всички случаи те печелеха.
  • 31 Диверсант

    0 0 Отговор
    Много обичам историята. Януари се мъчех да разгадая какви ги мътят ония търтеи къде се събират в Давос. Връщах се години, години назад. . ...... И сега страдам че тези стратегически елементи ( НЕ СА МОГЛИ.) да предвидят трагедията на човечеството.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.