Last news in Fakti

6 Юли, 2020 11:06, обновена 25 Юли, 2022 10:50 9 946 22

Появи се нова версия за произхода на коронавируса

  • коронавирус-
  • произход-
  • оксфорд-
  • том джеферсън-
  • китай-
  • ухан

Това е стар вирус, който не е създаден в лаборатория

Появи се нова версия за произхода на коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Професор Том Джеферсън, старши сътрудник в Оксфордския център за медицина, заяви че коронавирусът SARS-CoV-2 може да е стар вирус, който вероятно не е създаден в лаборатория в Ухан, а се е „събудил“ от комбинация от природни фактори, пише британското издание The Telegraph, цитирано от агенция "Фокус".

„Мисля, че вирусът вече беше тук и имам предвид навсякъде. Възможно е да си имаме работа със спящ вирус, който се е активирал от условията на околната среда“, каза Джеферсън. Професор Джеферсън защити твърдението си, като отбеляза, че преди появата му в Китай вирусът е бил открит в различни части на света.

По думите му следи от SARS-CoV-2 са били открити в отпадъчните води на Барселона през март 2019 г. Проверка на канализационните води на италианските градове Милано и Торино също разкри наличието на коронавируса още от декември 2019 г. Освен това в канализацията на бразилския град Флорианополис бяха открити следи от вируса от ноември 2019 г. Като аргумент на своята хипотеза професорът посочи и Фолклендските острови, където в началото на февруари бе регистриран случай на зараза с COVID-19. „Откъде е дошъл?", попита Джеферсън. Той сравни пандемията на коронавируса с испанската треска от 1918-1920 година.

„През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испанска треска, въпреки че те нямат контакт с външния свят“. Според него обяснението е, че причинителите на споменатите заболявания „не идват от никъде и не отиват никъде“. „Те винаги са тук и понякога нещо ги активира, може би плътността на световното население или условията на околната среда - това е, което трябва да изучаваме“, обобщи Джеферсън. През май Световната здравна организация изключи възможността произхода на COVID-19 да е извън Китай, но потвърди, че е възможно вирусът да се разпространявал по целия свят незабелязано.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грета Тумберг

    41 8 Отговор
    Така става като закарате багери на Рилските езера и стресирате жабетата.
  • 2 Грета

    30 9 Отговор
    От Глобалното затопляне на Сорос се е активирал, след като му напълниха джебовете на тоя мравояд с шекели.
  • 3 Оракула от Делфи ОТКРИ ОТ КЪДЕ КОРОНАТА

    16 8 Отговор
    Толкова ли е трудно, да се установи ,че при топене на ледниците изплуват милиарди бактерии и вируси, които са били латентни ,в леда, сега става по топло навсякъде и заразите са факт, Мутафчиев
    ела и чети тука Факти.бг да те направи световно известен.
    Коментатор от факти.бг ,реши проблема на света 06.07.2020. 11.20
    часа Българско време.
  • 4 ТРОПЧО

    21 7 Отговор
    ОТ ЩАБА НА БОИКО ДОИДЕ ДОСТОВЕРНАТА ВУРСИЯ ИСКАМ ОЩЕ ПАЧКИ С ЕВРА ЧЕ ШКАФЧЕТО СЕ ИПРАЗНИ СЪБРАХ ДОСТА ЧЛЕНОВЕ НА ГЕРБ И ПАЧКИТЕ СА НА СВЪРШВАНЕ ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂
  • 5 мдаааа

    20 1 Отговор
    Хубаво е като превеждате и копирате статии от чуждестранни статии,поне да бъдат в пълният им вид.Там е написано,че намерените следи от Ковид 19 от замразени проби от отходни води от март 2019 най-вероятно се дължат на „замърсена” проба в лабораторията,което често се случва,тъй като в пробите от април 2019 до средата на декември 2019 няма следи от вируса в останалите замразени проби.

