Last news in Fakti

17 Юни, 2020 12:25 2 797 13

Германия обяви Турция и още 130 страни за "рисков регион". Какво означава това?

  • германия-
  • ес-
  • коронавирус-
  • турция-
  • рисков регион-
  • карантина-
  • турци

Който все пак реши да пътува до Турция, при завръщането си ще бъде поставен под 14-дневна карантина

Германия обяви Турция и още 130 страни за "рисков регион". Какво означава това? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тази седмица Германия отмени предупрежденията за пътуване до почти всички страни в ЕС. Над 130 държави по света обаче бяха включени в списъка на рисковите региони, съставен от института "Роберт Кох".

Списъкът ще бъде актуализирн редовно, обявиха от института. В момента в него е включена и една страна от ЕС - Швеция. Както и любими туристически дестинации на германците като Египет, Тайланд и Мароко. Тунис, Нова Зеландия и Австралия обаче не са обозначени като "рискови региони".

Кога една страна е "рисков регион"?

Решаващ за категоризирането като "рисков регион" е броят на новите случаи на зараза с коронавирус: ако в рамките на една седмица в дадена страна бъдат регистрирани повече от 50 заразени на 100 000 души, то Германия вече я възприема като "рисков регион". Но и дори броят на новите инфекции да е под 50, също може да се стигне до категоризирането като "рискова страна" - при недостатъчни капацитети за провеждане на тестове или незадоволителни мерки за ограничаване на разпространението на заразата. "Ще бъде взимано предвид и това дали страните дават надеждна информация за актуалната ситуация", казват от "Роберт Кох".

Особено Турция е силно засегната от решенията на Германия. Това е една от любимите туристически дестинации на германицте. "Научните аргументи за това решение са трудноразбираеми за нас", беше обявил преди седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу. А президентът Ердоган настоя за отменяне на ограниченията за пътуване до Турция.

Какво означава това?

Пристигащите в Германия, които са пребивавали в рисков регион, трябва да имат предвид, че ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Миналата седмица Германия удължи ограниченията за пътуване до над 160 страни по света. Те важат до 31 август. Едно е ясно: за рисковите региони ограниченията със сигурност няма да бъдат отменени по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Каква война

    4 4 Отговор
    Ей така се воюва! Ще и съборят туризма и после малко по- малко ще си я затрият!
  • 4 ха ха

    1 3 Отговор
    Бантустан и той там някъде... не много по-надолу.
  • 5 Че Турция има по-добри

    6 5 Отговор
    Показатели спрямо Германия...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 88 от немската азбука

    1 0 Отговор
    За поне 20 год напред.
  • 8 От немско

    2 2 Отговор
    В Германия си е добре за можещи и знаещи а останалите са зад борда но пак по добре от българия
  • 9 Йордан

    1 0 Отговор
    А кой контролира истинноста на информацията от лабораториите и мутренските власти за реалната бройка на заразените и тестваните и дали данните за Ковид-19 не са манипулирани за подвеждане на гръцката държава и всички да се юрнат към мутренските хотели на кафяво море? Вече видяхме всички спънки за връщане на хората от границата за неплатени фишове и супер бавната обработка на пътуващите за Гърция и съпътстващото задръстване,висене на километрични опашки при 36 С и др.затруднения с цел отказване от пътуване.
  • 10 отдавна трябваше да се предвиди

    1 3 Отговор
    Точно това имах предвид. Вдигнат брой заболели и нулев туризъм, като не дойдат руснаци, англичани и германци, брой го сезона за отпаднал. Само дано не започнат и превозите да ни заобикалят и българи да не пускат при тях,без тест за собствена сметка.
    Бойко не му достигна дотам акъла да предвиди май, но къде са съветниците му икономисти. не може заради измислени причини да махваш маски на закрито, как точно пречеше това на икономиката? Или пък да запреш едно село за 5 дни да си стои по къщите и да не разнася зарази. Или да правиш по-редовно тестове за трудови колективи, ако не можеш, да изискваш от работодателите. напротив предпазваше повече хора. Ама така е, трябва да си чел повече от една книга и то Винету, иначе ще те подлъгват разни...
  • 11 българина

    9 3 Отговор
    Каквото и да обявят ще почиваме в Турция както винаги от 15 години ,познавам поне още 20 семейства който са на същато мнение,нема да храним мутрите и корунпираните чиновници по българскто черноморие,който не е бил в Турция да отиде и виде какво се казва обслужване.
  • 12 Хасан

    5 3 Отговор
    50-60процента от хотелите са големи международни туристически вериги с немски ,френски ,испански капитал ..те ще лобират за своите инвестиции
  • 13 3993

    2 0 Отговор
    Мисля че бойко е пътник.... вече