Last news in Fakti

15 Юни, 2020 09:44 2 830 23

Проф. Кантарджиев: Сигурни сме, че в София няма масово разпространение на коронавирус

  • проф. тодор кантарджиев-
  • тодор кантарджиев-
  • национален оперативен щаб-
  • жени-
  • заразени

Около 1% от населението имат данни за контакт с вируса, от медицинския персонал – 2-3%, а от тези, които са искали да се изследват са около 3%

Проф. Кантарджиев: Сигурни сме, че в София няма масово разпространение на коронавирус - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев увери обществеността, че в София няма масово разпространение на коронавирус.

„Сигурни сме, че в София няма масово разпространение на коронавирус, защото материалите, които сме взели вчера, бяха отрицателни. Медицинският персонал се научи и в индустрията се научиха да следят за първите случаи. Хванем ли първите случаи и направим ли така, че да са изолирани контактните и да са малко болните предприятието може да продължи да работи. Когато ограничим клъстерното разпространение, значи са взети навреме мерките. Улавят се случаите“, посочи професорът в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Има няколко изследвания, които са планирани много добре, днес ще бъдат докладвани в Пловдив. Там се проведе едно много мащабно изследване на населението в Пловдив, за да разберем от здравите хора колко са били в контакт с вируса, колко са медицинските лица в контакт с вируса и да ги сравним с тези хора, които са искали да се изследват в частни лаборатории, изследвали са се и колко от тях са се сблъсквали с вируса.

Около 1% от населението имат данни за контакт с вируса, от медицинския персонал – 2-3%, а от тези, които са искали да се изследват са около 3%. Разлика между тези три групи има, защото е различен рискът на експозиция при тях“, добави той.

„При тази инфекция води клетъчният имунитет и това я прави по-различна от другите. Този имунитет е характерен за туберколозата например. При нея от решаващо значение за намаляването ѝ са хигиенните мерки, а не ваксините“, каза още проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 времето е наше

    6 12 Отговор
    В столицата и комунистовирус не вирее.
    30г. София е синя.

    Коментиран от #3, #4, #6, #12

  • 2 Това

    7 5 Отговор
    От софиянци ли го разбра бе професоре?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мислещ

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "времето е наше":

    Другарката Фандъкова за демократ ли я броиш? Правеше ли с кеф затворническа разходка в парка под стриктните й указания (За протокола, аз - не. Разхождах си се като нормален, свободен човек, при който комунистовирус не вирее)?
  • 5 изводи

    6 5 Отговор
    Лошо. Процентът е много малък. Това означава, че никаква вълна не сме имали, не е бил навлязъл вируса при нас. Ей затова е бил нисък броят на починалите и т.н. Ами то беше логично да е така, иначе досега всички гета да са пламнали. Само в тях да тръгне и ще изпуснем края и ще съсипем болниците. Дано не го усетим не като вълна, а като като цунами.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1виВсвета

    8 5 Отговор
    Поредната доза глупости от Кантарджиев, при туберкулозата причинител е бактерия, а не вирус така че примера е меко казано неуместен и некомпетентен. Имунната система реагира по различен начин срещи вирус и срещу бактерия!

    Коментиран от #10

  • 8 Мислещ

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "изводи":

    Глупости, вирусът уж съществува още от есента. Ние да не сме в някоя пещера, че до сега да не се е разпространил достатъчно?