    Коментиран от #7

  • 6 мдаааа

    23 5 Отговор
    Професорът „открил” навремето СПИН го каза преди месеци ясно и точно.В РНК-то на Ковид 19 е открил част,която съвпада с РНК-то на вируса на СПИН,част която не присъства в РНК-то на аналогичния вирус живещ в прилепите.Още тогава той предположи,че това е генномодифицран вирус изтърван от лабораторията в Ухан,където са се опитвали да разработват ваксина срещу СПИН.Ето защо точно „бившия” PCR тест за установяване на вируса на СПИН беше „пенастроен”,за да го използват за установяване на Ковид 19

    Коментиран от #8

  • 7 Оракула от Делфи

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "мдаааа":

    Хайде да ми обясниш, как оцеля този вирус в това "Пе ха" в клоаците.
    Това означава, че Короната е резистентна на доста , неприятна среда.
    В клоаците на Стокхолм и Гьотеборг ,се откри наличие на" Корона" преди да да се знаеше, какво точно е" корона", за какви
    проби говориш?
    Нали знаеш, че проби от отпадъчните води се съхраняват доста дълго време за сравнение на качеството на водата?
    Поне тук в Швеция е така.
  • 8 Оракула от Делфи

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "мдаааа":

    Изтървали са те тебе, от някое заведение за развлечение!
    Знаеш ли, колко прилепи има в целия свят?
    Прилепите пият ли вода, или пият" Джин фис"?
    Разпространението е друго нещо ,говорим от къде идва?
    Вируса си е" чума ", като намери "среда", жъне богата реколта.
    Това е ефекта на" Духа в бутилката", трябва постоянно да го държиш затворен здраво!
    Не говоря фантасмагорий ,а сравнявам , така, че всеки да ме разбере ,дори и "западните преразкази "от "които ние копираме" като, че ли, сме по-прости от тях!
  • 9 КРУШКА С ОПАШКА

    7 2 Отговор
    „През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испанска треска, въпреки че те нямат контакт с външния свят“. За САЩ остават източните части на архипелага, наречени Американска Самоа. Великобритания нищо не получава, но за сметка на това е компенсирана от германския кайзер със Соломоновите острови.

    През 1922 г. островите стават зависима територия на САЩ.
  • 10 Дедо ви

    9 1 Отговор
    Вярвам на теорията, че при определени условия вируса се е събудил. То и на дядо ви питоня при определени условия, например кръшна невеста, се събужда.
  • 11 биолог

    10 2 Отговор
    Много паплач се развъди и за това се получава проблем. Още чудеса ще стават . Планетата не може да търпи толкова иди отия.
  • 12 Определено

    5 2 Отговор
    в природните фактори участват и човешки индивиди. Неправилни управляващи в държави например
  • 13 Спасов

    4 0 Отговор
    Бог дал, Бог взел...
  • 14 има връзка

    3 2 Отговор
    с гробарското дело!;Мутация на ``Боковия вирус``....
  • 15 Гост

    2 1 Отговор
    Толкова години на развитие и нищо пще не знаеме за вирусите!!! Но нищо важното е , че само САЩ или Китай имат ракети да унищожат няколко пъти живота на Земята...
  • 16 Жоро

    3 2 Отговор
    Македонците знаят истината
  • 17 Германик

    0 0 Отговор
    Ааайде честито.Навързаха го вече.Климатичните промени и гъстотата на населението,равно на ковид.
  • 18 Германик

    3 0 Отговор
    Говорят,че многочисленото население и гъстотата способстват за разпространението на вируса.Дават за примр ни в клин,ни в ръкав,Самоа,които и не са контактували с външният свят.Те каквово пише в гуглето.
    Самоа,Население (2016г.) 195 843.Гъстота на населението-69,1 души/km².Площ/2842,0 km².Та,схваща ли някой,как са им повлияли климатичните промени и гъстотата на населението през 1918 г???

    Коментиран от #20

  • 19 незнайко

    0 0 Отговор
    Това е добра логика която има доза истина . Затова Италия е така заразена !!!
  • 20 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Германик":

    Сега прочетох коментара Ви и направих сметка, че ние сме по 63-ма човека на 1 км2 !!! Затова вируса най-добре се разпространява в СОФИЯ !!!
  • 21 Крал Мас

    0 0 Отговор
    Този вирус преди това е бил Призрак бродещ по Европа- призрака на комунизма.
  • 22 селтак

    0 1 Отговор
    Маалиии проф.Джеферсън изби рибата! Кво ли още ше измислат?