    Коментиран от #11, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "1виВсвета":

    Я ни обясни как реагира имунната система 😂
  • 11 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Мислещ":

    Е нали били го пуснал бе ! Са, не съществувал. я каи,каи как ще ни чипират 😂

    Коментиран от #14

  • 12 ееее

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "времето е наше":

    Не бъркай медицината и изборния фарс, синя била крату.ун когато избора е между смъртоносно лошо и лошо до смърт, хората се крият по къщите и не гласуват. Реалния вот Е: НЕ ви щем всичките, от червени през сини до кафяви.
  • 13 Немощ

    4 2 Отговор
    В София живее около една трета от жителите на България. То ще се окаже, че някакви откъснати села и градчета имат повече заразени, отколкото в София? Или това показва колко малко работа е свършило правителството и щабът. Няма тестване, няма изясняване на ситуацията. Че ако така се действа при грип, където годишно в България умират от усложнения около 1700 души, от ноември до май трябва да се затваря държавата. Или нямаме никаква реална епидемия, а просто групи от болни, или нямаме здравна система, способна да открие и ограничи една зараза. Борисов, вреден си, подай си оставката.
  • 14 Мислещ

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Къде прочете, че не съществувал? Сигурно съществува, обаче не съм сигурен, че е едва от есента (Въпреки че, както казах, и това е предостатъчно време), коронавируси си съществуват от край време. А ако все пак е от есента - ами явно нещо пак ни лъжат и не се връзва да е толкова заразен, както твърдят. Не съм чул за нито една починала касиерка от супермаркети, примерно; а и заразени май имаше 2-3 максимум. В гетата също наистина нищо особено не се случи. Щом като досега не е, значи и няма, освен ако случайно вирусът не мутира и не стане по-опасен.

    Коментиран от #17, #20

  • 15 аман

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мислещ":

    От октомври предполагат е за Китай, от февруари за Италия. При нас затворихме всичко на 8 март, нещо да не разбра.

    Коментиран от #16

  • 16 Мислещ

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "аман":

    Да, не разбирам как на вируса му трябваха 5 месеца да стигне до нас, а след като стигнал, още 3 месеца по-късно пак не се бил разпространил достатъчно в столицата.

    Коментиран от #18

  • 17 в другите страни имаше

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    Е, имаше заразен от магазин, но не се знаеше как точно. Сага като не се носят маски и вирусът ще защъка навсякъде по-усилено, ще се заразяват и в магазини. Щом процентът на тези с антитела е 3, значи нищо не се е разпространило при нас.
  • 18 нали затова са мерките

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Мислещ":

    Какво не разбра. Ниско заразяване, защото точно навреме се затвори всичко и след това се проследяваха бързо контактните лица. Сега като се отвори, почакай и ще видиш заразяване. Никой не се пази вече и то си проличава по броя заразени. Скоро ще има навсякъде из страната, ще се увеличават активните области.
  • 19 мда

    1 0 Отговор
    Има логика да не е масово. Ако беше масово, на толкова население щяха да излизат по няколстотин случая на ден. В другите столици и големи градове където са няколко милиона, излизаха по няколко хиляди на ден.
  • 20 В Бреша и Бергамо

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    Италия има умрели от персонала на супермаркети. Касиерка на 32 години включително. Те у нас защото по професии ги обявяват, че да разбереш. Радвай се! Не са задължителни вече маските в супермаркетите, срещу които толкова рева, че и закани за бойкот имаше от твоя страна. Остават задължителни само за болници, аптеки и в транспорта. Тепърва ще има заразен персонал по суперите. На теб за половин час може и нищо да не ти стане, ама 8 часа на ден да си изложен на риска кихащи, кашлящи и пръскащи слюнки говорейки да те заразят няма да остане без последствия. И пак ще почнат хората да мият опаковки, плодове и зеленчуци с топла вода и сапун. В няколкото лекарски семейства, които познавам не са спирали да го правят въобще.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    2 4 Отговор
    Човек просто трябва да отвори сайта със случаите в света, да види експоненциално нарастващата крива със заразени и смъртни случаи и да попита,какво затихване,какви 5 лв ??? А България фитва много добре в нея. Увеличаване на заразените и смъртните случаи. Какви кючеци,какви чибапчета?
  • 23 Гневна Катерица

    3 0 Отговор
    Този плъх Кантара,отново изпълзя и отново ръси глупости!! Очаквам и другия пълшок Муфтата да изпълзи!!